Αρχική » Grid with Sidebar » Μπεκατσα: Το μπασιμο του τριημερου της 28ης Οκτωβριου

Μπεκατσα: Το μπασιμο του τριημερου της 28ης Οκτωβριου

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF
 
Το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου είχαμε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για περάσματα μπεκάτσας, ενώ ο καιρός εξακολουθεί να επιδεικνύει μια περίεργη σταθερότητα με υψηλές θερμοκρασίες, ηλιοφάνεια, χαμηλή υγρασία και ασθενείς μέχρι νηνεμίας ανέμους στην περιοχή μας.
 
Ξαφνικά ,ενώ οι πληροφορίες από Βόρειο Ελλάδα, Δυτική Ελλάδα-Ήπειρο και Βαλκάνια αναφέρουν πενιχρά στοιχεία και μερικές τυχαίες- μεμονωμένες συναντήσεις, τα μηνύματα από την Κεντρική Ελλάδα ,ιδίως από τις ανατολικές ακτές Θεσσαλίας ,Στερεάς και Εύβοιας δείχνουν καλά για την εποχή περάσματα.
Αν υπολογίσουμε ότι και στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου αλλά και στην περιοχή του Έβρου εμφανίστηκαν μπεκάτσες σε ικανοποιητικό αριθμό, τότε πιά είμαστε βέβαιοι ότι εξελίχθηκε ένα καλό πέρασμα  στις 24-25-26 Οκτωβρίου.
 
Τι συνέβη όμως και δεν υπήρχαν πουλιά στα μπεκατσοτόπια της Μακεδονίας και της Ηπείρου?
 
Τι τις έσπρωξε να αποφύγουν τα ψηλά ελατοδάση και τις οξυές της Βορείου Ελλάδος που αυτή την εποχή κρατάνε τις μπεκάτσες και εμφανίστηκαν στην Λήμνο, την Εύβοια, το Πήλιο και σε όλες τις κορυφογραμμές που βλέπουν Αιγαίο?
 
Από πού μας ήρθαν οι πρώιμες αυτές μπεκάτσες.
 
Μια ματιά στους μετεωρολογικούς χάρτες της Ευρώπης το διάστημα αυτό μας δίνει τις δικές του εξηγήσεις.
 
Υπάρχει εδώ και πολλές μέρες μια σταθερότητα και ένας αντικυκλώνας με υψηλά βαρομετρικά που καλύπτει σχεδόν όλη την Μεσόγειο θάλασσα  ,τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη.
 
Βαθιά βαρομετρικά διέρχονται πολύ βόρεια στο ύψος Αγγλίας και Σκανδιναβίας και εισέρχονται μέσω της Βαλτικής βαθιά μέσα στην Σιβηρική Ρωσία όπου και αποδιοργανώνονται αποδυναμωμένα.
 
Ουσιαστικά έχει  διαχωριστεί η Ευρώπη σε δύο τμήματα., με νοητό άξονα  Πυρηναία στις ακτές του Ατλαντικού –  Αλπεις στην Κεντρική Ευρώπη – Κριμαία στην Μαύρη Θάλασσα. 
 
Πάνω από τον άξονα αυτό κυριαρχούν ισχυροί Δυτικοί, Νότιοι και Νοτιοδυτικοί άνεμοι που εμποδίζουν τα πουλιά να μετακινηθούν από Σκανδιναβία και Καρελία νοτιότερα.
 
 
Στο άξονα διαχωρισμού, επικρατούν ασθενείς άνεμοι, με κυμαινόμενες διευθύνσεις  κατά περιοχές, που δεν μπορούν να διαμορφώσουν κάποιον ισχυρό αεροδιάδρομο ούτε όμως και να εμποδίσουν όποια πουλιά θελήσουν να μετακινηθούν νότια ή δυτικά.
 
Νότια του άξονα αυτού , στα Βαλκάνια και την Μεσόγειο κυριαρχούν ασθενείς άνεμοι μέχρις νηνεμίας από ποικίλες διευθύνσεις,  μεταβαλλόμενοι τοπικά από ημέρα σε ημέρα από βόρειους μέχρι νότιους ,μικρής συνήθως έντασης 1-2 μποφώρ και ουσιαστικά έχουμε μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται σταθερή και δεν ευνοεί τις μετακινήσεις της μπεκάτσας προς τα μέρη μας .
 
 
Τι συνέβη όμως το ενδιαφέρον τριήμερο 24-26 Οκτωβρίου?
 
Ενώ σε όλη την  Ευρώπη επικρατεί η κατάσταση που περιγράψαμε παραπάνω, στις 23 Οκτωβρίου εμφανίζεται ένα ισχυρό ρεύμα Βορειοανατολικού ανέμου στον άξονα,  ακτές της Κριμαίας στην Ρωσία – Βόσπορος – Εύβοια με ανέμους 5 μποφώρ
 
Στις 24 Οκτωβρίου το ρεύμα παραμένει σταθερό στο Αιγαίο και Βόσπορο, και αρχίζει να εξασθενεί στην Κριμαία και στη  περιοχή της βόρειας Μαύρης θάλασσας. Παραμένει με τις ίδιες συνθήκες και στις 25 Οκτωβρίου στον άξονα Βόσπορος-Εύβοια και  ενισχύεται με βορειοανατολικούς ανέμους στις Δυτικές ακτές της Τουρκίας ενώ έχει σβήσει στην Μαύρη Θάλασσα για να  εξαφανιστεί  οριστικά στις 26 Οκτωβρίου και από το Αιγαίο.
 
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εμφανιστούν μπεκάτσες σε όλη την διαδρομή του ρεύματος αυτού από Βόσπορο-Θράκη, μέχρι Εύβοια –Στερεά  και στα νησιά του Βόρειου και Κεντρικού Αιγαίου.
 
Οι ανατολικές ακτές της χώρας προ το Αιγαίο και τα νησιά ,υποδέχτηκαν τις μπεκάτσες από Τουρκία, Μαύρη Θάλασσα Κριμαία και Δυτικό Καύκασο.
 
Αυτές ήταν οι περιοχές που τροφοδότησαν το πρώιμο και μικρό πέρασμα μπεκάτσας που έγινε στην χώρα μας.
 
Την ίδια ώρα όσοι δοκίμασαν να κυνηγήσουν στην Βόρεια Ελλάδα, Ήπειρο απογοητεύτηκαν με τα αποτελέσματα και με τις καιρικές συνθήκες που συνάντησαν , με υψηλές θερμοκρασίες ακόμη πάνω από τα 1500 μέτρα.
 
 
Ο καιρός μετά το μικρό αυτό ξέσπασμα, επανήλθε στην γνωστή πεισματάρικη σταθερότητα του παγώνοντας ουσιαστικά τις μετακινήσεις της μπεκάτσας…Ποιος θα νικήσει στο τέλος?
Θα μπορέσουν οι πεισματάρες μπεκάτσες που είναι σε αναμονή στην Σκανδιναβία και Καρελία να μετακινηθούν νοτιότερα? 
 
Για την ώρα δεν  έρχονται  στην περιοχή μας, αλλά και δεν μπορούν εύκολα να ταξιδέψουν στις Δυτικές ακτές του Ατλαντικού και στην περιοχή της Μάγχης. Το τελευταίο κύμα κακοκαιρίας δημιούργησε κυκλώνες με 10 μποφώρ στην περιοχή της Βαλτικής ,με ισχυρούς Δυτικούς ανέμους.
Τόλμησαν άραγε κάποια πουλιά να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους ή ενστικτωδώς παρέμειναν στο μέσον της διαδρομής τους ,περιμένοντας καλύτερες συνθήκες? Και όσα δοκίμασαν να πετάξουν κατάφεραν να προχωρήσουν ή ο άνεμος τα έσπρωξε βόρεια και ανατολικά αντίθετα με την αναμενόμενη πορεία τους?
 
Για τους μπεκατσοκυνηγούς της χώρας μας ακόμη δεν έπεσαν οι φετινές ζαριές του Αίολου. 
Περιμένουμε και ευελπιστούμε σε κάποιο καλό γύρισμα του καιρού, να εξασθενίσει ο αντικυκλώνας της Μεσογείου, να αρχίσουν τα βαρομετρικά χαμηλά να εμφανίζονται στην ανατολική μεσόγειο και να εμφανιστούν οι μπεκάτσες επιτέλους στην περιοχή μας.
 
του Θωμά Μπατσέλα για το ihunt.gr


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ