Αρχική » Grid with Sidebar » Ορτύκι: οι βροχές κάνουν το μάννα «εξ ουρανού»

Ορτύκι: οι βροχές κάνουν το μάννα «εξ ουρανού»

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Οι κυνηγοί γνωρίζουν τη στενή σχέση μεταξύ των κλιματικών συνθηκών και των θηραμάτων. Άλλωστε ο Aldo Leopold, κορυφαίος καθηγητής και πατέρας της κυνηγετικής διαχείρισης, είπε πως τα θηράματα είναι σαν μια καλλιέργεια και ως εκ τούτου υπόκεινται έντονα στις επιδράσεις του καιρού. Ένα από τα είδη στα οποία ο καιρός φαίνεται να έχει σαφή αντίκτυπο είναι το ορτύκι.

SVESTONOF

του Δρ. Χρήστου Σώκου

Ισπανοί ερευνητές μελέτησαν την επίδραση της βροχής, της ωρίμανσης των σιτηρών, όπως και την παρουσία ορτυκιών σε μια περιοχή κοντά στη Βαρκελώνη για δέκα έτη, από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο. Όπως συνηθίζεται σε αυτές τις έρευνες, διεξήγαγαν απογραφές χρησιμοποιώντας καταγεγραμμένα καλέσματα θηλυκού, συνέλαβαν ορτύκια με δίχτυα και κατέγραψαν τον αριθμό των ορτυκιών που καρπώνονταν από τους κυνηγούς κάθε έτος.
Η αφθονία των ορτυκιών σχετιζόταν σαφώς με τα κατακρημνίσματα που καταγράφηκαν από τον Απρίλιο έως και τον Ιούλιο και, με αυτό τον τρόπο, αυξανόταν κατά τα βροχερά έτη, ενώ το αντίθετο συμβαίνει στην περίπτωση της ανομβρίας.

Ήταν ενδιαφέρον να επαληθευτεί ότι τα ορτύκια προσάρμοσαν τον αναπαραγωγικό τους κύκλο στην ωρίμανση των σιτηρών, μια ωρίμανση που καθορίζεται επίσης από τις βροχοπτώσεις. Τέλος, η καταγεγραμμένη κάρπωση είχε επίσης μεγάλη σχέση με τη βροχή και σε βροχερές χρονιές καταγράφηκε μεγαλύτερος αριθμός θηρευμένων ορτυκιών σε σύγκριση με τις ξηρές.

Η μελέτη αυτή καταδεικνύει τη σημασία των κλιματικών συνθηκών στα ορτύκια, δεδομένου ότι οι βροχοπτώσεις καθορίζουν τον κύκλο των δημητριακών αλλά και την ανάπτυξη άλλων πολύτιμων φυτών για το ορτύκι, όπως η μουχρίτσα, όπου αυτά με τη σειρά τους καθορίζουν την αναπαραγωγική επιτυχία.

Βέβαια, φεύγοντας από τη Μεσόγειο και πηγαίνοντας βόρεια στην Πολωνία, εκεί βρέθηκε πως οι βροχές μάλλον δεν είναι προτιμητέες από τα ορτύκια. Άρα, ο ίδιος παράγοντας έχει διαφορετική επίδραση ανάλογα με τα οφέλη που δημιουργεί.

Έτσι στις αντίστοιχες με τη Μεσόγειο, ξηροθερμικές περιοχές του Τέξας, βρέθηκε πως ο συγγενικός με το ορτύκι, κολινός εκδηλώνει και αυτός πληθυσμιακές εκρήξεις, πενταπλασιάζοντας τον πληθυσμό του κατά τα βροχερά σε σύγκριση με τα ξηρά έτη.

Η ανάλυση των βροχών τους μήνες πριν από την έναρξη θα μπορούσε να είναι ένας καλός προγνωστικός παράγοντας για να διαπιστωθεί «πώς θα είναι η χρονιά των ορτυκιών» και θα μπορούσε να μας βοηθήσει να διαχειριζόμαστε τα θηράματά μας με επιστημονικό, υπεύθυνο και βιώσιμο τρόπο.

Επίσης, η ανάπτυξη αρδευόμενων καλλιεργειών, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να δρα θετικά στην αύξηση των πληθυσμών του ορτυκιού.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ