Αρχική » Grid with Sidebar » ΚΣ Καλαμάτας : Φτωχή η φετινή κυνηγετική περίοδος…VIDEO

ΚΣ Καλαμάτας : Φτωχή η φετινή κυνηγετική περίοδος…VIDEO

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Λιγότερες τσίχλες και μπεκάτσες χτύπησαν την κυνηγετική περίοδο 2017 – 2018 οι κυνηγοί της Καλαμάτας, γιατί ήταν μειωμένοι οι πληθυσμοί τους.
 
Λίγα, ευτυχώς, ήταν και τα κρούσματα παράνομου κυνηγιού και τα ατυχήματα. Για τα αγριογούρουνα που έχουν πολλαπλασιαστεί και έχουν ρημάξει τη μεσσηνιακή ύπαιθρο, όσα και να χτυπηθούν από τους κυνηγούς, δεν μειώνονται και απαιτείται επιστημονική διαχείρισή τους.
 
Αυτά τόνισαν χθες σε απολογιστική συνέντευξη Τύπου για την κυνηγετική περίοδο που ολοκληρώθηκε, ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Καλαμάτας Παντελής Δρούγας και ο γραμματέας Κώστας Μούζος.
 
“Την περίοδο που ολοκληρώθηκε, είχαμε 2.582 άδειες, 62 λιγότερες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά”, είπε ο κ. Δρούγας. Ενημέρωσε πως ήταν ικανοποιητικοί πληθυσμοί σε θηράματα, όπως ο λαγός, η πέρδικα και το αγριογούρουνο, ενώ αντίθετα για μπεκάτσες και τσίχλες ήταν φτωχή η χρονιά.
 
Παρατήρησε ότι σε 2.500 ελέγχους από τη Θηροφυλακή, διαπιστώθηκαν 2 παραβάσεις σε απαγορευμένες περιοχές (καταφύγιο), 1 για απαγορευμένη περίοδο, 3 για αγκίστρια και θηλιές, 2 χωρίς άδεια και 2 για ηχομιμητικές συσκευές. Ο πρόεδρος εκτίμησε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός πως “υπάρχει καλή αστυνόμευση από το σύλλογο με 3 θηροφύλακες, 1 ομοσπονδιακό και 2 του συλλόγου”. 
 
Ο γραμματέας Κ. Μούζος, όσον αφορά την ασφάλεια, ενημέρωσε ότι συνέβησαν 5 ατυχήματα, 3 με σκύλους και 2 προσωπικά και πως οι κυνηγοί αποζημιώθηκαν από το σύλλογο και την ασφαλιστική εταιρεία, με την οποία υπήρχε σύμβαση. Σημείωσε ότι “όσοι κυνηγούν αγριογούρουνα, μπεκάτσες και ορτύκια πρέπει να φορούν πορτοκαλί γιλέκο. Είναι σωτήριο για τη ζωή τους”. Πληροφόρησε, επίσης, ότι ξεκίνησε η συγκέντρωση άδειων φυσιγγίων από τους κυνηγότοπους, που θα λήξει στις 20 Μαρτίου και ανέφερε πως θα δοθούν δώρα στους νικητές (αυτούς που θα μαζέψουν τα περισσότερα) και όχι μόνο, από τα κυνηγετικά καταστήματα της πόλης και το σύλλογο. Για παράδειγμα, ο πρώτος θα πάρει ένα κιβώτιο φυσίγγια, ο δεύτερος μισό κιβώτιο κ.λπ.
 
 
Στη συνέντευξη παρέστη και ο θηροφύλακας Παναγιώτης Κουρούπης.
 
Για το σοβαρό πρόβλημα με τα αγριογούρουνα ο Κ. Μούζος είπε ότι “είναι πολύ μεγάλος ο πληθυσμός, έχουν κατέβει και στις πόλεις. Είναι θέμα διαχείρισης, όχι επέκτασης της κυνηγετικής περιόδου. Πρέπει να μελετηθεί επιστημονικά, ούτε να εξαλειφθούν, ούτε να πολλαπλασιαστούν”.
 
Ο Παντ. Δρούγας ανέφερε πως “γίνονται μελέτες από επιστημονικούς συνεργάτες των συλλόγων” και παρατήρησε: “Εχει εξελιχθεί σε υβρίδιο. Γεννάνε 8-9 μέχρι και 12, ενώ φυσιολογικά γεννιούνται 1-2 γουρούνια. Κάτι πρέπει να γίνει, να το συζητήσουμε στις γενικές συνελεύσεις”. Ακόμα, διευκρίνισε ότι “υπήρξαν πολλές νέες άδειες, είχαμε πολλούς νέους κυνηγούς. Οι παλιοί κυνηγοί δεν ανανεώνουν. Είναι αποτέλεσμα της κρίσης”.
 
Τέλος, ενημέρωσε ότι στις 22 Απριλίου, στο σκοπευτήριο, θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση με εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. του Κυνηγετικού Συλλόγου Καλαμάτας.
 
Γ.Σ.
 
https://www.eleftheriaonline.gr

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ