Αρχική » Grid with Sidebar » Διαχείριση λύκου: Υποτιμημένη η εξέλιξη του πληθυσμού

Διαχείριση λύκου: Υποτιμημένη η εξέλιξη του πληθυσμού

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Μια εξαιρετική μεταφράση από τον Κυνηγετικό Σϋλλογο Δράμας των θέσεων της Γερμανικής Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας. Πιο συγκεκριμένα :
 
“Παραθέτουμε τις θέσεις της Γερμανικής Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας σχετικά με την επανεμφάνιση του λύκου, μετά από 150 χρόνια απουσίας, στη Γερμανία που εκτός του ότι είναι πολύ καλά τεκμηριωμένη μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους.
 
Κυνηγετική Συνομοσπονδία της Γερμανίας (01/09/2017):
 
Διαχείριση λύκου: Υποτιμημένη η εξέλιξη του πληθυσμού
 
Οι ειδικοί αναμένουν ότι ο πληθυσμός του λύκου θα συνεχίσει να αυξάνεται ραγδαία, ενώ ρεαλιστικός είναι ο διπλασιασμός του πληθυσμού κάθε τρία χρόνια. Παρατηρείται ότι η ανοχή για το λύκο μειώνεται δραματικά σε περιοχές όπου έχει εγκατασταθεί το είδος. «O λύκος θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως άγριο ζώο. Θα πρέπει να μάθει να μένει μακριά από τον άνθρωπο και τα αγροτικά ζώα» αναφέρει μέλος της Γερμανικής Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας. Είναι μη ρεαλιστικό να συνιστώνται υψηλότεροι ηλεκτροφόροι φράχτες και ποιμενικοί σκύλοι, όταν πρόκειται να προστατευθούν χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα βοσκοτόπων. 
 
Σωματεία για την προστασία της φύσης και των ζώων αναφέρουν ότι η βόσκηση είναι αναντικατάστατο κομμάτι της φύσης και του τοπίου, ωστόσο δεν αναφέρουν πρακτικές λύσεις για τη διατήρησή της. Η κατάσταση για τους μικρογεωργούς και μικροκτηνοτρόφους σε κάποιες περιοχές απειλεί την ίδια τους την ύπαρξη. Η κοινωνία απαιτεί μια ολοένα και πιο βιολογική κτηνοτροφία, αλλά με τους ολοένα αυξανόμενους πληθυσμούς του λύκου αυτό σύντομα δεν θα είναι εφικτό.
 
Δίπλα σε τεχνικά προβλήματα σε ότι αφορά την εγκατάσταση των ηλεκτροφόρων περιφράξεων παρουσιάζονται και εμπόδια για είδη της άγριας πανίδας: ότι δεν μπορεί να περάσει ο λύκος είναι και εμπόδιο για τα άλλα είδη της άγριας πανίδας. Με αυτόν τον τρόπο υπονομεύεται η προσπάθεια για τη διασύνδεση βιοτόπων, η οποία καθίσταται απαραίτητη για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Αυτό το σημαντικό θέμα θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη από τα σωματεία προστασίας της φύσης και των ζώων, ωστόσο δεν έχει αναφερθεί πουθενά. 
 
Στην περιοχή Cuxhaven της Βόρειας Γερμανίας έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες οι επιθέσεις από λύκους σε αγροτικά ζώα. Μεμονωμένα ζώα ή αγέλες, τα οποία έχουν εξειδικευθεί σε αγροτικά ζώα θα πρέπει να αφαιρεθούν άμεσα και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες. Θα πρέπει για το λόγο αυτό να βρεθούν γρήγορες οδοί λήψης αποφάσεων καθώς και νομικές οδοί . Η αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου από «αυστηρά προστατευόμενο» (Παράρτημα 4 της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ) σε «προστατευόμενο» (Παράρτημα 5) θα έπρεπε ήδη να έχει δρομολογηθεί. 
 
Επιπλέον επείγον είναι το θέμα των αποτρεπτικών χειρισμών. Σύμφωνα με τους ειδικούς οι λύκοι θα πρέπει να πυροβολούνται με λαστιχένιες σφαίρες όταν πλησιάζουν τον άνθρωπο ή αγροτικά ζώα.
 
Θα πρέπει να εκμάθουν το σεβασμό απέναντι στον άνθρωπο και να αλλάξουν την ανεπιθύμητη συμπεριφορά. Το ποιος θα το κάνει και το πώς και με τι τρόπο δεν έχει αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής. Ο λύκος δεν έχει γενετικά συσχετιζόμενη συστολή απέναντι στον άνθρωπο. Αυτή μαθαίνεται και μεταβιβάζεται στην επόμενη γενεά. Αν δεν εξασκηθεί ενεργητικά, νεαροί λύκοι που μεταναστεύουν θα δείξουν στα μικρά τους ότι τα αγροτικά ζώα είναι εύκολη λεία και πως η εγγύτητα στους ανθρώπους δεν είναι επικίνδυνη. Ήδη τη δεκαετία του ’90 είχα μαγνητοσκοπηθεί οικογένειες λύκων, οι οποίες έψαχναν σε μεγαλουπόλεις της Ρουμανίας τη νύχτα στους κάδους απορριμμάτων για τροφή. «Είμαστε της γνώμης, ότι στο τέλος της μέρας δεν θα μπορέσουμε να προσπεράσουμε το εργαλείο κυνήγι για μια κατάλληλη διαχείριση του πληθυσμού του λύκου» αναφέρει μέλος της Γερμανικής Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας”

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ