Αρχική » Grid with Sidebar » Επιδρομες Αγριογουρουνων σε Τριπολη & Μεσσηνια

Επιδρομες Αγριογουρουνων σε Τριπολη & Μεσσηνια

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF

 

Μεγάλα προβλήματα από … επιδρομές αγριογούρουνων σε περιοχές του Δήμου Τρίπολης!!!

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίπολης, ύστερα από εισήγηση του Αντιδημάρχου Κώστα Κατσαφάνα, συζήτησε και αποφάσισε να εκδώσει ένα ψήφισμα για τις επιδρομές αγριογούρουνων στην περιοχή μας και συγκεκριμένα σε χωριά της Σκιρίτιδας και του Βαλτετσίου.

Στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι «υπάρχουν μεγάλες καταστροφές από επιδρομές αγριόχοιρων σε καλλιέργειες καλαμποκιού, πατάτας, αμπελώνων κ.λ.π.

Οι επιθέσεις αυτές ελάμβαναν χώρα και τα προηγούμενα χρόνια αλλά το φαινόμενο αυτό το χρόνο που διανύουμε έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας, έχει αυξηθεί αισθητά ο πληθυσμός των αγριόχοιρων, παρατηρείται ακόμη το φαινόμενο να εισβάλλουν και σε κήπους εντός οικισμών χωρίς κανένα φόβο.»

Το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά «την άμεση παρέμβαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΕΛΓΑ προκειμένου να δρομολογηθεί η άμεση εκκίνηση της διαδικασίας εκτίμησης των ζημιών και καταβολής δίκαιων αποζημιώσεων στους παραγωγούς όπως και της λήψης μέτρων αποτροπής των επιθέσεων αγριόχοιρων στο μέλλον όπως και όπου αυτό είναι εφικτό».

Το ψήφισμα θα κοινοποιηθεί στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και στον Διοικητή του ΕΛΓΑ Τρίπολης.

Στην εισήγηση του, ο κ. Κατσαφάνας, είπε ότι «οι δικαιολογίες ότι ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τις καταστροφές σε περιοχές εκτός συνθήκης RAMSAR δεν αξίζουν σχολιασμού. Οι πολιτικοί μας εκλέγονται για να δίνουν λύσεις στα προβλήματα που δημιουργούνται και όχι για να διαχειρίζονται, ενίοτε σκανδαλωδώς, την εξουσία.»

Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι το θέμα ξεκίνησε από τον Σωτήρη Παπαδημητρίου, ο οποίο με άρθρο του, από τον περασμένο Μάρτιο, έγραφε… «Ορμώμενος λοιπόν, απ’ το δικό μου χωριό, τις Αραχαμίτες, θα’ θελα να σας αναλύσω πώς έχει η κατάσταση.

Πριν αρκετά χρόνια, κάποιοι «ιδιοφυείς», ελευθέρωσαν ζευγάρια αγριογούρουνων, με σκοπό να εμπλουτιστεί η πανίδα και να πολλαπλασιαστούν τα θηράματα για τους κυνηγούς. Αυτά όμως με τα χρόνια υπέρπολλαπλασιάστηκαν και έγιναν αγέλες. Σε κάθε κυνηγετική περίοδο, αυτά που σκοτώνονται, είναι πολύ λιγότερα από αυτά που γεννιούνται. Με αποτέλεσμα να αυξάνονται ανεξέλεγκτα και επικίνδυνα. Το φαινόμενο αυτό επιδεινώθηκε δραματικά μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007. Γιατί έχασαν το πυκνό δάσος, όπου τρέφονταν και φώλιαζαν.

Οι επιδρομές που κάνουν σε καλλιέργειες, σε δέντρα, σε βοσκότοπους είναι συχνές και καταστροφικές. Οι εκτιμήσεις που γίνονται για τις καταστροφές είναι στην καλύτερη περίπτωση στο 30%, ενώ υπάρχουν φαινόμενα που αγγίζουν το 100%. Πιο αναλυτικά, μιλάμε για έναν καστανεώνα που υπολογίζουμε 30-50% απώλεια εισοδήματος. Μιλάμε για καλλιέργεια σιτηρών, που έχουμε μέχρι και ολοσχερή καταστροφή. Καθώς και αραβόσιτου. Μιλάμε για καλλιέργειες τριφυλλιού. Μιλάμε για τους απλούς βοσκότοπους που εκεί συμβαίνει το εξής: Εκεί που περνούν για να σκάψουν, λόγω της έντονης μυρωδιάς που αφήνουν, οι κτηνοτροφικές, ζωικές μονάδες δεν μπορούν να κάτσουν για να βοσκήσουν.

Και βέβαια να σημειώσω ότι έρχονται στα 50 μέτρα απ’ τα σπίτια του χωριού. Σε λίγο θα τα φιλοξενήσουμε μέσα στα … σαλόνια μας.

Άρα τι να μιλάμε; Τι μπορούμε να κάνουμε; Τίποτα. Οι άνθρωποι εκεί παρακολουθούν τη καταστροφή τους, σαν θεατές. Αποσύρονται με γοργούς ρυθμούς. Οδηγούνται στην εξαθλίωση λόγω των γουρουνοκατακτητών. Όλα αυτά τα χρόνια υπήρχε απόθεμα υπομονής και ελπίδας. Υπομονή για τις ζημιές που γίνονταν και ελπίδα για τυχόν αντιμετώπιση του προβλήματος από τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς. Τίποτα όμως δεν έγινε. Ο κόμπος έφτασε πλέον στο χτένι.

Δε μπορεί να υπάρχει, και μάλιστα σε αυτή την εποχή, απώλεια εισοδήματος. Δε μπορεί, σε αυτή την εποχή, που καλούμε νέους να επενδύσουν στον πρωτογενή τομέα, να υπάρχει ανεξέλεγκτο αυτό το τραγικό φαινόμενο. Απαιτούνται λύσεις. Απαιτούνται αποφάσεις.

Μην αναγκάζετε τους θιγόμενους κατοίκους να πάρουν την επίλυση του θέματος στα χέρια τους. Γιατί πολύ φοβάμαι ότι θα είναι οδυνηρό.

Καλώ λοιπόν, τόσο τη Δημοτική Αρχή, όσο και την Περιφερειακή Διοίκηση, να σκύψει με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, αμεσότητα, αποφασιστικότητα για την ταχύτατη επίλυση του προβλήματος αυτού.

Καλώ επίσης τον Κυνηγετικό Σύλλογο να συνδράμει στην προσπάθεια αυτή.  Θέλω να ξέρετε ότι η υπομονή των κατοίκων στα πληττόμενα χωριά από αυτή τη γάγγραινα, έφτασε στα όριά της.»

Πηγή : e-artemis.gr


 

Μεσσηνία: Επιδρομές αγριογούρουνων σε καλλιέργειες!

Επιδρομές από αγριογούρουνα έχουν καταστρέψει τις αγροτικές καλλιέργειες στα Μηνάγια και σε άλλα γειτονικά χωριά της Πυλίας.  Οι κάτοικοι θεωρούν πως μοναδική λύση είναι να επιτραπεί το κυνήγι όλη τη χρονιά και ήδη συγκεντρώνουν υπογραφές για να διεκδικήσουν την ικανοποίηση του αιτήματός τους από τους αρμόδιους φορείς.

Όπως χαρακτηριστικά περιέγραψε ο κάτοικος της περιοχής Παύλος Χριστόπουλος, αγριογούρουνα ακόμα και κατά… δεκάδες κάνουν επιδρομές στα χτήματα και στις αυλές καταστρέφοντας τις καλλιέργειες. Στο χωράφι του κατέστρεψαν 2.500 ρίζες κολοκυθιάς λίγο πριν κόψει την πρώτη του παραγωγή. 

Άλλοι αγρότες έχουν πάθει μεγάλη ζημιά στις σταφίδες, αλλά και στις ελιές, αφού τα αγριογούρουνα σκάβουν γύρω από τις ρίζες. “Ούτε τα σκυλιά δεν τα πλησιάζουν” λέει χαρακτηριστικά σχολιάζοντας πως δεν είναι υπερβολή όταν μιλάει κανείς για επιδρομή 20 – 30 αγριογούρουνων μαζί.
Σχολιάζει δε “Ακούμε πως η θηροφυλακή πιάνει λαθροκυνηγούς αγριογούρουνων, εμάς όμως τους παραγωγούς ποιος θα μας αποζημιώσει”; 

Εκτιμά δε πως η κατάσταση θα χειροτερέψει το επόμενο διάστημα, αν υπολογίσει κανείς πως η αναπαραγωγή τους γίνεται ραγδαία. “Θα αναγκαστούμε να φύγουμε από τα σπίτια μας” λέει.

Πηγή : thebest.gr


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ