Αρχική » Grid with Sidebar » Όλη η αλήθεια για την διαγραφή του Φωτακόπουλου από τον ΟΚΑΔΕ.

Όλη η αλήθεια για την διαγραφή του Φωτακόπουλου από τον ΟΚΑΔΕ.

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Ακολουθεί ένα ιστορικό κείμενο από τον Άκη Λάππα που πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΚΥΝΗΓΕΣΙΑ-ΚΥΝΟΦΙΛΙΑ. Στο άρθρο αναφέρονται όλες οι λεπτομέρειες της διαγραφής του Νίκου Φωτακόπουλου. Μιας οριστικής διαγραφής που όπως αποδείχτηκε βοήθησε τον όμιλο πόιντερ και σέτερ να αναπτυχθεί και να γλυτώσει μια και καλή από τον άνθρωπο που έγινε παράδειγμα προς αποφυγή για τους νεώτερους. Ας το διαβάσουν οι παλιοί να θυμηθούν και οι νέοι για να μάθουν.
 
“Πρέπει σίγουρα να πούμε δόξα τον Θεό όταν βγαίνουμε από τέτοιες Συνελεύσεις. Όχι φυσικά για το περιεχόμενο και τις αποφάσεις της Συνέλευσης, αλλά διότι επιτέλους έχει σταθεροποιηθεί το καλό κλίμα που ξεκίνησε πριν από 2-3 Συνελεύσεις και το οποίο αντικατέστησε το φορτισμένο και παθιασμένο κλίμα των προηγούμενων ετών. 
 
Στην ημερήσια διάταξη βέβαια υπήρχε και ένα θέμα που θα μπορούσε να ταράξει τα νερά, αλλά αυτό δεν συνέβη, διότι όπως φαίνεται και από μέτρηση των ψήφων, η συντριπτική πλειοψηφία των παρισταμένων ήταν υπέρ της πρότασης διαγραφής, πράγμα που είχε σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχει έδαφος πρόσφορο για αντιπαλότητες και διαφωνίες. 
 
Μιλάμε για την απόφαση του ΔΣ περί της οριστικής διαγραφής του μέλους Νίκου Φωτακόπουλου και η οποία θα έμπαινε σαν θέμα συζήτησης για να πάρει την έγκριση ή όχι από την ΓΣ. 
 
Μετά τον διοικητικό απολογισμό – που όπως είπε ο Πρόεδρος του ομίλου Γιάννης Φουτρής – δεν έχουμε τίποτε νέο εντυπωσιακό να παρουσιάσουμε, αλλά αναμφίβολα το πρόγραμμα που βγάλαμε ήταν πάρα πολύ βαρύ και δυστυχώς νοιώσαμε πολύ την αδιαφορία ορισμένων κριτών, πράγμα που έκανε τη ζωή των λίγων κριτών που ήταν παρόντες σχεδόν σε όλους τους αγώνες πολύ δύσκολη. 
 
Είναι ασφαλώς δύσκολο να κάνεις κάτι νέο και εντυπωσιακό σε έναν όμιλο που στην 13χρονη πορεία του τα έχει κάνει σχεδόν όλα. Βέβαια αυτό που έχει να παρουσιάσει φέτος ο όμιλος σαν όμιλος και όχι σαν ΔΣ είναι οι δύο τεράστιες επιτυχίες που είχαμε αυτή τη χρονιά με τον Dario και τον Κόναν, επιτυχίες που είναι αποτέλεσμα μακρόχρονης δουλειάς όλων των συντελεστών που έχτισαν αυτόν τον όμιλο. 
 
Πριν κλείσει όμως η φετινή χρονιά έχουμε και μία πολύ μεγάλη διοργάνωση να βγάλουμε εις πέρας, το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Πόιντερ στη μπεκάτσα και το αντίστοιχο στα Αγγλικά Σέττερ που θα διεξαχθεί στην Καλαμπάκα. 
 
Για το 2005 ο όμιλος έχει αναλάβει την κορυφαία διοργάνωση, την μητέρα όλων των αγώνων, το Κύπελλο Ευρώπης Μεγάλης Έρευνας ή όπως συχνά το ακούμε, το Coppa Europa. Θα έχουμε επιτέλους και εμείς οι Έλληνες κυνόφιλοι την ευκαιρία να
παρακολουθήσουμε από κοντά την ένταση αυτού του μεγάλου γεγονότος και να δούμε στα χωράφια της Μακεδονίας ό,τι καλλίτερο υπάρχει από Πόιντερ και Σέττερ αλλά και από επαγγελματίες κυναγωγούς. 
 
Μετά τον διοικητικό απολογισμό, ο ταμίας Γιάννης Παπακωσταντινάκης παρουσίασε τον οικονομικό απολογισμό. Μεταξύ άλλων υπογράμμισε τον πολύ σημαντικό ρόλο που παίζει ο σπόνσορας σε έναν όμιλο με τόσο ψηλό προϋπολογισμό όπως τον δικό μας. 
 
Το πρώτο θέμα προς συζήτηση ήταν το θέμα Φωτακόπουλου και την εισήγηση έκανε ο Γιάννης Φουτρής. Είπε ότι ο Ν. Φωτακόπουλος έκανε δύο πολύ σοβαρές εχθρικές ενέργειες, που παρά λίγο θα είχαν ολέθριες συνέπειες για τον όμιλο. Είπε επίσης ότι δεν σταματάει να κάνει συνεχείς επιθέσεις από την εφημερίδα που εργάζεται, προς κάθε τι που έχει σχέση με τον όμιλο, είτε μιλάμε για πρόσωπα είτε για πράξεις. Δεν έχει σταματήσει να σπιλώνει υπολήψεις, να προσβάλλει ανθρώπους, να ξεφτιλίζει θεσμούς και να απαξιώνει προσπάθειες που γίνονται με τεράστιες θυσίες από φίλους που αγαπάνε πραγματικά αυτόν τον όμιλο και τον έχουν φτάσει εδώ που είναι τώρα. Παρόλο που έφερε την εφημερίδα που εργάζεται στην δυσάρεστο θέση να δημοσιεύει επανορθωτικές επιστολές για να αποκαταστήσει την υπόληψη ανθρώπων που είχε θίξει, μετά φυσικά από απειλή αγωγής, δεν έδειξε να βάζει μυαλό και συνέχισε το ίδιο τροπάριο. 
 
Οι δύο πολύ σοβαρές ενέργειές του ήταν, πρώτον η πρόταση που έκανε πέρσι τον Μάρτιο στο ΔΣ του ΚΟΕ να σταματήσει να μας αναγνωρίζει πράγμα που φυσικά σήμαινε «ξαφνικό θάνατο» για τον ΟΚΑΔΕ. 
 
Την πρόταση αυτή την έκανε, όντας αντιπρόεδρος του ΚΟΕ και η αιτία ήταν ότι το τότε ΔΣ του ΟΚΑΔΕ, υπό την προεδρία του Ν. Μάντη, είχε έρθει σε κάποια αντιπαράθεση με τον ΚΟΕ. 
 
Η δεύτερη ενέργεια ήταν ότι επισκέφτηκε την εταιρία Royal Canin, η οποία ήταν ήδη χορηγός μας και η οποία ήταν έτοιμη να υπογράψει νέο συμβόλαιο διετίας και μιλώντας στον υπεύθυνο διευθυντή, τον προέτρεψε να μην προχωρήσουν στη χορηγία, διότι οσονούπω ο ΟΚΑΔΕ δεν θα υπάρχει. Δεν ξέχασε βέβαια να θυμίσει 
(σαν καλός εμπορικός υπεύθυνος του εντύπου που εργάζεται) ότι το έντυπο του είναι πολύ αποδοτικό στην διαφήμιση και αν περισσέψουν διαφημιστικά κονδύλια σίγουρα η επιλογή του εντύπου του θα ήταν πολύ καλή. Ευτυχώς ο ιδιοκτήτης της εταιρίας και μέλος μας Γιώργος Ξύδης δεν προχώρησε ποτέ προς αυτήν την κατεύθυνση της μη χορηγίας, η οποία θα ήταν ο «αργός θάνατος» του ομίλου μας. 
 
Ο Γιάννης Φουτρής τόνισε ότι τα θέματα αυτά είχαν απασχολήσει το ΔΣ μας από τις πρώτες του συνεδριάσεις, αλλά παρόλα τα πολύ σοβαρά παραπτώματα του Ν. Φωτακόπουλου και παρόλες τις συνεχείς επιθέσεις που εξαπέλυε ασταμάτητα, η απόφασή μας ήταν να τον αγνοήσουμε και να κοιτάξουμε αφενός τα κυνοφιλικά και τα διοικητικά μας καθήκοντα και αφετέρου να μεριμνήσουμε στο να βελτιωθούν οι σχέσεις μας με τον ΚΟΕ για το καλό όλων, πράγμα που πετύχαμε. 
 
Στο σημείο αυτό όλη η αίθουσα χειροκρότησε έντονα δείχνοντας ότι κανείς δεν θέλει αντιπαραθέσεις με τον ΚΟΕ ή και με οποιανδήποτε άλλον. 
 
Πράγματι πέρασαν 9 μήνες θητείας μας και το θέμα Φωτακόπουλου είχε μπει στο χρονοντούλαπο. Μέχρι τη στιγμή που ο Ν. Φωτακόπουλος έκανε μία από τις γνωστές επιθέσεις του, που όμως αυτή τη φορά ξεπέρασε κάθε όριο ανοχής, προσβάλλοντας τον σπόνσορά μας, χαρακτηρίζοντάς τον τσιγκούνη. 
 
Στο ίδιο σχόλιο έδειχνε έναν όμιλο, δηλ. τον ΟΚΑΔΕ, να είναι αναξιόπιστος και άχρηστος για οποιαδήποτε χορηγία, διότι ενώ ο σπόνσορας ξοδεύει τα εκατομμύρια του πάνω μας, στην πραγματικότητα άλλη, ανταγωνιστική τροφή, κερδίζει συνεχώς τις εντυπώσεις από τους αγώνες και τις διάφορες άλλες εκδηλώσεις. 
 
Το γεγονός αυτό τάραξε πολύ σοβαρά τις σχέσεις ομίλου – σπόνσορα και βρεθήκαμε πάλι σε πολύ σοβαρό κίνδυνο από την πρόθεση του σπόνσορα να αποσυρθεί. 
 
Η θέση του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως τόνισε με έμφαση ο Γιάννης Φουτρής, ήταν σαφής και ξεκάθαρη. Δεν υπήρχε ίχνος ρεβασιονισμού ή και προσωπικών. Αν τα κίνητρα της παραπομπής ήταν τέτοια, η απόφαση της διαγραφής θα είχε παρθεί πολλούς μήνες πριν. 
 
Ο Ν. Φωτακόπουλος δεν παρουσιάστηκε στην Συνέλευση και έτσι έμειναν αναπάντητες πολλές πτυχές του θέματος, τις οποίες θα πούμε παρακάτω. 
 
Παρόλο που κάποιοι είχαν την άποψη ότι δεν θα κερδίσουμε τίποτε με την διαγραφή, διότι δεν θα σταματήσει να γράφει εις βάρος του ομίλου και κάποιος μάλιστα ζήτησε αναβολή της συζήτησης για μια επόμενη ΓΣ όπου θα έπρεπε να είναι παρών και ο ίδιος ο Ν. Φωτακόπουλος, η ψηφοφορία έληξε με 43 ψήφους υπέρ της διαγραφής, 1 κατά της διαγραφής και 9 ψήφισαν λευκό. 
 
Στη συνέχεια συζητήθηκαν ορισμένες προτάσεις τεχνικού χαρακτήρα, που είχαν σχέση με τους κανονισμούς των αγώνων. Πιο συγκεκριμένα οι προτάσεις ήταν: 
α) να μην ζητείται η θηραματοφορία (απόρτ) σε αγώνες άγριου θηράματος, εκτός από τις περιπτώσεις των σκύλων που θα επιλεγούν στην Εθνική για αγώνες όπου το απόρτ είναι υποχρεωτικό, 
β) για να γίνει ένας σκύλος πρωταθλητής να απαιτούνται 2 CAC και ένα εξαίρετος αντί 1 CAC και ένα εξαίρετος που ίσχυε μέχρι σήμερα. Η πρόταση αφορούσε μόνο στους αρσενικούς σκύλους 
γ) μέχρι σήμερα ίσχυε ότι ένας σκύλος για να γίνει πρωταθλητής μορφολογίας θα έπρεπε από την μεριά της εργασίας να έχει τουλάχιστον ένα πολύ καλός σε Α.Κ.Ι ή σε ΕΦΥΠ. Η πρόταση ήταν να καταργηθεί το ΠΚ στο ΕΦΥΠ, που άλλωστε είναι λογικό διότι στα ΕΦΥΠ πλέον δεν δίνονται χαρακτηρισμοί. Όλες οι προτάσεις του ΔΣ υπερψηφίστηκαν. 
 
Λίγο πριν αρχίσει η διαδικασία της ΓΣ ο όμιλος είχε ετοιμάσει μια μικρή γιορτή για να τιμήσει τον Θ. Πετρόχειλο για την εκπληκτική επιτυχία της κατάκτησης του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Πόιντερ πρακτικού κυνηγίου 2004 στην Ιταλία με τον Κόναν. Ο Θωμάς, ο οποίος ήταν παρών στον όμιλο με όλη του την οικογένεια, έχει ξαναπάρει αυτόν τον τίτλο πριν 4 χρόνια στις Σέρρες. Το αξιοσημείωτο είναι ότι τότε, τον τίτλο πήρε η μάνα του Κόναν, η Κίρκη που δείχνει καθαρά ότι ο Θωμάς κάνει πολύ σπουδαία δουλειά και στον τομέα εκτροφής, που είναι και το ζητούμενο όλης αυτής της ιστορίας. 
 
Η Γενική Συνέλευση της 29ης Νοεμβρίου έληξε και πέρασε στην ιστορία σαν την τρίτη ΓΣ με ψηφοφορία διαγραφής στα 13 χρόνια ζωής. Ας ελπίσουμε ότι θα είναι η τελευταία με τέτοιο θέμα προς ψήφιση. 
 
Μερικά προσωπικά σχόλια. 
 
Παρόλο που ένας μόνο ψήφισε κατά της απόφασης διαγραφής, δεν μπορώ να κρύψω ότι οι 9 λευκοί ψήφοι ήταν έκπληξη. Φοβάμαι ότι δεν έγινε αντιληπτό το πόσο κινδύνευσε αυτός ο όμιλος από τις ενέργειες αυτές και θεωρώ αναγκαίο κάποιος να αναφέρει ορισμένα γεγονότα για να ενημερωθούν οι φίλοι του ΟΚΑΔΕ, αλλά και για να είναι κάπου καταγεγραμμένα για την ιστορία του ομίλου. 
 
Η επίσκεψη του Ν. Φωτακόπουλου στα γραφεία της εταίρίας που αντιπροσωπεύει την Ρουαγιάλ Κανίν και η «συμβουλή» του να μην σπονσονάρουν τον όμιλο, πραγματικά παραλίγο να ήταν μοιραία για τον όμιλο. Όταν ο αρμόδιος διευθυντής της εταιρίας ενημέρωσε τους Γάλλους στο εξωτερικό (οι οποίοι είχαν ήδη εγκρίνει το κονδύλι της χορηγίας, αλλά δεν είχαν ακόμα υπογράψει το συμβόλαιο) ότι ο όμιλος πάει για διαγραφή, ανησύχησαν και πάγωσαν την συμφωνία μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση. Στο μεταξύ, επειδή αυτά τα γεγονότα συνέβησαν τον Φεβρουάριο, ο όμιλος είχε προχωρήσει στο πρόγραμμά του και είχε εκτεθεί σε έξοδα. Η αγωνία του τότε Προέδρου Νάσου Μάντη ήταν πολύ μεγάλη, διότι γνώριζε ότι τον σπόνσορα τον βρίσκεις πριν αρχίσει η χρονιά, πριν δηλ. αρχίσουν οι αγώνες. Τώρα δεν είχε την παραμικρή ελπίδα να βρει νέο σπόνσορα. Αν ιδιοκτήτης της εταιρίας δεν ήταν ο Γιώργος Ξύδης για να πείσει τους Γάλλους ότι ο όμιλος δεν θα έχει πρόβλημα και ότι το συμβόλαιο πρέπει να υπογραφεί, ο όμιλος θα είχε κηρύξει πτώχευση. 
 
Επιτρέψτε μου να υποστηρίζω ότι γνωρίζω τα γεγονότα όσο κανένας άλλος, διότι παρακολούθησα από πολύ κοντά τις εξελίξεις. Έζησα την τεράστια αγωνία του Νάσου Μάντη και δεν κρύβω ότι και εγώ ήμουν τρομερά ανήσυχος για το μέλλον του ομίλου μας. 
 
Έτσι ο Νίκος Φωτακόπουλος, ο οποίος έπρεπε να ήταν παρών στη Γενική μας Συνέλευση για να δώσει κάποιες εξηγήσεις, αν υπάρχουν, άφησε αρκετά ερωτήματα αναπάντητα. 
 
Αν όπως συνεχώς υποστηρίζει ότι την πρόταση της παύσης αναγνώρισής μας από τον ΚΟΕ την έκανε για να στηρίξει το γόητρο και το κύρος ΚΟΕ, την πρόταση να κλίσει η στρόφιγκα οικονομικής παροχής από τον σπόνσορα προς τον όμιλο που ήταν και αυτός μέλος γιατί την έκανε; 
 
Επίσης θα έπρεπε να απαντήσει στο εξής ερώτημα: αν πιστεύει ότι σαν μέλος του ΚΟΕ ήταν υποχρέωσή του να καταθέσει πρόταση καρατόμησης του ομίλου μας, σαν μέλος όμως του ΟΚΑΔΕ τι υποχρέωση ένιωθε ότι είχε; 
 
Αλλά ακόμα και από την θέση του ΚΟΕ αν το πάρουμε, η τιμωρία της διάλυσης του ομίλου ήταν ανάλογη του εγκλήματος του τότε ΔΣ; σβήνουμε μια ιστορία 13 ετών με όλα τα συνεπακόλουθα (επαγγελματίες εκπαιδευτές, ιδιοκτήτες σκύλων, παθιασμένοι φίλοι των αγώνων και χιλιάδες κυνόφιλοι που στηρίζουν την βελτίωση των Πόιντερ τους και των Σέττερ τους σε αυτόν τον όμιλο) επειδή υπήρξε κάποια διαμάχη με το τότε ΔΣ του ομίλου; 
 
Για το όνομα του Θεού. Αναλογίστηκε άραγε σοβαρά τις συνέπειες αυτής του της πρότασης; 
 
Και τέλος μία ρητορική και μάλλον μικρής σημασίας ερώτηση .Αφού κάνει αυτή τη λυσσαλέα πολεμική και προσπαθεί με κάθε τρόπο να φθείρει και τελικά να διαλύσει τον όμιλο, τι λόγο έχει να είναι μέλος του; 
 
ΥΓ. Και για την ιστορία: Στην συνολική πορεία του ομίλου έχουν διαγραφεί δύο μόνο μέλη για παραπτώματα που ήταν πολύ πιο ήπια διότι τα δύο εκείνα μέλη σε καμία περίπτωση δεν είχαν στραφεί κατά της ύπαρξης του ομίλου. 
 
του Άκη Λάππα “
 
Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΚΥΝΗΓΕΣΙΑ-ΚΥΝΟΦΙΛΙΑ

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ