Αρχική » Grid with Sidebar » Το Επανιελ Μπρετον / Epagneul Breton

Το Επανιελ Μπρετον / Epagneul Breton

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF

 

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ιστορία  του επανιέλ μπρετόν ξεκινάει  από την Βρετάνη, μια χερσόνησο στα Β.Δ. της Γαλλίας όπου σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες, στα τέλη του 1800 περίπου, σκυλιά που ήταν απόγονοι Ισπανικών κυνηγόσκυλων τύπου (Σπάνιελ-Επανιέλ) ζευγάρωσαν με Αγγλικά Σέττερ και Σπρίγκερ-Σπάνιελ.

 Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τα δυνατά και ανομοιόμορφα ντόπια σκυλιά να αποχτήσουν μια σχετική ομοιομορφία, να γίνουν ποιο κομψά με πιο καλό χαρακτήρα, αλλά κυρίως να βελτιώσουν τα κυνηγετικά τους προσόντα.Βέβαια όπως  αναφέρθη υπήρχε μια σχετική ομοιομορφία και σε αυτό το σημειό κάνει την παρουσία του ο μεγάλος Γάλλος κυνόφιλος  Αρτούρ Ενό(ArthurEnoud) και ουσιαστικά έγινε ο μεγάλος πατέρας αυτής της υπέροχης φυλής σκύλων φέρμας

Ο στόχος του Ενό ήτανε να φτιάξει ένα βραχύσωμο σκυλί ,σε αντίθεση με όλους τους άλλους της τότε εποχής Γάλλους ,Άγγλους ,Ιρλανδούς που δημιουργούσανε μεγαλόσωμα .σκυλιά Αυτός είχε άλλο όραμα ,ήθελε να κάνει την υπέρβαση το κάτι διαφορετικό ,να πετύχει ότι οι άλλοι σε σκυλιά μεγάλου μεγέθους και να δώσει όλα τα χαρακτηριστικά και τις ικανότητες  των μεγαλόσωμων σε ένα μικρό σώμα.

 Μετά από 100 χρόνια γινόμαστε μάρτυρες στο πόσο καλά  τα κατάφερε ,γιατί πραγματικά το καλό επανιέλ μπρετόν όχι μόνο δεν υστερεί ,αλλά  αποδεικνύεται  και πολλές φορές  πολύ καλύτερο ,από άλλα σκυλιά φέρμας, χαρίζοντας στον κάτοχο επανιέλ μπρετόν  απλόχερα μεγάλες συγκινήσεις τόσο με τον γλυκό του χαρακτήρα ,αλλά και το αστείρευτο πάθος  με το οποίο κυνηγά όλα τα θηράματα

ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Ο πιο μικρός σκύλος φέρμας. Αρμονικά φτιαγμένος με έναν στερεό σκελετό όχι χονδροειδή. Σύνολο συμπαγές και γεροδεμένο γεμάτο ζωηράδα και ευκινησία, παραμένοντας αρκετά κομψό. Σκύλος ρωμαλέος, με βλέμμα ζωντανό και έξυπνη έκφραση. Γενικά έχει όψη ενός μικρού , κοντόχονδρο, γεμάτο ενέργεια, έχοντας διατηρήσει κατά την εξέλιξη του, το κοντόχονδρο μοντέλο που επιζητήθηκε και σταθεροποιήθηκε από τους αναμορφωτές της ράτσας.

ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ
Το κρανίο είναι πιο μακρύ από το ρύγχος με σχέση 3 προς 2. Ύψος θώρακα ελαφρά μικρότερο από το μισό του ύψους στο ακρώμιο. Μήκος κορμού όμοιο με το ύψος στο ακρώμιο.

ΚΕΦΑΛΙ
Κρανίο ελαφρώς στρογγυλεμένο, κρανίο-μετωπικές γραμμές παράλληλες, στοπ με ελαφριά κλήση.
Μάτια ελαφρώς λοξά, έκφραση έξυπνη, γλυκιά, ειλικρινή. Ελαφρώς οβάλ, όχι σφαιρικά, στο χρώμα της ίριδας σε αρμονία με το τρίχωμα κατά προτίμηση σκούρο. Η έκφραση των ματιών σε συνδυασμό με την ανύψωση των αυτιών δημιουργούν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ράτσας, την “έκφραση Μπρετόν”.
Αυτιά προσκολλημένα ψηλά, τριγωνικά, αρκετά πλατειά μάλλον κοντά. (Τραβώντας τα μπροστά , η άκρη τους δεν πρέπει να ξεπερνά το στοπ).

ΣΩΜΑ
Γραμμή ράχης ευθύγραμμη έως το νεφρό και την αρχή των καπουλιών.
Ακρώμιο αρκετά ευκίνητο, λίγο ανυψωμένο.
Ράχη ευθύγραμμη, κοντή και άκαμπτη, στενά δεμένη με το νεφρό.
Μέση (νεφρό) κοντή φαρδιά και μυώδης.
Θώρακας κατεβασμένος έως το ύψος του αγκώνα, φαρδύς με τις πλευρές καλά κυκλωτές χωρίς να είναι κυλινδρικός.
Ουρά προσκολλημένη ψηλά φέρεται οριζόντια η ελαφρώς προς τα κάτω. Το Επανιέλ Μπρετόν μπορεί να γεννηθεί άνουρο η βραχύουρο.

ΤΡΙΧΩΜΑ
Πρέπει να είναι λεπτό, όχι μεταξένιο, ίσιο η ελαφρά κυματοειδές πάνω στο σώμα, ποτέ κατσαρό.
Λείο στο κεφάλι και στο εμπρός μέρος των ποδιών. Στο πίσω μέρος των ποδιών υπάρχει άφθονο τρίχωμα με κρόσσια που μικραίνουν προοδευτικά σε μήκος έως τον καρπό η τον ταρσό αντίστοιχα.

ΧΡΩΜΑ
Λευκό πορτοκαλί, το πιο διαδεδομένο. Λευκό-καστανό, Λευκό-μαύρο, Τρίχρωμο.
Μονοχρωμία δεν είναι αποδεκτή.

ΥΨΟΣ
Αρσενικά : Ελάχιστο : 48cm με μια ανοχή 1cm λιγότερο.
Μέγιστο : 51cm με μια ανοχή 1cm περισσότερο.
Θηλυκά : Ελάχιστο : 47cm με μια ανοχή 1cm λιγότερο.
Μέγιστο : 50cm με μια ανοχή 1cm περισσότερο.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΣΤΑΝΤΑΡ

Κίνηση περήφανη, ζωντανή και σπινθηροβόλα. Καλπασμός ενεργητικός και εύκολα κυλιόμενος, με γρήγορες εναλλαγές μαζεμένων κινήσεων. Απορρίπτεται ο επιμήκης η πηδητικός καλπασμός.
Κράτημα κεφαλιού ψηλά, όχι υπερβολικά πάνω από την γραμμή της ράχης.
Έρευνα έξυπνη, μεθοδική όχι μηχανική, με σταθερή επαφή νε τον κυναγωγό.
Φέρμα πάντα σε όρθια θέση. Μετά από έναν γρήγορο έλεγχο μιας αναθυμίασης ο σκύλος πρέπει να ανέβει με δύναμη και σιγουριά για να μπλοκάρει το θήραμα.

ΤΟ ΕΠΑΝΙΕΛ ΜΠΡΕΤΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στην Ελλάδα εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1960 και τα πρώτα αυτά σκυλιά που προέρχονταν από κάποιες τυχαίες εισαγωγές δεν είχαν την ανταπόκριση που έπρεπε, ίσως λόγω της όχι και τόσο καλής επιλογής, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν άσχημες εντυπώσεις σε ορισμένους κυνηγούς. Αργότερα όμως όταν έγιναν σωστές επιλογές ατόμων, το κλίμα άλλαξε και τα μεγάλα κυνηγετικά προσόντα του Μπρετόν έγιναν γρήγορα γνωστά στους Έλληνες κυνηγούς. Τα τελευταία χρόνια μετά και από την ίδρυση του ομίλου Επανιέλ Μπρετόν Ελλάδος το 1994, έγιναν επίλεκτες εισαγωγές σκύλων κυρίως από την Γαλλία, με μεγάλα προσόντα που έδωσαν νέα ώθηση στη φυλή. Αυτό το βλέπει κανείς αν δει τα αποτελέσματα (κατάχτηση παγκοσμίου πρωταθλήματος, δεύτερη θέση στο πανευρωπικό πρωτάθλημα) και άλλες πολλές διακρίσεις. Το τρίπτυχο λοιπόν εισαγωγή- εκτροφή- επιλογή είχε σαν αποτέλεσμα, σήμερα να υπάρχουν πολλά σκυλιά Ελληνικής εκτροφής που είτε βρίσκονται σε χέρια κυνηγών και κυνηγούν στα Ελληνικά βουνά, είτε διαπρέπουν στα τερέν και του στίβους.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΚΥΛΩΝ

Ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος (ΚΟΕ, έτος ίδρυσης 1984) είναι μέλος της FCI (Fédération Internationale Cynologique, έτος ίδρυσης 1911) μαζί με άλλους 79 ομίλους χωρών – έναν από κάθε χώρα. Για να ενημερωθείτε αν το pedigree του σκύλου σας και οι διακρίσεις που αναγράφονται σε αυτό είναι αναγνωρισμένα από την FCI, και κατά συνέπεια και τον ΚΟΕ, μπορείτε να επισκεφθείτε, στο διαδίκτυο, την ιστοσελίδα της FCI (http://www.fci.be) ή να απευθυνθείτε στον ΚΟΕ (τηλ.: 210 8145165). Εκτός από τα pedigree των χωρών που ανήκουν στην FCI, ο ΚΟΕ αναγνωρίζει και τους γενεαλογικούς χάρτες (pedigree) που έχουν χορηγηθεί από τους Κυνολογικούς Ομίλους Αγγλίας (K.C.), ΗΠΑ (A.K.C.) και Καναδά (C.K.C.).

ΤΑ ΕΚΘΕΣΙΑΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Πηγαίνοντας σε μια έκθεση μορφολογίας βλέπουμε να μοιράζονται πολλά βραβεία, διπλώματα και κορδέλες σε διαφορετικά χρώματα. Αυτά χορηγούνται στους καλύτερους σε συγκεκριμένες κατηγορίες, που οργανώνονται με βάση τη φυλή, το φύλο και την ηλικία των συμμετεχόντων και τα πιο σημαντικά είναι:

BIS = Καλύτερος Έκθεσης (Best in Show)

INT CH = Διεθνής Πρωταθλητής (International Champion)

CH = Πρωταθλητής (Champion)

BOS = Καλύτερος φύλου (Best of opposite sex)

BOO = Καλύτερος φύλου, ισοδύναμος τίτλος με το BOS

BOB = Καλύτερος Φυλής (Best of breed)

RWD = Επιλαχών (δεύτερος) καλύτερος αρσενικός (Reserve winners dog)

RWB = Επιλαχούσα (δεύτερη) καλύτερη θηλυκιά (Reserve winners bitch)

Τίτλοι τιμής

Στο γενεαλογικό χάρτη του σκύλου, σε κάποιους από τους προγόνους του, θα δούμε να αναγράφονται μετά τα ονόματα και αριθμό εγγραφής (ΒΕΚ) και κάποιοι τίτλοι διάκρισης.

Οι ίδιοι τίτλοι προηγούνται του ονόματος, όταν αυτός αναφέρεται ονομαστικά όπως για τους ανθρώπινους Sir, Prince, King ή Dr, Phd, Msc, κλπ. Οι σκυλίσιοι τίτλοι διάκρισης διαφέρουν αρκετά για κάθε χώρα, αλλά οι πιο διαδεδομένοι είναι:

CH = Πρωταθλητής (Champion)

CH.GR = Πρωταθλητής Ελλάδος

INT.CH = Διεθνής Πρωταθλητής (International Champion)

FC = Πρωταθλητής εργασίας (Field Champion)

OTCH = Πρωταθλητής Υπακοής (Obedience Trial Champion)

Κάποτε, δίπλα στον τίτλο CH, συναντάμε περίεργες συντμήσεις που θυμίζουν αρχικά χώρας. Αυτές πράγματι δηλώνουν, ότι ο σκύλος δεν έχει κερδίσει απλά έναν τίτλο σε αναγνωρισμένη έκθεση μορφολογίας αλλά είναι πρωταθλητής στη χώρα αυτή (Ned., Belg., Noors, Gr.). Στα δικά μας, ο τίτλος CH.GR. δηλώνει πως ο συγκεκριμένος σκύλος είναι πρωταθλητής Ελλάδος.

Επίσης, συχνά αναφέρονται πιστοποιητικά που κερδήθηκαν σε εκθέσεις αναγνωρισμένες από τον Κυνολογικό Όμιλο της εκάστοτε χώρας, καθώς και ο αριθμός των φορών που αυτά αποκτήθηκαν:

JCAC = Πιστοποιητικό Πρωταθλητή Νέων (Certificate au Jeune Champion) – Ο σκύλος που κερδίζει τον τίτλο JCAC συμμετέχει στο διαγωνισμό για BOB και BOO.

CAC = Πιστοποιητικό Πρωταθλήματος Μορφολογίας (Certificate au Champion) – Απονέμεται στην καλύτερη θηλυκιά και στον καλύτερο αρσενικό, για κάθε φυλή.

RCAC = Αναπληρωματικό Πιστοποιητικό Πρωταθλήματος Μορφολογίας. Ο κριτής έχει το δικαίωμα να απονείμει R.CACIB στο σκύλο που ήρθε δεύτερος στην κατηγορία όπου πρώτευσε ο νικητής του CACIB.

CACIB = Διεθνές πιστοποιητικό Μορφολογίας (International Beauty Championship certificate). Σε διεθνείς εκθέσεις ο κριτής έχει το δικαίωμα να απονείμει CACIB στον BOB. 

R.CACIB = Αναπληρωματικό Διεθνές πιστοποιητικό Μορφολογίας (Reserve CACIB). Σε διεθνείς εκθέσεις, ο κριτής έχει το δικαίωμα να απονείμει R.CACIB στο σκύλο που ήρθε δεύτερος στην κατηγορία όπου πρώτευσε ο νικητής του CACIB.

Πώς θα γίνει Πρωταθλητής Ελλάδος;

Οι απαιτήσεις για την απόκτηση του τίτλου του Εθνικού Πρωταθλητή διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Για να αποκτήσει, πλέον, ένας σκύλος τον τίτλο του Πρωταθλητή Ελλάδος, θα πρέπει να έχει κερδίσει τρία τουλάχιστον CAC από διαφορετικούς κριτές και να έχει περάσει εξετάσεις εργασίας, αν η φυλή του το απαιτεί. Προκειμένου να αποκτηθεί ο πολυπόθητος τίτλος, κάποιοι Όμιλοι φυλών απαιτούν ένα, τουλάχιστον, από τα CAC να είναι από Ειδική Έκθεση του Ομίλου.

Διεθνής Πρωταθλητής;

Ένας σκύλος με βλέψεις για διεθνή πρωταθλητισμό θα χρειαστεί να ταξιδέψει και να διακριθεί και εκτός της ελληνικής επικράτειας. Για να αποκτήσει τον τίτλο του Διεθνή Πρωταθλητή (Int.CH.) θα πρέπει να έχει κερδίσει τέσσερα τουλάχιστον CACIB, σε τρεις διαφορετικές χώρες, από τρεις, τουλάχιστον, διαφορετικούς κριτές. Ένα από αυτά, θα πρέπει να αποκτηθεί στη χώρα προέλευσης ή στη χώρα διαμονής του ζώου. Πρόσθετες απαιτήσεις υπάρχουν, αν ο σκύλος ανήκει σε φυλή που απαιτεί πιστοποίηση εργασιακών ή κυνηγετικών ικανοτήτων.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ