Αρχική » Grid with Sidebar » Τι συμβαινει φετος με τις μπεκατσες;

Τι συμβαινει φετος με τις μπεκατσες;

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Όπως γράψαμε και εχθές υπάρχει έντονη ανησυχία μεταξύ των μπεκατσοκυνηγών για τις μπεκάτσες που έχουν επισκεφθεί τη χώρα μας τη φετινή κυνηγετική περίοδο. Είναι κακή χρονιά; Υπάρχουν αλλά είναι σκόρπιες; Ο καιρός δεν ευνοεί τα μπασίματα; Αυτά αλλά και άλλα ερωτήματα θα προσπαθήσουν να απαντήσουν ο Γιάννης Ρεφειάδης, ένας από τους πολύ καλούς γνώστες του κυνηγιού της μπεκάτσας και ο Θωμάς Μπατσέλας, έμπειρος μπεκατσοκυνηγός και ίσως ο άνθρωπος με το πιο πλήρες αρχείο στατιστικών που κρατάει από τα κυνήγια που έχει κάνει.
 
Γιάννης Ρεφειάδης
 
“Πριν αρχίσουν τα περάσματα της μπεκάτσας είχα πει ότι οι μπεκάτσες τη φετινή χρονιά θα είναι σκόρπιες εξαιτίας των πολλών βροχών σε όλη σχεδόν την Ελλάδα. Και δικαιώθηκα. 
 
Στις εξορμήσεις που έχω κάνει μέχρι σήμερα συναντάω λίγα πουλιά και σκόρπια.Τα GPS των σκύλων δείχνουν ότι οι σκύλοι κάνουν περισσότερα από 90 χιλιόμετρα σε κάθε έξοδο, συναντώντας ελάχιστες μπεκάτσες στα γνωστά μπεκατσότοπια. Αντίθετα μπεκάτσες εμφανίστηκαν σε μέρη που ποτέ ή πολύ σπάνια είχαν εμφανιστεί. Γιατί; Μα γιατί οι πολλές βροχές έχουν δημιουργήσει ευνοϊκές για τις μπεκάτσες συνθήκες.
 
Ένας άλλος λόγος που δεν υπάρχουν ακόμη πολλές μπεκάτσες είναι η καλοκαιρία που επικρατεί στη βόρεια Ευρώπη. Μέχρι και πριν λίγες ημέρες οι θερμοκρασίες ήταν πολύ υψηλές για την εποχή ακόμη και στη Ρωσία. Νομίζω ότι ένα κύμα κακοκαιρίας που θα πλήξει την Σκανδιναβία και τη Ρουμανία θα φέρει μπεκάτσες στην Ελλάδα. Αλλά και πάλι δύσκολα θα βρεθούν μαζεμένες μπεκάτσες.
 
Δεν χρειάζεται απογοήτευση. Ψάξιμο χρειάζεται….”
 
Θωμάς Μπατσέλας 
 
“Η απορίες των μπεκατσοκυνηγών είναι δικαιολογημένες μετά τις πολλές προσδοκίες που δημιούργησαν οι πρώιμες εμφανίσεις των πουλιών από τα τέλη Οκτωβρίου.  Ο καιρός και η πρώιμη εμφάνιση του πολικού ψύχους στην Ρωσία έσπρωξε περισσότερα πουλιά νοτιότερα, από ότι μας αναλογούσε ημερολογιακά, την περίοδο αυτή.
 
Όμως εδώ και δυό εβδομάδες σχεδόν, στην περιοχή μας κυριαρχούν οι νοτιάδες και βροχές. Καλός καιρός για τις ήδη εγκατεστημένες για διαχείμαση μπεκάτσες που βρίσκουν εύκολα και άφθονη τροφή, αλλά αποτρεπτικός για νέες μετακινήσεις από βορειότερες περιοχές. Ένα «ενοχλητικό» φθινόπωρο με ήπιες θερμοκρασίες έχει εγκατασταθεί σε όλη την Ευρώπη μέχρι τις παρυφές της Μόσχας στα βορειανατολικά , κάνοντας παρελθόν τα φοβερά κρύα της Σιβηρίας που έδειχναν να θέλουν να κινηθούν νοτιότερα, κρατώντας τις μπεκάτσες στις βορειότερες από εμάς περιοχές.
 
Ο καιρός αυτός δείχνει να επιμένει με μια πεισματική σταθερότητα και δεν φαίνονται σημάδια σοβαρής αλλαγής και για τις επόμενες ημέρες. Όσες μπεκάτσες έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή μας  δεν συγκεντρώνονται μαζικά σε λίγα «καλά» σημεία. Σκουλήκια υπάρχουν παντού, η διασπορά των πουλιών είναι μεγάλη, η δε εμφάνιση τους γίνεται ακόμη πιο αραιή και δύσκολη. Αν πέρσι σε  μια πλαγιά του βουνού υπήρχαν 5-6 πουλιά οι πιθανότητες να τα συναντήσει κανείς όλα και μάλιστα μαζεμένα σε μιά γωνιά ήταν πολύ μεγάλη, ιδιαίτερα αν γνώριζε τα κατατόπια. Τώρα θα χρειαστεί να πατήσει για ώρες  όλο το βουνό για να συναντήσει 1-2 μπεκάτσες και μάλιστα να γνωρίζει καλά την περιοχή. Εξορμήσεις σε άγνωστα μπεκατσοτόπια   δεν ενδείκνυνται για τις παρούσες συνθήκες
 
Βέβαια σε πολλές περιοχές της χώρας μας, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου δεν υπήρχαν καθόλου πουλιά την περσινή χρονιά και οι φετινές έστω και αραιωμένες εμφανίσεις είναι μια σημαντική βελτίωση, όμως αυτό δεν αλλάζει την γενική τάση.  
 
Μέχρι να εμφανιστεί το επόμενο κύμα ψύχους με τους απαραίτητους βοριάδες που θα κατεβάσει τις μπεκάτσες από την Κεντρική Ευρώπη και την Κριμαία νοτιότερα, χρειάζεται υπομονή και επιμονή από όσους δοκιμάζουν να διαπιστώσουν στο δάσος αν υπάρχουν μπεκάτσες.  Το σίγουρο είναι ότι η κύρια και μεγάλη μετακίνηση των πουλιών νοτιότερα δεν έγινε ακόμη και οι ελπίδες των μπεκατσοκυνηγών για μια καλή χρονιά δεν έχουν σβήσει. Οι μπεκάτσες είναι πίσω χρονικά και ακόμη πιο βόρεια τοπικά, καθοδηγούμενες από  τον ήπιο φθινοπωρινό καιρό.”
 
Η συντακτική ομάδα του iHunt.gr
 

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ