Αρχική » Grid with Sidebar » Συνέντευξη του Προέδου του International Pointer Club

Συνέντευξη του Προέδου του International Pointer Club

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Ο ΟΚΑΔΕ στα πλαίσια επιμόρφωσης των κριτών του διοργάνωσε στις 9 Μαίου 2015 ένα σεμινάριο με ομιλητές μεγάλες φυσιογνωμίες της ευρωπαικής κυνοφιλίας. Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο Πρόεδρος του International Pointer Club κ. Silvio Marelli, με τον οποίο είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε με την πολύτιμη βοήθεια του Άγγελου Γονιδάκη στη διερμηνεία. Ας δούμε τι μας είπε.
 
-Ποιες είναι οι προδιαγραφές που πρέπει να πληροί κάποιος που θέλει να γίνει κριτής εργασίας; 
 
Καταρχήν θα πρέπει να έχει πάθος. Πάθος για τους σκύλους. Είτε είναι πόιντερ είτε Σέττερ. Το πάθος είναι που χαρακτηρίζει τους καλούς κριτές. Πρέπει να έχει απαραίτητα μεγαλώσει και παρουσιάσει τα δικά του σκυλιά. Ο κριτής καλείται να κρίνει μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα και πάνω στην κρίση αυτή μπορεί να βασιστεί η βελτίωση των φυλών για αυτό πάντα πρέπει να κρίνει με απώτερο σκοπό τη βελτίωση των φυλών.
 
 
Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για κάποιον που κρίνει αγώνες πρακτικού κυνηγιού να είναι κυνηγός;
 
Φυσικά. Πρέπει να έχει όλο το “πακέτο” που ξεκινάει από την εκτροφή και καταλήγει στους κυνηγότοπους και όταν λέμε εκτροφή δεν εννοούμε απαραίτητα επαγγελματική. Εάν δεν είναι κυνηγός δεν μπορεί να ξέρει ποια πρέπει να είναι η συμπεριφορά ενός σκύλου μπροστά στο άγριο το θήραμα και για να βρει ένας σκύλος άγριο θήραμα κάποιος πρέπει να τον καθ’ οδηγήσει …..
 
-Ποια ΄γνώμη σας για τον Ελληνικό Όμιλο Πόιντερ και Σέττερ;
 
Θεωρώ ότι είναι ένας από τους καλύτερους ομίλους στην Ευρώπη και αυτό που μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι βλέπω πολλούς νέους ανθρώπους να ασχολούνται με την εκτροφή και με την εκπαίδευση αλλά και πολλούς νέους ιδιοκτήτες. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Θεωρώ ότι ο  ΟΚΑΔΕ με όλους αυτούς τους νέους ανθρώπους και με την βοήθεια των έμπειρων κυνόφιλων είναι αν όχι ο κορυφαίος, ένας από τους κορυφαίους ομίλους στην Ευρώπη. 
 
Πως σας φάνηκε η παρουσία της ελληνικής εθνικής ομάδας στο πανευρωπαικό της Γαλλίας;
 
Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω τους αγώνες και  θεωρώ ότι η παρουσία της ελληνικής ομάδας ήταν πολύ καλή, εξάλλου ο αναπληρωματικός πρωταθλητής Ευρώπης (PSIHARIS VENTUS TUKO) ήταν ελληνικής εκτροφής. Και εδώ είναι που θέλω σταθώ. Θεωρώ ότι έχετε κάνει εξαιρετική δουλειά αφού έχετε πάρει σκύλους από τα καλύτερα αίματα της Ευρώπης και έχετε δημιουργήσει δικές εκτροφές με εξαιρετικά αποτελέσματα. Σίγουρα είστε σε πολύ καλό δρόμο.
 
-Ποιά είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι όμιλοι πόιντερ και σέττερ στην Ευρώπη.
 
Το πρόβλημα είναι το πρόβλημα της κυνοφιλίας, που είναι αλληλένδετο με το κυνήγι. Θα πρέπει οι όμιλοι στην Ευρώπη να ανοίξουν τους ορίζοντές τους. Να συμμετέχουν στους διεθνείς αγώνες και να μην περιορίζονται στις εγχώριες διοργανώσεις. ¨Ετσι δεν πάει μπροστά η κυνοφιλία. Οι ¨Ελληνες δεν έχετε πρόβλημα να παρουσιάσετε τα σκυλιά σας οπουδήποτε σε αντίθεση με τις χώρες του Βορρά οι οποίες έχουν δημιουργήσει κλειστούς ομίλους και δεν παρουσιάζουν τα σκυλιά τους σε αγώνες έξω από τις χώρες τους. Αυτή η νοοτροπία να ξέρετε δεν βοηθάει σε αυτό που θέλουμε όλοι οι κυνόφιλοι και δεν είναι τίποτα άλλο από την βελτίωση των φυλών που αγαπάμε. Συνολικά υπάρχουν 22 όμιλοι στην Ελλάδα με τους ποιο δυνατούς να βρίσκονται στη Μεσόγειο. Και ξέρετε γιατί; Γιατί ακόμη υπάρχει (ειδικά στην Ελλάδα) άγριο θήραμα.
 
-Θεωρείται ότι αυτός είναι ο λόγος που επιλέχθηκε η Ελλάδα να φιλοξενήσεις τους φετινούς αγώνες βουνού σε πόιντερ και σέττερ;
 
 
Σίγουρα και αυτός είναι από του λόγους. Έχετε την δυνατότητα να “βγάζετε” τα σκυλιά σας σε πολύ καλής ποιότητας άγριο θήραμα και αυτό σαν κάνει προνομιούχους σε σχέση με άλλες χώρες. Δεν είναι όμως ο μοναδικός λόγος που επιλέχθηκε η χώρας για τους δύο αυτούς αγώνες. Εξαιρετική ήταν η προσπάθεια του Προέδρου του ΟΚΑΔΕ κ, Δημήτρη Γκουζούνα αλλά δεν μπορούμε να λησμονούμε ότι όποια διοργάνωση έχετε αναλάβει την διοργανώσατε άψογα. Τέλος σημαντικό ρόλο έπαιξε το μεγάλο κυνοφιλικό πάθος των Ελλήνων.
 
Πως βλέπετε την εξέλιξη των δύο αυτών φυλών ;
 
Το πόιντερ εξελίσσεται ραγδαία. Θεωρώ ότι η φυλή είναι σε καλό δρόμο σε όλους τομείς. Σε νοοτροπία, σε δύναμη, στο κυνήγι και στους αγώνες.
 
Τα σέττερ είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο και μην ξεχνάμε ότι είναι πιο δημοφιλή σε σχέση με τα πόιντερ αφού και στους αγώνες οι συμμετοχές των σέττερ είναι ασύγκριτα περισσότερες. 
 
Παρόλα αυτά  τα πόιντερ είναι πολύ υψηλά στις βαθμολογίες των αγώνων και πολλές φορές ξεπερνούν τα σέττερ.
 
Κώστας Λουρής
 
 

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ