Αρχική » Grid with Sidebar » Μαγιάτικοι… λαγοί!

Μαγιάτικοι… λαγοί!

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Για τους λαγοκυνηγούς, περισσότερο από κάθε άλλον κυνηγό, τα εκπαιδευτικά απορροφούν μεγαλύτερο χρόνο απ’ ό,τι οι κυνηγετικές έξοδοι με τα σκυλιά τους. Ο Μάιος αποτελεί την καλύτερη εποχή για την εκπαίδευση των κυνηγόσκυλων, ιδίως για τα νεαρά κουτάβια, που θα πρέπει να αρχίσουν να αναγνωρίζουν τις μυρωδιές και να μαθαίνουν τα κόλπα των πονηρών αυτιάδων.
 
Ο κουρεμένος χλοοτάπητας με το φρέσκο χορτάρι των λιβαδιών και των τριφυλλοχώραφων γίνεται και ο ιδανικός χώρος για την εκπαίδευση των σκυλιών.
 
Τον Μάιο η αναπαραγωγή των λαγών είναι στο φόρτε της και όλοι οι θηλυκοί λαγοί έχουν γεννήσει. Ο χώρος που έχουν «εγκαταστήσει» τα μικρά τους δεν είναι τυχαίος.
 
Συνδυάζει σημεία με πυκνή βλάστηση για να κρύβονται τα λαγουδάκια την ημέρα και να καλύπτονται από τις βροχές που είναι πάντοτε συχνές αυτή την περίοδο μαζί με κάποιες χαλαζοπτώσεις ?όπως φέτος? και ανοιχτούς χώρους για να μαζεύονται μόλις νυχτώσει για τον θηλασμό.
 
Ο ανοιχτός χώρος χρησιμοποιείται και αργότερα από τα λαγουδάκια που θα μεγαλώσουν, ως χώρος των απαραίτητων παιχνιδιών και ως βοσκοτόπι.
 
Μέχρι να ενηλικιωθούν πλήρως και να απομακρυνθούν, φτιάχνοντας τον δικό τους ζωτικό χώρο, η περιοχή αυτή θα είναι ο καθημερινός τόπος συγκέντρωσής τους.
 
Τα τριφυλλοχώραφα και τα λιβάδια είναι ο ιδανικότερος ελεύθερος ανοιχτός χώρος που καλύπτει τις ανάγκες των λαγών, μεγάλων και μικρών. Τον Μάιο θα έχουν μεγαλώσει αρκετά τα χόρτα και το τριφύλλι.
 
Στη Βόρεια Ελλάδα θα έχουμε την «πρώτη κόσα». Ο κουρεμένος χλοοτάπητας με το φρέσκο χορτάρι των λιβαδιών και των τριφυλλοχώραφων γίνεται και ο ιδανικός χώρος για την εκπαίδευση των σκυλιών.
 
Νεαρά & έμπειρα
 
Κάθε κυνηγός γνωρίζει πάντα μερικά τέτοια χωράφια που τα χρησιμοποιεί ανελλιπώς, τόσο για τα νεαρά όσο και για τα έμπειρα κυνηγόσκυλα μόλις κουρευτούν από τους αγρότες.
 
Μια έξοδος νωρίς το πρωί, πριν από την ανατολή του ηλίου και πριν αρχίσει να σηκώνεται η πρωινή δροσιά από τα χόρτα, είναι η καλύτερη στιγμή για να ξεκινήσει την εκπαίδευσή του ένα νεαρό σκυλί.
 
Μια πληθώρα από μυρωδιές, έντονες και προκλητικές, αφού περισσότεροι από ένας λαγοί συνήθως έπαιξαν και βόσκησαν όλο το βράδυ στο γήπεδο αυτό, έχουν απλωθεί σε όλο τον χώρο.
δροσιά και η σχετικά χαμηλή θερμοκρασία αυτήν την εποχή, οι συχνές βροχές και οι συνήθεις νοτιάδες που επικρατούν συντηρούν και εντείνουν τις μυρωδιές των λαγών.
 
Τα σκυλιά το χαίρονται περισσότερο από τους κυνηγούς και αν υπάρχουν σημεία που παραμένουν σκιερά, τότε μέχρι το μεσημέρι μπορούν να γυροφέρνουν κουνώντας με πάθος τις ουρές στην περιοχή αυτή.
 
Ομως δεν είναι μόνο ο συνδυασμός του στρωτού χωραφιού με την υγρή πρασινάδα που βοηθά την εκπαίδευση των κυνηγόσκυλων.
 
Μια έξοδος νωρίς το πρωί, πριν από την ανατολή του ηλίου και πριν αρχίσει να σηκώνεται η πρωινή δροσιά από τα χόρτα, είναι η καλύτερη στιγμή για να ξεκινήσει την εκπαίδευσή του ένα νεαρό σκυλί.
 
Ο θηλυκός λαγός
 
Ενας γεννημένος θηλυκός λαγός, όταν τα λαγουδάκια του είναι ακόμη μικρά και θηλάζουν, φροντίζει να είναι κάπου εκεί γύρω την ημέρα για να προστατεύει την οικογένειά του.
 
Δεν μπορεί να παλέψει με τους εχθρούς όπως είναι φυσικό, όμως μπορεί να τους παραπλανήσει πολύ εύκολα.
 
Προκειμένου να απομακρυνθεί το σκυλί που πλησιάζει στην επικίνδυνη περιοχή με τα μικρά, η λαγίνα θα σηκωθεί επιδεικτικά και θα απομακρυνθεί χαλαρά και μπροστά στα κυνηγόσκυλα, δίνοντας την ευκαιρία στο νεαρό σκυλί να δώσει δείγματα της τσιρίδας του στο ξεσήκωμα.
 
Νεαρά κουτάβια
 
Τότε για πρώτη φορά ο κυνηγός θα ακούσει τον ήχο του κουταβιού του και χαρούμενος θα αναλογιστεί πόσο δένει με τους υπόλοιπους ήχους της αγέλης του.
 
Δεν θα περιοριστεί μόνο σε αυτό ο θηλυκός λαγός.
 
Θα αποφύγει να ξεφύγει με μεγάλη ταχύτητα και δεν θα κάνει τα συνηθισμένα κόλπα έγκαιρα, αλλά παίρνοντας ένα εύκολο και βατό μονοπάτι θα απομακρυνθεί φροντίζοντας να έχει τα σκυλιά συνεχώς πίσω της.
 
Μόνο όταν τα οδηγήσει πολύ μακριά από τα μικρά της θα χρησιμοποιήσει τα συνηθισμένα κόλπα της και θα μπερδέψει τα κυνηγόσκυλα.
 
Ομως μέχρι τότε τα νεαρά κουτάβια θα έχουν επιδοθεί σε ένα ανεπανάληπτο κυνηγητό και ακόμη περισσότερο κλαφούνισμα προς μεγάλη ευχαρίστηση του κυνηγού, έχοντας συνεχώς μπροστά τους τις έντονες μυρωδιές του λαγού. Η μοναδική περίπτωση που ο λαγός θυσιάζει τις μεγάλες του δυνατότητες στη διαφυγή είναι όταν θέλει εσκεμμένα να τον ακολουθήσουν τα κυνηγόσκυλα.
 
Αυτή ακριβώς την ιδιότητα φροντίζουν να εκμεταλλευτούν στο έπακρον οι κυνηγοί που χρησιμοποιούν τον πονηρό λαγό για να εκπαιδεύσουν τα νεαρά σκυλιά τους.
 
Η παρομοίωση «κάνει κάποιος τον λαγό» για να τραβήξει πίσω του ανταγωνιστές ή διώκτες και να τους παρασύρει σε λάθος κατεύθυνση χρησιμοποιείται συχνά, όμως μόνο οι κυνηγοί το βιώνουν στην κυριολεξία, εκπαιδεύοντας τα κυνηγόσκυλά τους.
 
Θωμάς Μπατσέλας
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Θωμάς Μπατσέλας
 

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ