Αρχική » Grid with Sidebar » Ερωτηση για τον Κρητικο Ιχνηλατη στη Βουλη

Ερωτηση για τον Κρητικο Ιχνηλατη στη Βουλη

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF

Πριν λίγους μήνες  (στις 12 Δεκεμβρίου 2012) ο βουλευτής Ηρακλείου Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μιχάλης Κριτσωτάκης κατέθεσε ερώτηση στη βουλή με θέμα : “Αναγκαία η οικονομική ενίσχυση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης για την ολοκλήρωση της Γενετικής Μελέτης του Κρητικού Ιχνηλάτη¨

 

Και συνεχίζει : “ Ο Κρητικός Ιχνηλάτης (Canis familiaris) είναι ένα σκυλί που ζει στην Κρήτη. Το εργαστήριο Μοριακής Συστηματικής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης του Πανεπιστημίου Κρήτης πραγματοποίησε μελέτη για την ταυτοποίηση του Κρητικού Ιχνηλάτη, στην οποία διαπιστώθηκε, αν και μικρή, η γενετική διαφοροποίησή του σε σχέση με διάφορες άλλες ράτσες σκυλιών.

 

Το γεγονός αυτό εγείρει περαιτέρω εξελικτικά ερωτήματα που σχετίζονται με την προέλευση της ράτσας αυτής και την ιστορία της στο νησί της Κρήτης, όπως: «πότε ήρθε το ζώο αυτό στο νησί και τι σχέσεις έχει με σκυλιά τα οποία έχουν εντοπιστεί σε διάφορες αρχαιολογικές ανασκαφές». Η επιβεβαίωση ή όχι των σχέσεων αυτών θα αλλάξει πλήρως την εικόνα που έχουμε για την ιστορία του Κρητικού ιχνηλάτη, υποδεικνύοντας την από αρχαιολογικών χρόνων παρουσία του στο νησί και την ιδιαίτερη αντιμετώπιση που πρέπει να λάβει ώστε διατηρηθεί η γενετική τους ακεραιότητα ως μέρος της βιολογικής και πολιτισμικής κληρονομιάς του νησιού. 

 

Για το σκοπό αυτό έχουν συλλεχτεί οστά σκυλιών που έχουν βρεθεί σε αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή της Σητείας και τα οποία πρέπει να υποβληθούν σε μια σειρά εργαστηριακών αναλύσεων προκειμένου η γενετική ταυτότητα αυτών να συγκριθεί με την αντίστοιχη των σημερινών σκυλιών. Η εργασία αυτή θα λάβει χώρα στο εργαστήριο Μοριακής Συστηματικής και Εξέλιξης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης όπου θα χρησιμοποιηθούν ειδικές τεχνικές αρχαίου DNA, αντίστοιχων των μεθόδων που χρησιμοποιούνται για την μελέτη του αρχαιολογικού ανθρώπου. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα της μελέτης έχουν εκφράσει επίσης και επιστήμονες της Αγγλικής Αρχαιολογικής Σχολής οι οποίοι πραγματοποιούν ανασκαφές στο Παλαιόκαστρο Σητείας.

 

Επειδή είναι ιδιαίτερα σημαντική η ολοκλήρωση της μελέτης αυτής αλλά δεν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή της αν και το κόστος δεν είναι υψηλό, προϋπολογίζεται στις 10.000,00 € 

 

 

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:  

Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση και να ολοκληρωθεί αυτή η έρευνα από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης;”

 

Η ερώτηση τίθεται προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Δείτε εδώ την απάντηση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αρβανιτόπουλου

 

ihunt.gr

 

 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ