Αρχική » Grid with Sidebar » Εκπαιδευτικά και αναπαραγωγή ενδημικών θηραμάτων

Εκπαιδευτικά και αναπαραγωγή ενδημικών θηραμάτων

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Διανύουμε την πιο ευαίσθητη περίοδο του χρόνου για την αναπαραγωγή όλων των θηραμάτων του τόπου μας.
 
Όλες οι κυνηγετικές οργανώσεις είναι φρόνιμο να κάνουν εκστρατείες ενημέρωσης για το πόσο επιζήμια μπορεί είναι τα εκπαιδευτικά (εκγυμνάσεις σκύλων) στην ευαίσθητη αναπαραγωγική περίοδο.
 
Ένα “αθώο” εκπαιδευτικό πολλές φορές μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις και συνέπειες σε οποιαδήποτε στιγμή ή φάση της αναπαραγωγικής διαδικασίας του ενδημικού θηράματος και κυρίως της ορεινής μας πέρδικας και του λαγού.
 
Είναι παράλογο στον βωμό των εκπαιδευτικών να καταστρέφεται μια φωλιά πέρδικας ή να κυνηγιέται αδιάκοπα και εξαντλητικά μια λαγίνα σε κυοφορία ή θηλασμό. 
 
Ακόμα και στις ζώνες εκγύμνασης θα πρέπει τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα από τα τέλη Μαΐου έως τον Ιούλιο, ανάλογα με τον καιρό και την περιοχή, τα ενδημικά θηράματα να προστατεύονται και με αποφάσεις των αρμοδίων αρχών, παρά να περιμένουμε αποτελέσματα μόνο από την φιλοτιμία και την ηθική του κυνηγού μας.
 
Φυσικά, να μην περιμένουμε πολλά αποτελέσματα από τους αμφιβόλου αξίας, τις περισσότερες φορές, εμπλουτισμούς, με όχι κατάλληλα και ποιοτικά και ειδικά προσαρμοσμένα στο βιότοπο της απελευθέρωσης θηράματα εκτροφής, για να αυξήσουμε τον ενδημικό μας πλούτο. Η διεθνής εμπειρία και πρακτική δείχνουν ότι
ουσιαστικά αποτελεί μονόδρομο τόσο η προστασία τους με ενδεδειγμένη θηροφύλαξη και σωστή επιστημονικά τεκμηριωμένη διαχείριση των ενδιαιτημάτων τους (βιότοποι) όσο και η τήρηση των ορίων κάρπωσης στο κυνήγι τους.
 
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι θηραματολόγοι μια πέρδικα αν προστατευτεί θα καταφέρει να μας δώσει δέκα περδικοπουλα ενώ από την άλλη δέκα πέρδικες εκτροφής από εμπλουτισμο είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να μας δώσουν ένα υγιές περδικάκι. Αξίζει λοιπόν να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να πάμε το κυνήγι του ενδημικού θηράματος ένα βήμα πιο μπροστά έτσι ώστε για να το συναντάμε στο άμεσο και στο απώτερο μέλλον με την αδρεναλίνη στα κόκκινα!
 
του Δημήτρη Παπούλια

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ