Αρχική » Grid with Sidebar » Απο το κουδουνακι στο GPS

Απο το κουδουνακι στο GPS

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF

 

Όταν αποφάσισα να πάρω κυνηγόσκυλο για να κυνηγάω μπεκάτσες, ορτύκια, πέρδικες και γενικά οτιδήποτε μπορεί να κυνηγηθεί με σκύλο, πήγα σε ένα κυνοτροφείο και αγόρασα ένα πολύ όμορφο κουταβάκι κουρτσχααρ. Το σκυλί μεγάλωσε και άρχισε να ανοίγεται (μην φανταστείτε τα ανοίγματα που κάνουν τα σημερινά σκυλιά αγγλικής προέλευσης κατά κύριο λόγο).

Μπίμπερ δεν υπήρχε εκείνη την εποχή, μόνο κουδουνάκι. Στο κυνήγι με το κουδουνάκι (δεν ξέρω πόσοι νέοι κυνηγοί, κάτοχοι σκυλιών αγγλικών φυλών έχουν κυνηγήσει μόνο με κουδουνάκι) πρέπει οι αισθήσεις σου να πιάνουν κόκκινο συνεχώς. Πρέπει να ξέρεις ανά πάσα στιγμή να ξέρεις που είναι σκύλος γιατί εάν φερμάρει μέσα στο δάσος και δεν ξέρεις που είναι την έβαψες. Θα ψάχνεις σαν τρελός να βρείς το σκύλο, θα εκνευριστείς και θα χαλάσει το κυνήγι σου. Επίσης, πρέπει να μπορείς να ελέγξεις τον σκύλο σου ώστε να μην φύγει από την ακτίνα που ακούς το καμπανάκι.

Τώρα με το μπιμπερ όλα είναι πιο εύκολα (είμαι από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν μπιμπερ). Περπατάς ανέμελος γνωρίζοντας ότι θα ακούσεις τον χαρακτηριστικό ήχο της φέρμας και θα τρέξεις προς το φερμαρισμένο σκυλί. Δεν θα πω αυτά περί παραδοσιακού κυνηγιού και όλα αυτά τα γλυκανάλατα που ακούμε κάθε μέρα. Εάν θέλαμε παραδοσιακό κυνήγι έπρεπε να κυνηγάμε ακόμη με ακόντια και τόξα. Εξάλλου το πρόβλημα της ηχορύπανσης λύνεται με το να χρησιμοποιεί κανείς μπιμπερ και κουδουνάκι μαζί. 

Η τεχνολογία πάει μπροστά και σε λίγο καιρό από ότι φαίνεται και τα μπίπερ οδεύουν προς εξαφάνιση. Η νέα μόδα είναι τα GPS που χρησιμοποιούν οι γουρουνάδες. Πήγα για κυνήγι με φίλο μου που είχε αυτό το μηχάνημα και τα έχασα. Δείχνει που φερμάρει ο σκύλος, εάν ποντάρει, εάν είναι ξαπλωμένος κλπ. Σε κατευθύνει προς το σκύλο με απόκλιση 3 μέτρων. Φυσικά η μπεκάτσα δεν ακούει τον γνωστό της πλέον θόρυβο του μπιμπερ και όλα είναι λίγο πιο εύκολα για τον σκύλο. Πλέον οι άγριες μπεκάτσες σταματάνε να είναι άγριες. Πριν μερικά χρόνια γινόταν κουβέντα ότι θα απαγορευτούν τα μπιπερ γιατί κινδυνεύει η μπεκάτσα. Τώρα με αυτά τα μηχανήματα μήπως κινδυνεύει ακόμη πιο πολύ? Μήπως τελικά η τεχνολογία απειλεί τη φύση στο συγκεκριμένο θέμα; Δεν θέλω να φανώ παλαιών αντιλήψεων αλλά μάλλον θα συμφωνήσω. Το μπιπερ δεν ήταν τίποτα μπροστά σε αυτό το GPS. 

Ποια είναι η λύση λοιπόν; Να τα απαγορευθεί η χρήση τους; Νομίζω ότι θα γίνει ότι με τα κασετόφωνα. Ότι απαγορεύεται γίνεται πιο αρεστό.

Η λύση κατά τη γνώμη μου είναι η παιδεία. Πρέπει όλοι οι κυνηγοί να καταλάβουμε ότι αυτό που έχουμε εδώ στην Ελλάδα είναι δώρο (μιλάω για το ελεύθερο κυνήγι) και πρέπει να το περιφρουρήσουμε με κάθε τρόπο. Μόνοι μας πρέπει να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε οποιοδήποτε μέσο ανεβάζει τις πιθανότητες επικράτησής μας στη “μάχη” με το θήραμα. Εάν δεν το καταλάβουμε δυστυχώς σε λίγα χρόνια το ελεύθερο κυνήγι θα αποτελεί παρελθόν.

Είμαι σίγουρος τώρα που διαβάζετε αυτό το κείμενο θα λέτε “Ωραία λόγια για θεωρία. Στην πράξη;”. Λοιπόν σας πληροφορώ ότι όλα αυτά τα “ωραία θεωρητικά λόγια” που έχουν ειπωθεί τόσα χρόνια για το καρτέρι μπεκάτσας, κάποιοι τα εμπέδωσαν. Το καρτέρι έχει μειωθεί σημαντικά (με κουβέντες που έχω κάνει με θηροφύλακες). Νομίζω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και να αφήσουμε την τεχνολογία (όσο είναι δυνατόν) έξω από το κυνήγι.

Περιμένω τα σχόλιά σας. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να διαπιστώσω εάν συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτά που έγραψα.

 

O iHunter

 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ