Αρχική » Grid with Sidebar » Απολογισμός δράσεων του ΚΣ Βέροιας για τη διετία 2015-2017

Απολογισμός δράσεων του ΚΣ Βέροιας για τη διετία 2015-2017

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Εν αναμονή της ετήσιας εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης του Συλλόγου μας  και κλείνοντας δύο χρόνια στη Διοίκηση του, το Δ.Σ. του Κυνηγετικού Συλλόγου Βέροιας, ενημερώνει τα μέλη του αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο για τις δράσεις που υλοποίησε και τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε στο διάστημα των τελευταίων δύο ετών.
 
Στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προχωρήσαμε σε τεχνικά έργα με σκοπό τη διευκόλυνση της πρόσβασης και της παραμονής των κυνηγών στα ορεινά της περιοχής, σε ενίσχυση της δράσης του Ομοσπονδιακού Θηροφύλακα της περιοχής, σε ενίσχυση των εγκαταστάσεων του κρατικού εκτροφείου Νάουσας αλλά και των θηραμάτων που εκτρέφονται εκεί, σε τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης των ορίων περιοχών κυνηγετικού ενδιαφέροντος, σε ρίψεις τροφής και απελευθερώσεις λαγών με συγχρηματοδότηση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και την επιστημονική υποστήριξη της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ, σε συμμετοχή στις δράσεις πυροπροστασίας στα πλαίσια της Πολιτικής Προστασίας, και σε υποστήριξη τοπικών φορέων που βοηθούν συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.
 
Πιο συγκεκριμένα, οι δράσεις που υλοποιήθηκαν από την απερχόμενη Διοίκηση του Κ.Σ. Βέροιας τη διετία 2015-2017 είναι οι εξής:
 
ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ
  1. Χρηματοδοτήσαμε την κατασκευή πέτρινης βρύσης στο Ξηρολίβαδο, στην πολυσύχναστη περιοχή «πεύκα», εκεί που υπήρχε παλαιότερα βρύση και είχε χαλάσει. Η συγκεκριμένη βρύση εξυπηρετεί εκτός από τους κυνηγούς, πλήθος επισκεπτών στο πανέμορφο αυτό οροπέδιο της περιοχής μας.
  2. Χρηματοδοτήσαμε την κατασκευή ξύλινου περιπτέρου (κιόσκι) με τραπεζοκάθισμα, το οποίο τοποθετήθηκε στην περιοχή του Πλατύδρομου, προς εξυπηρέτηση του έργου των ελεγκτικών αρχών, αλλά και για την αναψυχή των κυνηγών και των επισκεπτών της περιοχής. Τα παραπάνω έγιναν μετά από έγκριση του Δασαρχείου Βέροιας, της σχετικής μελέτης που συνέταξε ο αρμόδιος Επιστημονικός Συνεργάτης της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ.
  3. Συντηρήσαμε το θηροφυλάκιο της Μαρούσιας, στην ομώνυμη τοποθεσία που αποτελεί ένα από τα πιο παραδοσιακά κυνηγοτόπια της περιοχής.
  4. Κατασκευάσαμε πέτρινη βρύση στην περιοχή Μαυρόλακας στη Φυτειά. Από τη συγκεκριμένη τοποθεσία διέρχονται πολλοί κυνηγοί και μέχρι σήμερα δεν υπήρχε δυνατότητα εύρεσης πόσιμου νερού.
  5. Έγινε συντήρηση δρόμου και τοποθέτηση σωλήνων για την απομάκρυνση των όμβριων υδάτων στην περιοχή Ντουκάτα Σελίου, με σκοπό να μη διαβρώνεται εύκολα ο δρόμος και να διατηρείται σε χρήση καθόλη τη διάρκεια του έτους.
  6. Προβήκαμε σε συντήρηση στο κιόσκι του Ξηρολιβάδου και των τραπεζοκαθισμάτων που υπάρχουν την ευρύτερη περιοχή, την οποία επισκέπτονται πολλοί κυνηγοί αλλά και άλλοι λάτρεις της φύσης. Για τις συγκεκριμένες ενέργειες έχουμε λάβει πλήθος θετικών σχολίων από πολίτες μη κυνηγούς που επισκέπτονται την περιοχή.
ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ
 
  1. Τοποθετήσαμε πινακίδες σήμανσης για τη διέλευση άγριων ζώων στο οδικό δίκτυο της περιοχής, όπου διέρχονται τακτικά αγριόχοιροι και έχουν συμβεί ατυχήματα.
  2. Τοποθετήσαμε πινακίδες σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο του Βερμίου όπου απαντάται πεδινή πέρδικα, για την ευαισθητοποίηση των κυνηγών που εκγυμνάζουν εκεί τα σκυλιά τους με σκοπό την προστασία του σημαντικού αυτού είδους της πτηνοπανίδας του Βερμίου.
  3. Τοποθετήσαμε πινακίδες σήμανσης των ορίων των Καταφυγίων Άγριας Ζωής της περιοχής όπου δεν υπήρχαν ή είχαν υποστεί φθορές.
  4. Τοποθετήσαμε πινακίδες σήμανσης των ορίων των Ζωνών Εκγύμνασης Σκύλων της περιοχής όπου δεν υπήρχαν ή είχαν υποστεί φθορές.
  5. Τοποθετήσαμε πινακίδες σήμανσης των ορίων των Ζωνών Διέλευσης (τρυγόνια, ορτύκια) της περιοχής όπου δεν υπήρχαν ή είχαν υποστεί φθορές.
  6. Συντηρήσαμε και επανατοποθετήσαμε την πινακίδα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης στον Τριπόταμο στη θέση «Εκκλησιές».
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΕΚΤΡΟΦΕΙΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ
 
  1. Χρηματοδοτήσαμε τη δημιουργία βάσης από σκυρόδεμα για την τοποθέτηση στεγάστρου για τα θηράματα στο κρατικό εκτροφείο Νάουσας.
  2. Πραγματοποιήσαμε μεταφορά ορεινών περδίκων από το κρατικό εκτροφείο Καρπενησίου προς το κρατικό Εκτροφείο Νάουσας, με σκοπό να αποτελέσουν γεννήτορες και τα περδικόπουλα που θα βγάλουν να απελευθερώνονται στην ευρύτερη περιοχή, όταν φτάσουν σε κατάλληλη ηλικία, προς ενίσχυση του φυσικού πληθυσμού του είδους στην περιοχή.
  3. Συμμετείχαμε σε εργασίες καθαρισμού του κρατικού εκτροφείου Νάουσας, που ήταν απαραίτητες για την τήρηση των κανόνων υγιεινής για τα θηράματα που εκτρέφονται εκεί.
  4. Χρηματοδοτήσαμε την προμήθεια κλωβών αναπαραγωγής ορεινής πέρδικας στο κρατικό εκτροφείο Νάουσας, με σκοπό τη μεγιστοποίηση της αναπαραγωγής των συγκεκριμένων πτηνών. Η εκτροφή της ορεινής πέρδικας είναι αρκετά δύσκολη διαδικασία, και για να έχει επιτυχία απαιτεί ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα. Βρισκόμαστε σε πλήρη συνεργασία με το κρατικό εκτροφείο Νάουσας προς επίτευξη αυτού του στόχου.
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΒΙΟΤΟΠΩΝ
 
Πραγματοποιήσαμε δράσεις βελτίωσης βιοτόπων με επαναλαμβανόμενες ρίψεις τροφής (καλαμπόκι) για τους αγριόχοιρους (και σιτάρι) για τις ορεινές πέρδικες της περιοχής. Η χρηματοδότηση των δράσεων καλύφθηκε εν μέρει από το ταμείο του Συλλόγου και εν μέρει από το σχετικό πρόγραμμα της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.
 
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙΣ ΘΗΡΑΜΑΤΩΝ
 
Πραγματοποιήσαμε απελευθέρωση λαγών στους οποίους είχε γίνει δερματοστιξία (τατουάζ), στο Βέρμιο και τα Πιέρια. Οι λαγοί αγοράστηκαν με συγχρηματοδότηση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος (1400 από τα 2000 ευρώ συνολικά), ενώ η απελευθέρωση έγινε μετά την έγκριση της σχετικής μελέτης που συνέταξε ο αρμόδιος Επιστημονικός Συνεργάτης της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ.
 
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΥ ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΑ
 
Αγοράστηκε θερμική κάμερα με σκοπό την ενίσχυση του έργου αλλά και της ασφάλειας του Ομοσπονδιακού Θηροφύλακα της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ, που έχει έδρα τον Κ.Σ. Βέροιας, στη διάρκεια των νυχτερινών περιπολιών του.
 
Ενισχύουμε τακτικά τον Ομοσπονδιακό Θηροφύλακα της περιοχής με καύσιμα για τη φύλαξη των απομακρυσμένων περιοχών και με συντήρηση του υπηρεσιακού οχήματος του.
 
ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΥΝΗΓΟΤΟΠΩΝ ΑΠΟ ΚΑΛΥΚΕΣ
 
Έχει πραγματοποιηθεί καθαριότητα περιοχών με έντονη κυνηγετική δραστηριότητα από τους κάλυκες που κακώς ορισμένοι κυνηγοί αφήσανε πίσω τους. Έχουμε προγραμματίσει και άλλες αντίστοιχες δράσεις στο άμεσο μέλλον.
 
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ
 
Προχωρήσαμε σε δωρεά τροφίμων (κρέας αγριόχοιρου και φρούτα) στο γηροκομείο Βέροιας και στην τράπεζα αγάπης «Συσσίτιο» της Ιεράς Μητρόπολης Βέροιας, Νάουσας και Καμπανίας και τον Ιερό Ναό Υπαπαντής του Χριστού στην Πατρίδα.
 
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
 
Διοργανώσαμε την Άνοιξη του 2016 και προγραμματίζουμε τη διοργάνωση στο προσεχές διάστημα, του ετήσιου σκοπευτικού αγώνα του Συλλόγου στο σκοπευτήριο της Σκύδρας με τη συμμετοχή κυνηγών μελών του Συλλόγου και την κλήρωση πολλών δώρων.
 
Συμμετείχαμε στο σκοπευτικό αγώνα που διεξήχθη στη μνήμη του κυνηγού, μέλους του Συλλόγου μας Θόδωρου Χρυσοχόου που μας άφησε πρόωρα. Στον αγώνα δόθηκε το όνομα του εκλιπόντος αγαπητού σε πολλούς, όσο βρισκόταν εν ζωή, Θόδωρου.
 
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
 
Στα πλαίσια συμμετοχής μας στην Πολιτική Προστασία, επανδρώσαμε τα πυροφυλάκια της περιοχής στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, υπό το συντονισμό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βέροιας. Για τη συμμετοχή μας στις αντιπυρικές δράσεις λαμβάνουμε τακτικά επαίνους από τους αρμόδιους φορείς.
 
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ
 
  1. Αγοράστηκε νέο κλιματιστικό μηχάνημα με τεχνολογία inverter, για το γραφείο του Συλλόγου, διότι το παλιό δεν είχε δυνατότητα θέρμανσης σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός, με αποτέλεσμα τις μέρες με δριμύ ψύχος να μην υπάρχει θέρμανση στο γραφείο.
  2. Βάφτηκε πλήρως το γραφείο του Συλλόγου πριν την έναρξη της έκδοσης αδειών θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2016-2017.
  3. Αγοράσαμε σύγχρονο εκτυπωτή και νέο υπολογιστή, για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των κυνηγών, ιδιαίτερα στο διάστημα της ανανέωσης των αδειών θήρας που υπάρχει μεγάλος φόρτος εργασίας, αλλά και για την κάλυψη των γραμματειακών αναγκών του Συλλόγου ευρύτερα.
  4. Καλύψαμε πλήρως τις γραμματειακές ανάγκες του γραφείου σε αναλώσιμα υλικά.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
 
Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Βέροιας εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. σε γενικές Συνελεύσεις της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ και στις Περιφερειακές Συναντήσεις των Κυνηγετικών Συλλόγων των νομών Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας.
 
Πραγματοποιήσαμε συναντήσεις με κυνηγούς μέλη του Συλλόγου για αμοιβαία ενημέρωση και προς επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
 
Συμμετείχαμε σε ημερίδες, επιτροπές και εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από το Δήμο Βέροιας και είχαν σχέση με το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.
 
ΔΩΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ
 
Στη έναρξη αλλά και στη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου 2016-2017, δόθηκαν σε κάθε κυνηγό μέλος του Συλλόγου μας, δώρο ένα μπλουζάκι και ένα καπέλο με την έκδοση – ανανέωση της άδειας θήρας. Τα καπέλα ήταν χορηγία του Συλλόγου, ενώ τα μπλουζάκια ήταν ευγενική χορηγία των κάτωθι φίλων του Συλλόγου, τους οποίους ευχαριστούμε για ακόμη μία φορά:
 
Χαλβατζής Αναστάσιος
Αρχαγγέλου Γαβριήλ (πρατήριο υγρών καυσίμων)
Πίσπας Γρηγόριος (κατάστημα κυνηγετικών ειδών)
Αφοί Βενετικίδη Ο.Ε. (εμπορία ανταλλακτικών αυτοκινήτων)
Γαβριηλίδης Συμαιών (εμπορία ανταλλακτικών – λιπαντικών)
Νίττας Στυλιανός (φανοβαφείο αυτοκινήτων)
Σιφνιός Κωνστναντίνος & Γεώργιος (ηλεκτροτεχνείο οχημάτων)
Αθανασιάδης Ευστάθιος (πρατήριο υγρών καυσίμων)
Τσέος Φώτιος & Νικόλαος (ανελκυστήρες)
Τζίμπουλας & ΣΙΑ Ο.Ε. (καυσόξυλα – ξυλεία καστανιάς)
Περηφανόπουλος Σωτήριος (ταβέρνα «Τα πλατανόφυλλα»)
Ξενοδοχειακό Αγρόκτημα «Καψάλης»
Βιδούρας Νικόλαος (καφέ – μπαρ «Μωβ»)
Τοσουνίδης Θεόδωρος (σκεπές – κεραμοσκεπές – πέργκολες)
Παντσερίδης Γεώργιος (κομμώσεις «Παρατρίχας»)
Ευθυμιάδης Μιλτιάδης (φιάλες υγραερίου)
Καρυτόπουλος Αναστάσιος (Express Market – Ξεχασμένη)
Ψιψίκας – Τερτιβανίδης Ο.Ε. (Ψαροταβέρνα «Ψαροπούλα»)
 
Στη διάρκεια της διετούς θητείας μας προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε όσο το δυνατό καλύτερα στις ανάγκες και τις υποχρεώσεις του Κυνηγετικού Συλλόγου Βέροιας, που αποτελεί ένα από τα πιο ιστορικά σωματεία της πόλης μας.
 
Υιοθετήσαμε και συνεχίσαμε όλες τις θετικές ενέργειες και πρωτοβουλίες των προηγούμενων Διοικήσεων, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε μερικές νέες ενέργειες στη διάρκεια της περασμένης διετίας και προγραμματίζουμε ακόμη περισσότερες για το άμεσο μέλλον.
 
Παρά τις δυσκολίες της εποχής, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Βέροιας παραμένει ενεργός και το γραφείο του ανοιχτό  καθόλη τη διάρκεια  του έτους προς εξυπηρέτηση των μελών του αλλά και κάθε κυνηγού, ενώ μέσα από την ιστοσελίδα μας μπορούν να μαθαίνουν τα νέα του Συλλόγου, αλλά και γενικότερα νέα που αφορούν στο κυνήγι, όσοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο.
 
Είμαστε στη διάθεση κάθε κυνηγού για ενημέρωση και επίλυση τυχόν προβλημάτων, σε συνεργασία με τη ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ και το Δασαρχείο Βέροιας.
 
Τόσο παλιότερα, όσο ειδικά σήμερα που οι προκλήσεις γύρω από το κυνήγι αυξάνονται ραγδαία, είναι απαραίτητη και πολύτιμή η συμμετοχή των μελών του Συλλόγου σε όλες τις πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τη δράση και τη λειτουργία του.
 
Ζητούμε επομένως, τη συμμετοχή, τις προτάσεις και τη γόνιμη κριτική όλων των μελών του Συλλόγου μας και σας καλούμε να συμμετάσχετε στην ετήσια Γενική Συνέλευση μας που θα γίνει την Κυριακή του Θωμά, στις 23/4/2017, για την οποία θα λάβετε σχετική αναλυτική ενημέρωση.
 
Ορισμένοι από μας θα θέσουμε εαυτούς στη διάθεση του Συλλόγου εκ νέου στις επερχόμενες αρχαιρεσίες, ενώ θα υπάρξουν και νέες υποψηφιότητες με μοναδικό κίνητρο την αγάπη για το κυνήγι και τη φύση στην περιοχή μας.
 
Η απερχόμενη Διοίκηση του Κ.Σ. Βέροιας ευχαριστεί τη Γραμματέα του Συλλόγου Σοφία Οικονόμου, τον Ομοσπονδιακό Θηροφύλακα της ΣΤ΄ΚΟΜΑΘ, Γιάννη Πετράκη και τον Επιστημονικό Συνεργάτη της ΣΤ΄ΚΟΜΑΘ, Αλέξανδρο Γκάσιο για την άψογη συνεργασία που είχαμε στη διάρκεια της θητείας μας.
 
Σας περιμένουμε στη Γενική μας Συνέλευση για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων,
 
Με τιμή,
 
Ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Βέροιας,
 
Σιδέρης Αθανάσιος
 

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ