Αρχική » Grid with Sidebar » Αλβανία….θέλει να μας κάνει ο Τσιρώνης

Αλβανία….θέλει να μας κάνει ο Τσιρώνης

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
H μεγάλη επιθυμία των Οικολόγων Πράσινων και των αντικυνηγετικών  MKO για τη διάλυση της Θηροφυλακής των Κυνηγετικών Οργανώσεων σίγουρα μόνο τυχαία. δεν είναι.
 
Ο κ. Τσιρώνης είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία να διαλύσει το κυνήγι και ξέρει πολύ καλά ότι μόνο εύκολη δεν είναι μια τέτοια προσπάθεια.
 
Το πανούργο σχέδιο των αντικυνηγετικού λόμπι έχει στις ουσία δυο άξονες. 
 
Ο πρώτος άξονας είναι η διάλυση της θηροφυλακής. Ξέρουν ότι με ισχυρή θηροφυλακή που κάθε χρόνο κάνει χιλιάδες ελέγχους η κυνηγετική δραστηριότητα θα είναι ισχυρή και καλά θωρακισμένη. 
 
Ο δεύτερος άξονας είναι η διάλυση των κυνηγετικών οργανώσεων. Μπορεί πολλοί από εμάς να μην συμφωνούμε με πολλά από τα οποία διαδραματίζονται στις κυνηγετικές οργανώσεις, όμως οι κυνηγετικοί θεσμοί πρέπει να προστατευτούν με κάθε κόστος. Το κυνήγι χωρίς τις κυνηγετικές οργανώσεις θα είναι όπως θα ήταν οι εργαζόμενοι χωρίς τα εργατικά σωματεία. Έρμαιο στις ορέξεις των αφεντικών. 
 
Ναι. Πολλοί από τους συνδικαλιστές των κυνηγετικών οργανώσεων κοντεύουν να λιώσουν τις καρέκλες που κάθονται. Όμως αυτό σημαίνει ότι πρέπει να απαξιώσουμε τις κυνηγετικές οργανώσεις; Όλοι εμείς δεν έχουμε μερίδιο ευθύνης; Εμείς έχουμε κάνει σκληρή κριτική στις κυνηγετικές οργανώσεις και θα συνεχίσουμε να κάνουμε όποτε χρειάζεται. Όμως δεν είμαστε μηδενιστές ούτε υποκινητές μιας ΠΕΜΠΤΗΣ ΦΑΛΛΑΓΑΣ.
 
Τρανό παράδειγμα αυτό που συμβαίνει στην Αλβανία. Το αντικυνηγετικό λόμπι με πρόσχημα την έξαρση της λαθροθηρίας είχε απαγορεύσει εντελώς το κυνήγι τα δυο προηγούμενα χρόνια και τώρα η απαγόρευση αυτή ανανεώθηκε για ακόμη πέντε. Ξέρετε γιατί;
 
Γιατί δεν υπάρχει κανείς να διεκδικήσει τα δικαιώματα των κυνηγών. Γιατί δεν υπάρχει θηροφυλακή που να ασκεί έλεγχο και μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. 
 
Αυτό είναι το σχέδιο  που έχει δρομολογηθεί από τον κ. Τσιρώνη και τους συνεργάτες του. Εμείς πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα και ενωμένοι να κινητοποιηθούμε δυναμικά αν αυτό χρειαστεί.
 
Διαβάστε το τι ακριβώς γίνεται στην Αλβανία σε μετάφραση του Αλέξανδρου Παλαιολόγου (http://www.balkaninsight.com/) :
 
Μετά από ένα διετές μορατόριουμ για το κυνήγι που έληξε το Μάρτιο, η κυβέρνηση της Αλβανίας ετοιμάζεται να επεκτείνει την απαγόρευση για άλλα πέντε χρόνια, απαγόρευση την οποία στηρίζουν ολόψυχα οι λάτρεις της άγριας φύσης . 
 
Τώρα η Αλβανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιβάλει μια νέα, μεγαλύτερη απαγόρευση πενταετούς διάρκειας για το κυνήγι ζώων και  πουλιών.
 
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος είπε στην εφημερίδα BIRN ότι το νέο σχέδιο νόμου ετοιμάζεται και αναμένεται να εγκριθεί από το κοινοβούλιο τον Ιούλιο και να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του φθινοπώρου.
 
Το τελευταίο διετές μορατόριουμ για το κυνήγι έληξε στις 15 Μαρτίου και θεωρήθηκε ευρέως μια επιτυχία συνολικά με τους υποστηρικτές των  δικαιωμάτων των ζώων να λένε ότι είχε ένα καλό αποτέλεσμα.
 
Τώρα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για μεγαλύτερο απαγόρευση, αν και θα υπάρξει ένα κενό αρκετών μηνών μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου πριν τα πουλιά και τα ζώα μπορούν να επωφεληθούν από την ανανεωμένη προστασία του νόμου.
 
Παρά το μορατόριουμ, περιπτώσεις παράνομου κυνηγιού έχουν αναφερθεί σε όλη την Αλβανία.
 
Κατά τις τελευταίες εβδομάδες και παρόλο που το κυνήγι εξακολουθεί να απαγορεύεται σύμφωνα με την ισχύουσα κυνηγητική νομοθεσία, οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων έχουν αναφέρει φαινόμενα λαθροθηρίας.
 
Ο Ταουλάντ Bino, ο οποίος διευθύνει την αλβανική Ορνιθολογική Εταιρεία, είπε στην BIRN ότι κατά τους τελευταίους μήνες το παράνομο κυνήγι είχε αυξηθεί, διότι τα κρατικά ιδρύματα είχαν καθυστερήσει τη θέσπιση ενός δεύτερου μορατόριουμ.
 
“Η καθυστέρηση στην προετοιμασία αυτού του νέου μορατόριουμ έχει αμβλύνει την επαγρύπνηση των κρατικών θεσμών και έδωσε κίνητρα στους παράνομους κυνηγούς” είπε.
 
Ο Bino είπε ότι είχε προσωπικά εντοπίσει κυνηγούς πουλιών σε δράση κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, παρά την σχετική απαγόρευση από την νομοθεσία.
 
“Κυνηγάνε ακόμα και κατά την περίοδο της ωοτοκίας και οι συνέπειες από αυτό είναι καταστροφικό», συνέχισε.
 
Ωστόσο, ο Bino εξακολουθεί να επικροτεί την ιδέα ενός δεύτερου, μεγαλύτερου μορατόριουμ, καθώς ο ίδιος πιστεύει ότι η πρώτη απαγόρευση είχε ευεργετική επίδραση στην ζωή πουλιών και ζώων.
 
“Η μεγαλύτερη επιτυχία από το πρώτο μορατόριουμ ήταν η απαγόρευση εισόδου στους Ιταλούς κυνηγούς που έρχονται στην Αλβανία για να κυνηγήσουν και κατόπιν να εμπορευθούν συγκεκριμένα είδη πουλιών, όπως ο κορυδαλλός, η ορεινή πέρδικα και αρκετά άλλα”, είπε ο Bino.
 
“Η αλβανική Ορνιθολογική Εταιρεία έχει υπολογίσει ότι πυροβολούσαν περίπου 170.000 πουλιά το χρόνο και στη συνέχεια όλο αυτό απλά σταμάτησε”, πρόσθεσε.
 
“Φυσικά, υπάρχουν ακόμα περιπτώσεις παράνομων κυνηγών, αλλά τώρα αυτό γίνεται μόνο από τους φανατικούς και σε πιο περιορισμένο τρόπο», κατέληξε.
 
Το τι θα περιέχει το νομοσχέδιο δεν χρειάζεται να περιμένουμε να το δούμε γραπτό.  Οι ερωτήσεις που θέτει στους συμμετέχοντες στον διάλογο και ζητά να απαντηθούν, σαν να πρόκειται για πρόχειρο διαγώνισμα, το υπουργείο, προδιαγράφουν ήδη την απάντηση και το αποτέλεσμα.
 
Ουσιαστικά είναι σαν να ζητάς από τους συμμετέχοντες σε συνέδριο χορτοφάγων να αιτιολογήσουν την άποψη τους για το πώς θα πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες υγιεινής στα συσκευαστήρια κρέατος και να εκτιμήσουν αν τηρούνται οι προδιαγραφές ευζωίας των ζώων προς σφαγή. 

O iHunter

SVESTONOF

 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ