Αρχική » Κυνήγι » Επικαιρότητα » Ζ΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία: Κατηγορηματικό «όχι» στην κτηνιατροδικαστική χωρίς κτηνιάτρους

Ζ΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία: Κατηγορηματικό «όχι» στην κτηνιατροδικαστική χωρίς κτηνιάτρους

Κτηνίατρος με κυνηγετικό σκύλο
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα του iHunt στα αποτελέσματα αναζήτησης
GΠροσθέστε το iHunt στην Google

Την κατηγορηματική αντίθεσή της στις προβλέψεις του άρθρου 60 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, εκφράζει η Ζ΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Θεσσαλίας και Νήσων Σποράδων.

Η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι η κτηνιατροδικαστική αποτελεί καθαρά κτηνιατρικό επιστημονικό αντικείμενο και ζητά να διασφαλιστεί ο ουσιαστικός ρόλος των κτηνιάτρων στη διενέργεια των σχετικών πράξεων. Καλεί, παράλληλα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης να επανεξετάσει τη διάταξη και να προχωρήσει σε διάλογο με τους αρμόδιους κτηνιατρικούς φορείς.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, σε ανακοίνωσή του για τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, αναφέρει ότι το νέο πλαίσιο αποσκοπεί στην αποτελεσματικότερη ποινική διερεύνηση περιστατικών κακοποίησης ζώων και ότι κατά την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή θα προβλέπεται η σύσταση μόνιμων θέσεων κτηνιάτρων στις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες. Το πλήρες σχέδιο νόμου και οι παρατηρήσεις που κατατέθηκαν είναι διαθέσιμα στον επίσημο δικτυακό τόπο της δημόσιας διαβούλευσης.

Η Ζ΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία έχει αναπτύξει σειρά δράσεων για την προστασία της άγριας ζωής, όπως η πρόσφατη επιχείρηση εντοπισμού δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Ελασσόνα, ενώ παρεμβαίνει συστηματικά σε περιβαλλοντικά και θεσμικά ζητήματα που αφορούν την ύπαιθρο και την άγρια πανίδα. Πρόσφατα είχε διοργανώσει και την Ετήσια Πανθεσσαλική συνάντηση κυνηγών στη Νέα Αγχίαλο.

Το δελτίο Τύπου της Ζ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας

Κατηγορηματική αντίθεση της Ζ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας και Ν. Σποράδων στην εκχώρηση κτηνιατροδικαστικών πράξεων σε ιατροδικαστές ανθρώπων!

Με έκπληξη και έντονο προβληματισμό πληροφορηθήκαμε τη διάταξη του άρθρου 60 του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με την οποία επιχειρείται να ρυθμιστεί η διενέργεια κτηνιατροδικαστικών πράξεων, χωρίς να διασφαλίζεται ο ουσιαστικός ρόλος των κτηνιάτρων.

Η συγκεκριμένη επιλογή προκαλεί εύλογα ερωτήματα. Πώς είναι δυνατόν η Πολιτεία να νομοθετεί για ένα καθαρά κτηνιατρικό αντικείμενο, παρακάμπτοντας τους ίδιους τους επιστήμονες που έχουν την εκπαίδευση, τη γνώση και την αρμοδιότητα να το υπηρετήσουν;

Η κτηνιατροδικαστική δεν είναι μια γενική διαδικασία που μπορεί να ασκηθεί ανεξάρτητα από την ειδικότητα του επιστήμονα. Είναι αναπόσπαστο τμήμα της κτηνιατρικής επιστήμης. Ο αποκλεισμός των κτηνιάτρων από τη διαδικασία αυτή συνιστά υποβάθμιση ενός ολόκληρου επιστημονικού κλάδου και δημιουργεί ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό προηγούμενο.

Αντί η Πολιτεία να επενδύσει στη δημιουργία ενός σύγχρονου και οργανωμένου θεσμού κτηνιατροδικαστικής, με αξιοποίηση των εξειδικευμένων κτηνιάτρων της χώρας, επιλέγει να τους θέσει στο περιθώριο. Πρόκειται για μια επιλογή που δεν υπηρετεί ούτε την επιστήμη, ούτε τη δικαιοσύνη, ούτε φυσικά την προστασία των ζώων.

Οι κτηνίατροι δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως απλοί παρατηρητές σε ζητήματα που αποτελούν τον πυρήνα της επιστημονικής τους ιδιότητας. Όπως κανείς δεν θα διανοούνταν να αναθέσει ιατρικές πράξεις σε άλλη επιστημονική ειδικότητα, έτσι και η κτηνιατροδικαστική οφείλει να ασκείται από τους καθ’ ύλην αρμόδιους επιστήμονες: τους κτηνιάτρους.

Η προστασία της άγριας πανίδας, των ζώων συντροφιάς, των παραγωγικών ζώων και συνολικά της βιοποικιλότητας απαιτεί ισχυρούς θεσμούς, επιστημονική επάρκεια και σεβασμό στις ειδικότητες. Δεν μπορεί να οικοδομηθεί πάνω στον παραγκωνισμό της κτηνιατρικής επιστήμης.

Καλούμε το Υπουργείο Δικαιοσύνης να επανεξετάσει τη συγκεκριμένη διάταξη και να προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο με τους κτηνιατρικούς φορείς, ώστε να διαμορφωθεί ένα θεσμικό πλαίσιο που θα αξιοποιεί τους ειδικούς επιστήμονες και θα ενισχύει την αξιοπιστία της διαδικασίας.

Η κτηνιατροδικαστική χωρίς κτηνιάτρους δεν αποτελεί μεταρρύθμιση. Αποτελεί μια θεσμική αντίφαση που δεν πρέπει να γίνει νόμος.

Συντασσόμαστε με τις θέσεις του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας κ. Γιαννακόπουλου και του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

 

Μείνετε ενημερωμένοι από το iHunt

Εγγραφείτε στο iHunt Newsletter και λάβετε τα σημαντικότερα νέα για το κυνήγι, την ύπαιθρο, τον εξοπλισμό και τις κυνηγετικές εξελίξεις απευθείας στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ