Αρχική » Grid with Sidebar » Ξεκινούν οι εναέριες ρίψεις δολωμάτων κατά της λύσσας στη Φλώρινα

Ξεκινούν οι εναέριες ρίψεις δολωμάτων κατά της λύσσας στη Φλώρινα

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Στα πλαίσια του εαρινού προγράμματος καταπολέμησης της λύσσας 2022, θα πραγματοποιηθούν εναέριες ρίψεις εμβολίων-δολωμάτων κατά της λύσσας για την από του στόματος ανοσοποίηση των άγριων ζώων (κυρίως των κόκκινων αλεπούδων), το χρονικό διάστημα 11 έως 16 Απριλίου 2022, στις παρακάτω αγροτικές και δασώδεις περιοχές της ΠΕ Φλώρινας:

SVESTONOF

Βαρικό, Λέχοβο, Ανάργυροι, Πελαργός, Ασπρόγεια, Φιλώτας, Σκλήθρο, Λιμνοχώρι, Αντίγονο, Βαλτόνερα, Λεβαία, Νυμφαίο, Αγραπιδιές, Πεδινό, Αετός, Ροδώνας, Φανός, Βεγόρα, Μανιάκι, Αμύνταιο, Ξινό Νερό, Άνω Υδρούσα, Φλάμπουρο, Φαράγγι, Άγιος Παντελεήμων Υδρούσα, Πέτρες, Κολχική, Τροπαιούχος, Λεπτοκαρυές, Κλειδί, Πέρασμα, Άγιος Βαρθολομαίος, Βεύη, Σκοπιά, Φλώρινα, Κέλλη, Αμμοχώρι, Σιταριά, Μεσονήσι, Κλαδοράχη, Μελίτη, Ιτέα, Παπαγιάννης, Άνω Κλειναί, Κάτω Κλειναί, Αχλάδα, Άνω Καλλινίκη, Μαρίνα, Παρόρι, Σκοπός, Κάτω Καλλινίκη, Εθνικό, Πολυπλάτανο, Αγία Παρασκευή, Μεσοχώρι, Νέος Καύκασος, Μεσόκαμπος, Νίκη, Άνω Αχλάδα, Γιουρούκι, Ανάληψη, Σωτήρα.

Υπενθυμίζεται ότι τα εμβολιακά δολώματα είναι μικροί κύβοι χρώματος λαδί-καφέ (σαν σοκολάτα), με έντονη οσμή ψαριού και περιέχουν ζωντανό ιό. Για τον λόγο αυτό ΟΛΟΙ οι πολίτες απαγορεύεται να τα ακουμπούν, να τα πατούν ή να έρχονται σε οποιαδήποτε επαφή με αυτά.

Σε περίπτωση τυχαίας εύρεσης τέτοιων δολωμάτων σε αστικές ή ημιαστικές περιοχές, οι πολίτες οφείλουν να ενημερώνουν άμεσα το Τμήμα Κτηνιατρικής ή τα κατά τόπους Κτηνιατρικά Γραφεία, χωρίς να έρχονται σε επαφή με τα δολώματα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν οι γονείς για τα μικρά τους παιδιά, οι μαθητές που παίζουν στο ύπαιθρο, οι αγρότες-κτηνοτρόφοι, κυνηγοί και μέλη περιβαλλοντικών ή φιλοζωικών οργανώσεων που έρχονται σε άμεση και συχνή επαφή με τη φύση, προκειμένου να μην έρθουν σε καμία επαφή με τα εμβολιακά δολώματα. Σε περίπτωση τυχαίας επαφής με το εμβολιακό δόλωμα, οι πολίτες πρέπει άμεσα να επισκεφθούν γιατρό.

Εάν κάποιο σκυλί (οικόσιτο, κυνηγητικό, ποιμενικό), προσλάβει δόλωμα στο στόμα του ή το καταπιεί, ο ιδιοκτήτης/κυνηγός/κτηνοτρόφος, φορώντας πάντα γάντια, πρέπει να πλύνει με νερό και σαπούνι την εξωτερική επιφάνεια του στόματος του ζώου, αποφεύγοντας την άμεση επαφή του με γυμνά χέρια με το σάλιο ζώου, ή με οποιαδήποτε σημεία που ενδέχεται να έχει γλείψει (πχ, τρίχωμα, περιοχές γύρω από το στόμα, εμπρός ή πίσω πόδια, κλπ), χωρίς να γίνεται προσπάθεια βίαιης απόσπασης του δολώματος από το στόμα.

Οι ιδιοκτήτες/κυνηγοί/κτηνοτρόφοι και τα μέλη των οικογενειών τους -ιδίως τα μικρά παιδιά- θεωρείται καλό να μην έρχονται σε επαφή με το ζώο που έχει προσλάβει τυχαίο δόλωμα, με γυμνά χέρια, για είκοσι τέσσερες (24) ώρες τουλάχιστον. Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι ιδιοκτήτες σκύλων (οικόσιτων, κυνηγετικών και ποιμενικών) και γάτων, υποχρεούνται να σημάνουν και να εμβολιάζουν όλα τα ζώα τους με αντιλυσσικό εμβόλιο, σύμφωνα με τις οδηγίες των ιδιωτών κτηνιάτρων.

Πηγή: https://e-ptolemeos.gr/

demobanner


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ