2-3% λιγότεροι κάθε χρόνο οι κυνηγοί του Νομού Ροδόπης, κυρίως λόγω γήρανσης του πληθυσμού
Από την πρώτη κιόλας ημέρα «έπεσαν» πρόστιμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής Παναγιώτη Χαλβατζή
Ξεκίνησε την Τρίτη 20 Αυγούστου η κυνηγετική περίοδος, που φέτος διαρκεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2025 σύμφωνα με τη ρυθμιστική απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης. Πάντως, μαζί με το κυνήγι ξεκίνησαν και τα πρόστιμα, από την πρώτη κιόλας ημέρα σε Ροδόπη και Έβρο, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής Παναγιώτης Χαλβατζής, μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και τον Δήμο Μπακιρτζάκη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νέα ρυθμιστική απόφαση:
-Καθιερώνεται νέο και κατά πολύ μειωμένο εθνικό όριο κάρπωσης για το τρυγόνι και λαμβάνεται μία σειρά συνοδευτικών μέτρων, με στόχο τη διατήρηση και την αύξηση του πληθυσμού του είδους. Το περσινό ημερήσιο όριο κάρπωσης, ανά κυνηγό, μειώνεται περαιτέρω (από 6 σε 4 πουλιά ανά έξοδο), ενώ το συνολικό εθνικό όριο των τρυγονιών που επιτρέπεται να θηρευτούν μειώνεται κατά 70% (από 120.000 τρυγόνια πέρυσι, σε 36.000 τρυγόνια φέτος).
-Όπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές, οι κυνηγοί υποχρεούνται να δηλώνουν ηλεκτρονικά την κάρπωση κάθε τρυγονιού, σε ενιαία ψηφιακή βάση δεδομένων και θα ελέγχονται ποινικά γι’ αυτό. Και αυτό, προκειμένου μετά τη συμπλήρωση του εθνικού ορίου των 36.000 τρυγονιών, το κυνήγι του είδους να σταματάει αυτομάτως και οριζόντια σε όλη την επικράτεια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ : Ακόμη ένα αντικυνηγετικό παραλήρημα από την κα Μπομπολάκη
-Η κυνηγετική ρύθμιση του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων θα συνεχιστεί και φέτος, με τους ίδιους χρονικούς και ποσοτικούς όρους που ίσχυσαν πέρυσι, καθώς εξακολουθεί να υφίσταται ο κίνδυνος για τις μεγάλες ζημιές που προκαλεί το είδος στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και στην πρωτογενή παραγωγή γενικότερα, ενώ ανησυχητικές είναι και οι επιδημικές εξελίξεις με την αφρικανική πανώλη των χοίρων.
-Με αυτά τα δεδομένα, το όριο κάρπωσης του είδους θα είναι απεριόριστο και τη φετινή χρονιά, ενώ παράλληλα θα εφαρμόζονται τα σχετικά με το είδος προγράμματα «ελέγχου» από τα συνεργεία δίωξης, όπως προβλέπονται στον Δασικό Κώδικα και σε σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.
-Για πρώτη φορά θα ισχύσει, από φέτος, η καθημερινή, υποχρεωτική δήλωση από πλευράς των κυνηγών, ως προς την κάρπωση 14 ειδών αποδημητικών πτηνών, οι πληθυσμιακές τάσεις των οποίων βρίσκονται υπό διερεύνηση από τα επιστημονικά όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
-Πιο συγκεκριμένα, η υποχρεωτική δήλωση αφορά στα εξής είδη: Σιταρήθρα, Ορτύκι, Κοκκινότσιχλα, Ψαρόνι, Σφυριχτάρι, Κιρκίρι, Σουβλόπαπια, Σαρσέλα, Χουλιαρόπαπια, Κυνηγόπαπια, Τσικνόπαπια, Φαλαρίδα, Μπεκατσίνι και Καλημάνα.
-Η διαδικασία περάτωσης της δήλωσης θα γίνεται, ηλεκτρονικά, μέσω online εφαρμογής κινητού τηλεφώνου.
-Ειδικές και αυστηρές ρυθμίσεις απαγόρευσης θήρας προβλέπονται σε όσες περιοχές της χώρας εκδηλώθηκαν μεγάλες, δασικές πυρκαγιές.
Αυστηρή νομοθεσία
«Το κυνήγι διέπεται από πάρα πολύ αυστηρή νομοθεσία» θύμισε ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής Παναγιώτης Χαλβατζής και ενημέρωσε πως «ήδη τα πρώτα πρόστιμα έπεσαν και στο Νομό Ροδόπης και στο Νομό Έβρου».
Όπως επίσης πληροφόρησε ο Π. Χαλβατζής «μέχρι πέρσι υπήρχε υποχρεωτική δήλωση μόνο για το τρυγόνι, φέτος έχουν προστεθεί άλλα 14 είδη, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα θηράματα για την περιοχή μας με εξαίρεση το ορτύκι».
Αναφορικά με την προσπάθεια του Υπουργείου να ελέγξει και να μελετήσει περισσότερο το κυνήγι, ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής εξέφρασε τις επιφυλάξεις του σχετικά με επιπόλαιες και βιαστικές αποφάσεις, που εν τέλει δεν θα προσφέρουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. «Θα προτιμούσα ένα πιο ολοκληρωμένο σύστημα, παρά κάποιες αποσπασματικές προσπάθειες που δεν φέρνουν και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα», σημείωσε. Φυσικά, υπάρχουν και πολλά ερωτηματικά τα οποία είναι εξειδικευμένα και δεν έχουν απαντηθεί, άρα καλό είναι να επικοινωνείτε με τον σύλλογο.
Σε κάθε περίπτωση, η άσκηση της θήρας πρέπει να γίνεται με ασφάλεια, με τήρηση των νόμων, με σεβασμό στο θήραμα και στις αγροτικές περιουσίες.
Ελαφρώς λιγότεροι κάθε χρόνο
Αναφορικά με τα πρώτα στοιχεία μελών του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής, παρατηρήθηκε μείωση με 2-3% μελών. Αυτή η μείωση παρατηρείται κάθε χρόνο κι αντίστοιχη είναι πανελλαδικά, γεγονός που ο Παναγιώτης Χαλβατζής αποδίδει κυρίως στη γήρανση του πληθυσμού και τη μη δημοφιλία του κυνηγιού στη νεότερη γενιά.
Πηγή : ΧΡΟΝΟΣ