Αρχική » Grid with Sidebar » Βρετανία: Πρώτη γέννα βίσονα στην άγρια φύση τα τελευταία 6.000 χρόνια

Βρετανία: Πρώτη γέννα βίσονα στην άγρια φύση τα τελευταία 6.000 χρόνια

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Μία ευχάριστη έκπληξη περίμενε την ομάδα δασοφυλάκων που εργάζεται για το Wilder Blean με θηλυκό βίσονα να γεννά απροειδοποίητα.

SVESTONOF

Απομακρύνθηκε από την υπόλοιπη ομάδα και επέστρεψε μετά από δύο μέρες, μαζί με το μικρό της.

Πρόκειται για την πρώτη γέννα βίσονα στην άγρια φύση τα τελευταία 6.000 χρόνια στη Βρετανία.

Ένας από τους δασοφύλακες, ο Tom Gibbs, μίλησε για τη στιγμή που είδε το ζώο να επιστρέφει με το μικρό της, δηλώνοντας πως δεν μπορούσε να πιστέψει στα μάτια του.

Μετά από μέρες αγωνίας και ενώ έκανε τις χειρότερες σκέψεις είδε μπροστά το του εκπληκτικό θέαμα. «Ήταν μαγική στιγμή» είπε.

«Οι βίσονες είναι εκπληκτικά, ευέλικτα εργαλεία» σημείωσε, αναφερόμενος στη μεγάλη χρησιμότητα που έχουν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας μίας περιοχής.

Χρησιμεύουν ως μηχανικοί του οικοσυστήματος – ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα είδη που μπορούν να μεταβάλλουν και να διατηρήσουν έναν βιότοπο. Τα δασύτριχα ζώα, τα οποία έχουν περιγραφεί ως «μαλλιαρές μπουλντόζες», θεωρούνται από τους επιστήμονες ήρωες του κλίματος.

«Είναι αρκετά μεγάλα και εύρωστα, οπότε μπορούν πραγματικά να διαμορφώνουν και να επεξεργάζονται το τοπίο γύρω τους» δήλωσε ο Gibbs, εξηγώντας ότι η γούνα τους ξεφλουδίζει τα δέντρα, κουρεύουν το γρασίδι με το στόμα τους, τα μεγάλα τους σώματα δημιουργούν μονοπάτια μέσα στο πυκνό δάσος και η πλούσια σε θρεπτικά συστατικά κοπριά τους βοηθάει άλλα είδη να ευδοκιμήσουν. «Ό,τι κάνουν έχει αυτόν τον θετικό αντίκτυπο και διαμορφώνει τον κόσμο γύρω τους».

Η γέννα του μωρού βίσονα θεωρείται πολύ σημαντική καθώς το είδος έχει βρεθεί στο χείλος της εξαφάνισης και έχει περιοριστεί σημαντικά η παρουσία του στον πλανήτη.

Σύμφωνα με τον Paul Whitfield, γενικό διευθυντή του Wildwood Trust, μία από τις δύο οργανώσεις που έχουν συνασπιστεί υπό την «ομπρέλα» του Wilder Blean, στην Ευρώπη ζουν 9.000 βίσονες και όλοι προέρχονται από την αναπαραγωγή μόλις 12 ζωών του είδους. Οι βίσονες έχουν διάρκεια ζωής περίπου 15 έως 20 χρόνια στη φύση.

Με πληροφορίες από Washington Post – lifo.gr

 

demobanner


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ