Αρχική » Grid with Sidebar » Βουλγαρία: Συναγερμός μετά τον εντοπισμό αγριογούρουνων με αφρικανική πανώλη

Βουλγαρία: Συναγερμός μετά τον εντοπισμό αγριογούρουνων με αφρικανική πανώλη

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Νέα κρούσματα αφρικανικής πανώλης σε αγριόχοιρους, κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, εντοπίστηκαν σε περιοχές της Βουλγαρίας, γεγονός που σήμανε συναγερμό στις αρμόδιες αρχές της χώρας μας.

SVESTONOF

Συγκεκριμένα, μέσω του συστήματος ADIS της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κοινοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, δεκατρείς (13) δευτερογενείς εστίες Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ) σε αγριόχοιρους στη Βουλγαρία στις περιοχές Kardzhali (5 εστίες), Smolyan (4 εστίες), Haskovo (3 εστίες) και Plovdiv (1 εστία) σε κοντινή απόσταση από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα (εικ. 1, 2, 3).

Θεσσαλονίκη – Συναγερμός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων

Να σημειωθεί ότι στη Βουλγαρία έχουν εντοπισθεί από 01.01.2022 έως 19.12.2022, 2 εστίες σε κατοικίδιους χοίρους και 332 εστίες σε αγριόχοιρους οι οποίες αφορούν σε θηρευμένους αγριόχοιρους στο πλαίσιο γενικής επιτήρησης του νοσήματος στην χώρα αυτή.

Προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος της ΑΠΧ στη χώρα και να αποφευχθεί μια επιζωοτία, το Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων του ΥπΑΑΤ, εφιστά ιδιαίτερα την προσοχή στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές των Περιφερειακών Ενοτήτων στα βόρεια σύνορα της χώρας (ΠΕ Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Φλώρινας, Πέλλας, Κιλκίς, Σερρών, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου) για την πιστή εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων.

Πρώτο κρούσμα για την Τσεχία

Σε αγριόχοιρο εντοπίστηκε η αφρικανική πανώλη των χοίρων (ΑΠΧ) στην Τσεχία, κοντά στα σύνορα Γερμανίας και Πολωνίας, με τις τσεχικές αρχές να ξεκινούν αμέσως αντίμετρα.

Αυτό είναι το πρώτο κρούσμα ΑΠΧ στην Τσεχική Δημοκρατία από τότε που εξάλειψε επιτυχώς το προηγούμενο ξέσπασμά του σε αγριογούρουνο τον Απρίλιο του 2018, 10 μήνες μετά την πρώτη του ανίχνευση. Δεν έχει ανιχνευθεί ΑΠΧ σε οικόσιτους χοίρους στην Τσεχική Δημοκρατία.

Η Κρατική Κτηνιατρική Αρχή της χώρας (SVS) ανακοίνωσε ότι ο ιός εντοπίστηκε σε ένα νεκρό αγριογούρουνο στον δήμο Jindrichovice pod Smrkem στο Friedländer Zipfel. Απέχει περίπου 6 χλμ από τα πολωνικά σύνορα και 30 χλμ από τα γερμανικά σύνορα. Βρίσκεται περίπου 35 χλμ ανατολικά της συνοριακής πόλης Zittau της Σαξονίας, στη Γερμανία. Η Γερμανία μάχεται με την ΑΠΧ σε αγριογούρουνο στη Σαξονία και στο γειτονικό κρατίδιο του Βραδεμβούργου για περισσότερα από δύο χρόνια.

Τι είναι η αφρικανική πανώλη των χοίρων

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι εξαιρετικά μεταδοτικό ιογενές νόσημα των χοίρων και των αγριόχοιρων, το οποίο χαρακτηρίζεται από υψηλή νοσηρότητα και θνησιμότητα (τα υψηλά μολυσματικά στελέχη του ιού είναι γενικά θανατηφόρα με θνησιμότητα που αγγίζει το 100%).

Οι αγριόχοιροι αποτελούν τη φυσική αποθήκη του ιού.

Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και σε άλλα εκτρεφόμενα είδη ζώων όπως τα βοοειδή, τα αιγοπρόβατα και τα κατοικίδια θηλαστικά και πτηνά.

Πηγή :https://www.tanea.gr/


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ