Αρχική » Grid with Sidebar » Βόρεια Εύβοια: Μετά την καταστροφική φωτιά καταστρέφονται χιλιάδες αιωνόβια πλατάνια

Βόρεια Εύβοια: Μετά την καταστροφική φωτιά καταστρέφονται χιλιάδες αιωνόβια πλατάνια

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Μεγάλη οικολογική καταστροφή καταγράφεται στην περιοχή του δήμου Λίμνης Μαντουδίου Αγίας Άννας από το “μεταχρωματικό έλκος” το οποίο θανατώνει μαζικά αιωνόβιους πλάτανους.

SVESTONOF

Το πανέμορφο πλατανοδάσος κατά μήκος του ποταμού Κηρέα που φτάνει μέχρι την πόλη του Μαντουδίου έχει σχεδόν καταστραφεί. Οι εικόνες που δημοσίευσε ο αντιδήμαρχος Άγγελος Κωνσταντινάκης είναι αποκαρδιωτικές. Τεράστιοι κορμοί δέντρων και κλαδιά ξεραίνονται και πέφτουν αριστερά και δεξιά του ποταμού ή στα πρανή του δρόμου.

Χαρακτηριστικά αναφέρει:

Εκτός τα χιλιάδες στρέμματα δάσους που κάηκαν το καλοκαίρι, άλλο ένα πανέμορφο δάσος αργοπεθαίνει. Το πλατανόδασος του Κηρέα χάνεται σιγά σιγά. Έγινε η απομάκρυνση των πεσμένων δέντρων άμεσα. Επίσης η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ενήργησε άμεσα και απομάκρυνε τα δέντρα από τη κοίτη του ποταμού.

Άμεσα τα μηχανήματα του δήμου θα κόψουν άλλα τρία πλατάνια στη γέφυρα του Μαντουδίου.

Η εισβολή της ασθένειας στην Ελλάδα, αποτελεί μια τεράστια απειλή για τα φυσικά οικοσυστήματα πλατάνου, αλλά και για δένδρα που φύονται σε κατοικημένες περιοχές. Ο μύκητας C. platani είναι ένα εισβάλλον αλλόχθονο είδος στην Ευρώπη και θεωρείται ως ιθαγενές είδος της Βορείου Αμερικής. Η ασθένεια έχει πάρει μεγάλη έκταση νεκρώνοντας χιλιάδες δένδρα πλατάνου. Το παθογόνο εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το φθινόπωρο του 2003, από το Εργαστήριο Δασικής Παθολογίας του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, στην Καλαμάτα και μέσα σε μια δεκαετία επεκτάθηκε σε όλη την Ελλάδα με πρώτη καταγραφή στην περιοχή μας το 2010.

Άραγε γι’ αυτή την οικολογική καταστροφή έλαβε προληπτικά μέτρα η Ελλάδα; Τι έχουν κάνει οι υπηρεσίες Περιβάλλοντος των Περιφερειών και τα αρμόδια Δασαρχεία;

Πηγή :https://tvstar.gr/


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ