Αρχική » Grid with Sidebar » Βιομηχανία δισεκατομμυρίων το λαθρεμπόριο άγριων ζώων – Κύκλωμα σε Ελλάδα και Κύπρο

Βιομηχανία δισεκατομμυρίων το λαθρεμπόριο άγριων ζώων – Κύκλωμα σε Ελλάδα και Κύπρο

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Το λαθρεμπόριο άγριων ζώων έχει εξελιχθεί σε βιομηχανία με τζίρο δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και διαφόρων ειδών παρενέργειες. Τα ζώα που γίνονται αντικείμενο εμπορίας για να ικανοποιήσουν την ανθρώπινη ματαιοδοξία, αντιμετωπίζουν άθλιες συνθήκες διαβίωσης τόσο από τους λαθρέμπορους όσο και από εκείνους που τα αγοράζουν έναντι χιλιάδων ευρώ και δολαρίων. Παράλληλα, η απώλειά τους από το φυσικό περιβάλλον τους, δημιουργεί προβλήματα στα οικοσυστήματα που ανήκουν. Ενώ η διακίνησή τους ευνοεί και τη μετάδοση ασθενειών στους ανθρώπους κάτι που ουδόλως απασχολεί διακινητές και αγοραστές.

SVESTONOF

«Το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων θεωρείται από τις πιο κερδοφόρες εγκληματικές δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο μαζί με το εμπόριο όπλων, ναρκωτικών και το human trafficking. Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές σελίδες που πωλούν άγρια ζώα για 3.000 και 4.000 δολάρια. Στην Αμερική επιτρέπεται με νόμο αν θέλεις να έχει τέτοια ζώα στο σπίτι σου αρκεί να έχεις τις προδιαγραφές. Αυτή την στιγμή πρέπει να υπάρχουν σε σπίτια στην Αμερική 2.000 λευκές τίγρεις» αναφέρει στο ΘΕΜΑ ο Ζαν Ζακ Λεσουέρ ιδιοκτήτης του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου.

Λευκή τίγρης βρέθηκε παρατημένη στα σκουπίδια του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

Η πρόσφατη υπόθεση με το λευκό τιγράκι το οποίο βρέθηκε σε ένα κάδο απορρημάτων έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο έχει προκαλέσει ντόμινο δικαστικών εξελίξεων. Έτσι μετά την Αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου Αναστασία Μασούρα, η οποία έχει την εποπτεία για όλα τα περιστατικά κακοποίησης και εγκατάλειψης ζώων ανά την επικράτεια και παρενέβη αυτεπαγγέλτως, εποπτεύοντας την έρευνα, που διενεργεί η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ευγενία Σταθουλοπούλου, για να εντοπιστεί μέσα από τις κάμερες ασφαλείας ο δράστης ή οι δράστες που πέταξαν το λευκό τιγράκι στα σκουπίδια, στην υπόθεση μπήκε και ο Πρόεδρος της Αρχής Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος Χαράλαμπος Βουρλιώτης.

Ο κ. Βουρλιώτης ζήτησε στοιχεία καθώς υπάρχουν καταγγελίες ότι και στη χώρα μας γίνεται παράνομο εμπόριο άγριων ζώων. Πράγματι από τον Μάρτιο του 2022 φιλοζωική οργάνωση κατόπιν καταγγελίας που δέχτηκε με στοιχεία σημαντικού εύρους, κι αφού συγκέντρωσε ακόμα περισσότερα, τα προώθησε στις Αρχές Ελλάδας και Κύπρου καθώς παρέπεμπαν σε πιθανή ύπαρξη κυκλώματος παράνομης εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης και εκμετάλλευσης άγριων θηλαστικών σε Κύπρο, Ελλάδα, Εμιράτα κ.α.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, άτομα που είναι κάτοικοι Λάρνακας στην Κύπρο, Αττικής (Βουλιαγμένη) στην Ελλάδα και που έχουν διασυνδέσεις με Αραβικά εμιράτα, Ν. Αφρική, φαίνεται να έχουν στην κατοχή τους μικρά σε ηλικία άγρια θηλαστικά (τιγράκια, λιονταράκια) αλλά και μαιμούδες και σκυλιά ράτσας. «Το λαθρεμπόριο άγριων ζώων όσο και η εμπορία προιόντων που προέρχονται από αυτά τα είδη έχει ξεπεράσει κάθε όριο σε μεγάλο μέρος του πλανήτη. Από την Αφρική έως τη Νοτιοανατολική Ασία έως τη Νότια Αμερική, Ντουμπάι, Κατάρ, Κύπρο και εμπλέκεται ως φαίνεται και η Ελλάδα. Πέραν της καταστροφικής στάσης απέναντι στη φύση και στα άλλα είδη του πλανήτη, ο άνθρωπος με την απληστία του θέτει σε κίνδυνο και τον εαυτό του καθώς με τέτοια διακίνηση υπάρχει ο κίνδυνος της εξάπλωσης ζωονόσων και άλλων. Ως φαίνεται ο covid δεν ήταν αρκετός για παγκόσμιο μάθημα.

Πρόσφατα άλλωστε παρατηρείται αύξηση της συχνότητας εμφάνισης νέων ζωονόσων και σύμφωνα με μια έκθεση από το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον και το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ζωικού Κεφαλαίου, μεγάλο μέρος των αιτιών είναι περιβαλλοντικές, όπως η κλιματική αλλαγή, η εκμετάλλευση της άγριας ζωής κ.α», αναφέρει στο ΘΕΜΑ η κα Αλεξάνδρα Δημοπούλου.

Από το 2020 έκθεση του ΟΗΕ έχει επισημάνει ότι λιοντάρια, ιαγουάροι και λεοπαρδάλεις βρίσκονται στο στόχαστρο των διακινητών όπου μέρη τους πωλούνται ως υποκατάστατα τίγρης και συνήθως περιλαμβάνουν οστά, με τα οποία φτιάχνεται το κρασί και η πάστα τίγρης σε Κίνα και Βιετνάμ. Σύμφωνα με στοιχεία περίπου 5000 τίγρεις, εκ των οποίων 2.000 λευκές, κρατούνται αιχμάλωτες στην Αμερική όπου ανθεί περισσότερο το λαθρεμπόριο άγριων ζώων.

Η αγορά μιας τίγρη μπορεί να φθάσει και τα 100.000 δολάρια. Βέβαια τα ζώα αυτά δεν μπορούν να επιζήσουν στα σπίτια των ιδιοκτητών τους και έτσι τις περισσότερες φορές οδηγούνται στο θάνατο όπου μέρη τους μεταπωλούνται. Για παράδειγμα ένα πόδι μπορεί να κοστίσει 1000 δολάρια, ένα μάτι από 170 δολάρια, ενώ ένα κιλό σκόνη από τα οστά ξεκινά από 300 δολάρια.

Η σκόνη από τα οστά χρησιμοποιείται για ως πρώτη ύλη στην παραδοσιακή φαρμακοβιομηχανία της Κίνας έναντι πολλών χιλιάδων δολαρίων. Πριν από λίγα χρόνια ο αμερικάνικος ακτιβιστικός οργανισμός Avaaz διαπίστωσε σε έρευνά του ότι το λαθρεμπόριο άγριας ζωής ανθεί χάρη στο facebook.

Η χρήση της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης από τους λαθρέμπορους οδήγησε την συγκεκριμένη παράνομη δραστηριότητα στην τέταρτη θέση πίσω από το εμπόριο ναρκωτικών, την εμπορία ανθρώπων και την πλαστογράφηση με τζίρο δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μάλιστα το facebook συμμετείχε στην ίδρυση μαζί με άλλους οργανισμούς μεταξύ των οποίων και η WWF σε μια οργάνωση που ασχολείται με την παρεμπόδιση της λαθρεμπορίας άγριων ζώων μέσω του διαδικτύου.

Το λευκό τιγράκι του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

Το μόλις τεσσάρων μηνών τιγράκι που βρέθηκε σε κάδο σκουπιδιών βρίσκεται πλέον στο Αττικό Ζωολογικό πάρκο όπου φροντίζεται. Ο κ. Ζαν Ζακ Λεσουέρ μιλώντας στο ΘΕΜΑ ανέφερε ότι το ζώο ήταν βρώμικο, τρομαγμένο και τραυματισμένο όταν βρέθηκε. «Αμέσως το πήραμε και το μεταφέραμε στο δικό μας κτηνιατρείο κι εκεί διαπιστώσαμε πως ήταν αφυδατωμένο, αδύνατο, με πλήρης αδυναμία στα κάτω άκρα. Δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Τώρα τρώει κανονικά, του δώσαμε υγρά και διάφορα φάρμακα, ενισχυτικές υποστηρίξεις. Έχει πάρει ένα κιλό και κάτι από την ώρα που το βρήκαμε. Δυστυχώς όμως με τα κάτω άκρα υπάρχει ακόμα πρόβλημα, ενώ έχει και μια περίεργη κύρτωση στην σπονδυλική στήλη. Σύντομα θα έχουμε μια πλήρη κλινική εικόνα του ζώου και θα πάρουμε κάποιες σημαντικές αποφάσεις. Το θέμα το ζώο να έχει στην πορεία του ποιότητα ζωής και να μην είναι δυστυχισμένο. Εμείς μπορούμε να το βοηθήσουμε αλλά οι ειδικοί θα αποφασίσουν κι όχι εμείς. Μας έχουν πλησιάσει από το εξωτερικό δυο μεγάλες οργανώσεις που ειδικεύονται σε τέτοιες περιπτώσεις, μια ομάδα κτηνιάτρων από ένα Πανεπιστήμιο του Καναδά που ειδικεύονται σε ορθοπεδικά θέματα. Περιμένουν να τους στείλουμε το ιατρικό ανακοινωθέν το οποίο θα περιλαμβάνει τα πάντα. Το ζώο πρέπει να είχε πάθει ένα σοβαρό ατύχημα διότι μέσα στο ένα του πόδι έχει μια λάμα άσχημα τοποθετημένη. Κάποιος το χειρούργησε χωρίς να ξέρει όμως από αυτά. Λες και δεν ήταν κτηνίατρος, τι να πω. Δυστυχώς αυτός που το ήθελε για την συλλογή του δεν του φέρθηκε καθόλου καλά, με αποτέλεσμα στο τέλος να το παρατήσει με τον τρόπο αυτό».

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Λευκό τιγράκι βρέθηκε εγκαταλελειμμένο στα σκουπίδια

Όπως εξηγεί ο κ. Λεσουέρ τέτοιου είδους ζώα δεν υπάρχουν στη φύση και γεννιούνται από ενδογαμίες μεταξύ ζώων σε καθεστών αιχμαλωσίας. «Εδώ στην Ελλάδα φυσικά και δεν επιτρέπεται, αντιθέτως έχουν κατασχεθεί πολλά τέτοια ζώα. Πολλές φορές μας έχουν ζητήσει οι αρχές τη βοήθεια μας. Στην Βόρεια Ελλάδα μας είχαν καλέσει για την περίπτωση ενός μάγου που είχε στην κατοχή του δυο λιοντάρια. Μετά υπήρχαν κάποια άτομα στο νότια προάστια που είχαν αιλουροειδή στο σπίτι τους. Μαϊμούδες έχουν κατασχεθεί από μπαρ και καφετέριες που τις είχαν μέσα σε κλουβί. Αυτά αφού θα κατασχεθούν στην συνέχεια τα φέρνουν εδώ και μετά από διαδικασία αδειοδότησης τα στέλνουμε στο εξωτερικό. Εμείς εδώ έχουμε συγκεκριμένη συλλογή ζωών δεν μας ενδιαφέρει να κρατήσουμε κάποια. Κάποιοι είναι ασυνείδητοι θεωρούν πως είναι θέμα υπεροχής να έχεις ένα αιλουροειδές στο σπίτι σου. Αυτό το ζώο θα φτάσει τα 180 κιλά και 2 μέτρα μήκος που θα το έχεις στο σαλόνι; Μακάρι οι έρευνες να φτάσουν στον πραγματικό ιδιοκτήτη του ζώου και να έχουμε την σύλληψη τους». Και δεν είναι μόνο τα χερσαία άγρια ζώα που διακινητές εμπορεύονται παράνομα. Τον περασμένο Φεβρουάριο έκανε το γύρο του κόσμου η είδηση ότι η διάσημη Κινέζα food blogger Tizi με περισσότερους από 7 εκατομμύρια ακολούθους μαγείρεψε και έφαγε λευκό καρχαρία ο οποίος ήταν είδος που προστατεύεται από τους νόμους της Κίνας για την άγρια ζωή. Οι αρχές της επέβαλλαν πρόστιμο 18.500 δολαρίων.

Πηγή :https://www.protothema.gr/


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ