Αρχική » Grid with Sidebar » Βγήκαν τα μινκ στους δρόμους της Καστοριάς

Βγήκαν τα μινκ στους δρόμους της Καστοριάς

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Τον Αύγουστο του 2010, κάποιοι που υποστήριζαν τα δικαιώματα των ζώων, εισέβαλαν σε δύο εκτροφεία στην περιοχή της Καστοριάς και της Σιάτιστας και απελευθέρωσαν 52.000 γουνοφόρα ζώα μινκ. Κυριολεκτικά αμετανόητοι αδιαφόρησαν για την οικονομική καταστροφή των επιχειρηματιών, αλλά κυρίως για την διατάραξη που προκάλεσαν στο τοπικό οικοσύστημα.

SVESTONOF

Τα μινκ βρέθηκαν σε ένα αφιλόξενο και ξένο φυσικό περιβάλλον που δεν μπορούσε να τα προσφέρει νερό και τροφή. Έπρεπε όσα επιβίωσαν να προσαρμοστούν, εξηγεί ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αντιπρόεδρος εταιρείας προστασίας περιβάλλοντος και υπεύθυνος περίθαλψης άγριων ζώων σταθμού Καστοριάς.

Πρόκειται για ένα ξενικό είδος που εισέβαλε στο οικοσύστημα της περιοχής που θέλει να καταλάβει τον χώρο, και το έχει επιτύχει. Ήδη έχει μειωθεί ο αριθμός των πουλιών, γιατί τα μινκ επιτίθενται στις φωλιές με τα αυγά και τους νεοσσούς, ενώ η ανατροπή που ακολουθεί με την εγκατάλειψη των λειμώνων έχει ευρύτερες συνέπειες, ακόμη και στο κλίμα της περιοχής, την αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών κλπ.

Τα απελευθερωμένα μινκ, που σε μια δεκαετία έχουν πολλαπλασιαστεί και προσαρμοστεί, επιτέθηκαν και εξολόθρευσαν την πανίδα της περιοχής. Η συχνή παρουσία τους τελευταίους μήνες, όχι μόνο στις παραλίμνιες περιοχές, αλλά ακόμη και μέσα στην πόλη, δείχνει πως η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη.

Το θέμα το έχει αναδείξει η ΕΡΤ3 και παλαιότερα. Τότε ο προβληματισμός αφορούσε την συχνή θέαση τους σε οικίες και κήπους.

Σήμερα ο κ. Παναγιωτόπουλος, λέει πως το θέμα είναι της πολιτείας, που θα πρέπει να αναλάβει δράση. Τίνι τρόπω; Βεβαίως, ακόμη και στο υποθετικό σενάριο ότι εντοπίζονταν και συλλέγονταν όλα τα μινκ, που θα τα πήγαιναν; Σε ζωολογικό κήπο;

Η πράξη των ζωόφιλων δεν ήταν μόνο ακατανόητη, αλλά δεν κατάλαβαν ότι τα ζώα εκτρέφονταν, δηλαδή αν δεν υπήρχε σκοπός να χρησιμοποιηθούν στο εμπόριο γούνας απλούστατα δεν θα υφίσταντο. Το ζήτημα εάν μπορεί να αντιμετωπιστεί θα απαιτήσει ριζικά και επώδυνα μέτρα, αλλά με μεγάλη προσοχή για να μην επεκταθεί το πρόβλημα σε άλλα τμήματα της πανίδας.

Πηγή :ertnews.gr

demobanner


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ