Αρχική » Grid with Sidebar » Τοποθετούν 190 φωλιές για κουκουβάγιες στον θεσσαλικό κάμπο

Τοποθετούν 190 φωλιές για κουκουβάγιες στον θεσσαλικό κάμπο

by iHunt
Τοποθετούν 190 φωλιές για κουκουβάγιες στον θεσσαλικό κάμπο

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

* Η «Οργάνωση για τη Διαχείριση και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας στα Αγροτικά Οικοσυστήματα – ΤΥΤΩ» * Στους Δήμους Αγιάς, Ελασσόνας, Κιλελέρ, Λάρισας, Ρήγα Φεραίου, Σοφάδων, Τεμπών, Τυρνάβου και Φαρσάλων

SVESTONOF

Ένα φιλόδοξο σχέδιο για τη φυσική εξόντωση των επιβλαβών τρωκτικών στα χωράφια του θεσσαλικού κάμπου έχει δρομολογηθεί σε εννέα Δήμους και αφορά στη δημιουργία τεχνιτών φωλιών για την εγκατάσταση πληθυσμού του αρπακτικού ΤΥΤΩ.

Οι Δήμοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό είναι οι: Αγιάς, Ελασσόνας, Κιλελέρ, Λαρισαίων, Ρήγα Φεραίου, Σοφάδων, Τεμπών, Τυρνάβου και Φαρσάλων, ενώ την υλοποίησή του έχει αναλάβει η ΑΜΚΕ ΤΥΤΩ «Οργάνωση για τη Διαχείριση και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας στα Αγροτικά Οικοσυστήματα – ΤΥΤΩ».

Τα τελευταίο χρονικό διάστημα πραγματοποιείται ενημέρωση των αγροτών για το Πρόγραμμα «ΤΥΤΩ», με ημερίδες σε αγροτικές περιοχές, για τη γνωριμία με το ωφέλιμο αρπακτικό πτηνό τυτώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ : Λήμνος: Έφτιαξαν 6 ξύλινες φωλιές για κουκουβάγιες

Η καμπάνια ενημέρωσης του πληθυσμού για τη δράση της κουκουβάγιας τυτώ συνεχίζεται αμείωτη, όχι μόνο από τον Δήμο Λαρισαίων, αλλά και από τους υπόλοιπους οκτώ Δήμους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, με στόχο την ευαισθητοποίηση των κατοίκων και τη γνωριμία με το ωφέλιμο αρπακτικό τυτώ, το οποίο δίνει λύση σε συγκεκριμένα αγροτικά προβλήματα, καθώς τα επιβλαβή τρωκτικά, πέρα από τις καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες, φέρουν και επικίνδυνες ζωονόσους.

Οι πληθυσμοί τρωκτικών πολλαπλασιάζονται με ταχύ ρυθμό, με αποτέλεσμα να καταστρέφουν ολοσχερώς την αγροτική παραγωγή και να απειλούν τη δημόσια υγεία λόγω υπερπληθυσμού.

Οι ζημιές στην παραγωγή από τα επιβλαβή τρωκτικά δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ και συνήθως η καταπολέμησή τους γίνεται με την εφαρμογή φαρμάκων (περισσότερα εκ των οποίων έχουν απαγορευτεί) στη βιολογική δε γεωργία υπάρχουν ελαχιστότατα σκευάσματα, ξοδεύοντας εργατοώρες και αυξάνοντας το κόστος παραγωγής. Το νυκτόβιο αρπακτικό πτηνό τυτώ (tyto alba) είναι ένα είδος κουκουβάγιας/μπούφου άμεσα συνυφασμένο με την αγροτική ζωή, το οποίο ζει, φωλιάζει και αναπαράγεται εδώ και αιώνες σε παλαιά κτίρια, αποκλειστικά στα αγροτικά οικοσυστήματα. Συνεπώς, είναι ένα εμβληματικό είδος για την αγροτική διαχείριση και τη βιοποικιλότητα των αγροτικών οικοσυστημάτων, αλλά ο πληθυσμός του μειώνεται καθώς μειώνονται οι κλασικές φωλιές του (παλαιά κτίρια, πλίνθινα, πέτρινα, αποθήκες, σιλό κ.λπ.)

Την περίοδο 2019 με 2023 τοποθετήθηκαν στην αγροτική ύπαιθρο με ίδιους πόρους της ΑΜΚΕ ΤΥΤΩ, σχεδόν 100 τεχνητές θέσεις φωλεοποίησης.

Από το 2023 με την υπογραφή της σύμβασης με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους εν λόγω εννέα Δήμους, η ΑΜΚΕ οφείλει να τοποθετήσει επιπλέον 190 τεχνητές θέσεις φωλεοποίησης. Μέχρι στιγμής έχουν εγκατασταθεί οι 70 και ως τον Αύγουστο του 2024 θα έχουν τοποθετηθεί όλες οι τεχνητές θέσεις.

Μέχρι σήμερα έχουν τοποθετηθεί οι εξής τεχνητές θέσεις φωλεοποίησης: Δήμος Αγιάς 10, Δήμος Σοφάδων 20, Δήμος Τεμπών 10 και Φαρσάλων 28. Πριν την υπογραφή της Σύμβασης με ιδίους πόρους της ΑΜΚΕ ΤΥΤΩ είχαν μπει στον Δήμο Κιλελέρ 51, στον Δήμο Λαρισαίων 5, στον Δήμο Ρήγα Φεραίου 19 και στον Δήμο Φαρσάλων 24.

Όσον αφορά τις περιοχές που αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα με τρωκτικά, ο υπεύθυνος της ΑΜΚΕ Βασίλης Μποντζόρλος δηλώνει τα εξής: «Αυτό είναι μια συνθήκη που ανά χρονικά διαστήματα αλλάζει. Εξ όσων γνωρίζουμε υπάρχει σήμερα σημαντικό πρόβλημα στα Φάρσαλα, στους Σοφάδες και στην Ελασσόνα. Ωστόσο, στο πρόσφατο παρελθόν αντιμετώπισαν σοβαρό ζήτημα και ο Δήμος Λαρισαίων και ο Δήμος Κιλελέρ. Είναι μία κατάσταση δυναμική, η οποία δίνει διαρκώς νέα δεδομένα. Οι εκτάσεις που αυτήν τη στιγμή πλήττονται από τρωκτικά είναι συνολικά 900 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το υπάρχον πρόβλημα και να καλυφθούν αυτές οι εκτάσεις, θα πρέπει να τοποθετηθούν συνολικά 1.800 τεχνητές θέσεις φωλεοποίησης, δηλαδή 2 τεχνητές θέσεις φωλεοποίησης ανά 1 τετραγωνικό χιλιόμετρο. Επίσης, αυτήν τη στιγμή η τοποθέτηση γίνεται σε κτιριακές δομές του περιαστικού ιστού της Θεσσαλίας. Η αντιμετώπιση του προβλήματος θα είναι πιο αποτελεσματική αν δοθεί η δυνατότητα τοποθέτησης κλωβών πάνω σε στύλους μέσα στην έκταση των αγροτεμαχίων που πλήττονται» καταλήγει ο κ. Μποντζόρλος.

Πηγή :ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

demobanner


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ