Ελάχιστα 24ωρα απομένουν πριν την έναρξη μίας νέας κυνηγετικής σεζόν στη χώρα μας, και όλα δείχνουν ότι, είτε το παραδέχονται δημοσίως είτε όχι, η «πρεμιέρα» της 20ης Αυγούστου δεν είναι «καλοδεχούμενη» μόνο από τους κυνηγούς…
Αν εξαιρέσει κανείς κάποιες ζωοφιλικές οργανώσεις που προωθούν τον βιγκανισμό και την υποχρεωτική χορτοφαγία σαν στάση ζωής, ακόμα και οι μεγάλες, περιβαλλοντικές ΜΚΟ έχουν αναγκαστεί να χαμηλώσουν πολύ τον πήχη των ενστάσεων του παρελθόντος, ενώ οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες δεν κρύβουν ότι… αναμένουν πολλά από την επαναδραστηριοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στην ύπαιθρο.
Δεν είναι μόνο ότι το κυνήγι ως δραστηριότητα «τονώνει» την επισκεψιμότητα και την οικονομική δραστηριότητα σε παραμελημένες περιοχές της υπαίθρου, δημιουργώντας ταυτόχρονα έναν «τζίρο» που υπολογίζεται γύρω στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ, στην πραγματική οικονομία…
Είναι, κυρίως, που όλα τα τελευταία χρόνια οι οργανώσεις των κυνηγών και η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας, έχουν καταφέρει να πείσουν ότι αποτελούν πολύτιμες κοινωνικές εφεδρείες στην προστασία της φύσης και της άγριας ζωής, σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, πιο οργανωμένες και παρεμβατικές από τις περιβαλλοντικές ΜΚΟ.
Αυτό ήταν κάτι που φάνηκε και στις μεγάλες πυρκαγιές των δύο τελευταίων ετών, καθώς ο μηχανισμός των κυνηγετικών συλλόγων, των εθελοντών κυνηγών και των θηροφυλάκων τους, «πιστώθηκαν» εξαιρετικές επιδόσεις στη συνδρομή των πυροσβεστικών δυνάμεων! Στα γραφεία της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, μάλιστα, έχουν σωρευτεί πολλές συγχαρητήριες επιστολές τόσο από επικεφαλής κλιμακίων της Πυροσβεστικής, όσο και από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είδαν στη δράση των κυνηγών, τους «συμμάχους» που χρειάζονταν τη δύσκολη στιγμή…
Ο ίδιος ο κεντρικός μηχανισμός του κράτους, μάλιστα, έχει παραδεχτεί ότι σε μια σειρά περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με επιδημίες ή και ζωοανθρωπονόσους σχετιζόμενες με την άγρια ζωή, δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει χωρίς την βοήθεια των οργανώσεων των κυνηγών.
Με την γρίπη των πτηνών αρχικά, τον δραματικό «συναγερμό» για τη λύσσα στη συνέχεια, και τον κίνδυνο της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων τώρα, οι κυνηγετικές οργανώσεις έδωσαν «εξετάσεις» … και κατετάγησαν πολύ ψηλά στην εκτίμηση των δημοσίων υπηρεσιών της χώρας. Αυτό δεν είχε να κάνει μόνο με το επίπεδο οργάνωσης και «διασποράς» τους σε ολόκληρο τον ελλαδικό υπαίθριο χώρο, αλλά και με το γεγονός ότι χρόνια τώρα οι κυνηγετικοί σύλλογοι απασχολούν επαγγελματικά ένα πλήθος επιστημονικού προσωπικού, εκπαιδευμένου στη διαχείριση και αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων.
Πότε πρόθυμα, πότε αναγκαστικά, ακόμα και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις παραδέχονται ότι ο ρόλος της θηροφυλακής που διατηρεί, οργανώνει, μισθοδοτεί και εξοπλίζει με δικούς της πόρους η Κυνηγετική Συνομοσπονδία, είναι σήμερα αναντικατάστατος!
Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν, μάλιστα, ότι οι θηροφύλακες των κυνηγετικών οργανώσεων, προβαίνουν ετησίως σε πολλαπλάσια περισσότερες μηνύσεις και συλλήψεις λαθροθήρων, από τα κρατικά δασαρχεία που μαστίζονται από έλλειψη πόρων και υποστελέχωση (για λόγους που δεν είναι του παρόντος να αναφερθούν).
Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και επί των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, ο αρχικά επιθετικός χαρακτήρας του κόμματος εναντίον των κυνηγών, δεν κράτησε για πολύ. Οι ανάγκες που κάλυπταν αυτοβούλως και με δικούς τους πόρους οι κυνηγετικές οργανώσεις, ήταν πολύ μεγάλες για να αγνοηθούν…
Το ίδιο πάνω – κάτω συνέβη και επί της παρούσας κυβέρνησης, τον πρώτο χρόνο του COVID. Με την απαγόρευση μετακίνησης των κυνηγών, και την συνεπακόλουθή αναστολή εργασίας των θηροφυλάκων για ένα μήνα που αποφάσισαν οι κυνηγετικές οργανώσεις, τόσο η αστυνόμευση της υπαίθρου όσο και το πρόγραμμα ανάσχεσης της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων, κόντεψαν να καταρρεύσουν!
Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είναι τυχαίο ότι τις προηγούμενες ημέρες, τόσο παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος, εμφανίζονταν «ενοχλημένα» από την… αχρείαστη ένταση που προκάλεσε μία ανακοίνωση της νεοσυσταθείσας Ειδικής Γραμματείας του υπ. Εσωτερικών για τα κατοικίδια ζώα, στην οποία οι κυνηγοί εμφανίζονταν συλλήβδην ως «κακοποιητές» των σκύλων τους.
Οι αντιδράσεις της Κ.Σ.Ε. δεν ήταν μόνο έντονες, αλλά διακινήθηκαν επισήμως τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και σε μια σειρά υπουργούς και υπηρεσίες που εμπλέκονται με την κυνηγετική δραστηριότητα, ή αναπτύσσουν κοινές δράσεις με τις κυνηγετικές οργανώσεις.
Σε μία προσπάθεια να κατευναστούν τα πνεύματα στην πολυπληθή κοινωνία των κυνηγών , κυβερνητικοί παράγοντες απέδωσαν την αστοχία στις διατυπώσεις της ανακοίνωσης, στην πολιτική απειρία της συντάκτριας της, που για πρώτη φορά υπηρετεί σε μία τέτοια θέση.
Πηγή : ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ