Αρχική » Grid with Sidebar » Το γρηγορότερο ζώο στον κόσμο φτάνει σε ταχύτητες άνω των 300 χλμ/ω (βίντεο)

Το γρηγορότερο ζώο στον κόσμο φτάνει σε ταχύτητες άνω των 300 χλμ/ω (βίντεο)

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Τα τσιτάχ είναι διάσημα για την ταχύτητά τους, αλλά δεν πλησιάζουν καν το πιο γρήγορο ζώο του κόσμου, ένα γεράκι που αρπάζει την ανυποψίαστη λεία του με ταχύτητες άνω των 300 χλμ. την ώρα.

SVESTONOF

Το γεράκι είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά αρπακτικά στη Γη και οφείλει μεγάλο μέρος αυτής της αποτελεσματικότητας στην ταχύτητά του. Κατά τη διάρκεια της χαρακτηριστικής του κατάδυσης, το γεράκι φτάνει τη μέση ταχύτητα των 320 χλμ/ω, αλλά η υψηλότερη μετρημένη ταχύτητα ενός πετρίτη είναι στην πραγματικότητα 389 χλμ/ω, γεγονός που το καθιστά ταχύτερο ακόμα και από τα πιο γρήγορα supercars. Και είναι πολύ πιο γρήγορο από το ρεκόρ των 102 χλμ/ω του τσίταχ, αναφέρει το Oddity Central.

Ακόμη και όταν πετούν σε ευθεία γραμμή, τα γεράκια είναι εντυπωσιακά γρήγορα, με ταχύτητες από 40 έως 55 χλμ/ω σε πτήση ταξιδιού και φτάνοντας τα 112 χλμ/ω όταν καταδιώκουν το θήραμα τους. Αλλά όταν καταδύονται δείχνουν την αληθινή τους δύναμη, κατεβαίνουν με ιλιγγιώδεις ταχύτητες που στην πραγματικότητα θα προκαλούσαν πρόβλημα σε οποιοδήποτε άλλο πλάσμα.

Τα γεράκια είναι πραγματικά «κατασκευασμένα» για να αντέχουν την ταχύτητα. Όχι μόνο έχουν ένα ελαφρύ «πλαίσιο» και μια αεροδυναμική μορφή κατάδυσης που τους επιτρέπει να επιτυγχάνουν απίστευτες ταχύτητες, αλλά έχουν επίσης ειδικά χαρακτηριστικά που τους επιτρέπουν να αντέχουν τέτοια ταχύτητα.

Για παράδειγμα, η κατάδυση με ταχύτητα άνω των 300 χλμ/ω θα προκαλούσε βλάβη στους πνεύμονες οποιουδήποτε άλλου πτηνού, αλλά το γεράκι έχει μικροσκοπικά φυμάτια που κατευθύνουν τον αέρα υπό πίεση μακριά από τα ρουθούνια του, επιτρέποντάς του να αναπνέει εύκολα. Οι μεμβράνες γαλακτώματος προστατεύουν επίσης τα μάτια του πουλιού κατά τη διάρκεια της κατάδυσής του.

Ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό είναι η οπτική ταχύτητα επεξεργασίας του πετρίτη. Στα 129 hertz, είναι το υψηλότερο από οποιοδήποτε άλλο γνωστό ζώο, επιτρέποντάς του να καταγράφει 129 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Για σύγκριση, εμείς οι άνθρωποι έχουμε μέγιστη ταχύτητα οπτικής επεξεργασίας 60 hertz.

Η ταχύτητα κατάδυσης του πετρίτη του επιτρέπει να επιτεθεί στο θήραμα από μερικές εκατοντάδες μέτρα έως λίγα χιλιόμετρα σε λίγα δευτερόλεπτα, χρησιμοποιώντας συχνά την ταχύτητα για να δώσει ένα σοβαρό χτύπημα στο θήραμά του.

Πηγή :https://www.huffingtonpost.gr/


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ