Αρχική » Grid with Sidebar » ΣΥΡΙΖΑ και ΑΥΓΗ ζητούν την πλήρη απαγόρευση των υδρόβιων

ΣΥΡΙΖΑ και ΑΥΓΗ ζητούν την πλήρη απαγόρευση των υδρόβιων

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Συνεχίζει το αντικυνηγετικό της παραλήρημα η εφημερίδα ΑΥΓΗ επίσημο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ και αυτή τη φορά γίνεται…γαϊτανάκι της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Διαβάστε το άρθρο που δημοσιιεύτηκε και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

SVESTONOF

“Μετά από 28 χρόνια, η Ελλάδα κύρωσε τη Διεθνή Συμφωνία για τη Διατήρηση των Μεταναστευτικών Υδρόβιων Πουλιών και των βιοτόπων τους

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία καλωσορίζει την κύρωση, μετά από 28 χρόνια αναμονής, της σημαντικής Διεθνούς Συμφωνίας για τη Διατήρηση των Μεταναστευτικών Υδρόβιων Πουλιών και των βιοτόπων τους (AEWA). Ταυτόχρονα όμως, εκφράζει επιφυλάξεις για το αν η Συμφωνία θα εφαρμοστεί στην πράξη και δεν θα αποτελέσει απλώς μια τυπική εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας μας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, την ίδια στιγμή, «αναμένουμε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να θέσει αντίστοιχα ένα τέλος και στην παρομοίως αδικαιολόγητη καθυστέρηση της έκδοσης των Προεδρικών Διαταγμάτων και των Σχεδίων Διαχείρισης για τις περιοχές του Δικτύου Natura 2000».

Την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου, ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο η κύρωση της Συμφωνίας για τη Διατήρηση των Μεταναστευτικών Υδρόβιων Πουλιών Αφρικής και Ευρασίας (AEWA), η οποία είχε υπογραφεί στη Χάγη στις 16 Ιουνίου 1995 και τέθηκε σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου 1999. Η Ορνιθολογική παρατηρεί ότι ενώ η Ελλάδα είχε πρωτοστατήσει τότε μεταξύ των κρατών στην υπογραφή της Συμφωνίας, δεν είχε προχωρήσει στην κύρωσή της μέχρι σήμερα.

Σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει πως παρά το γεγονός ότι η απόφαση έρχεται σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά, η κύρωση της AEWA έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς αποτελεί το πρώτο βήμα για την εφαρμογή και από τη χώρα μας των δεσμεύσεων που απορρέουν από την εν λόγω Συμφωνία, η οποία όχι μόνο αναγνωρίζει τη σημασία της διασυνοριακής συνεργασίας για την προστασία των μεταναστευτικών διαδρόμων, αλλά επιπλέον προϋποθέτει την ενεργό συμμετοχή της επιστημονικής κοινότητας στη λήψη αποφάσεων που έχουν άμεση επίδραση στην προστασία των υδρόβιων πουλιών και των βιοτόπων τους.

Η οργάνωση επεξηγεί πως «είναι εξαιρετικά κρίσιμο η ψήφιση αυτή να μεταφραστεί σε δράσεις για την πλήρη προστασία όλων ανεξαιρέτως των περιοχών στις οποίες απαντούν μεταναστευτικά υδρόβια πουλιά, με χαρακτηριστικότερο το πιο απειλούμενο υδρόβιο πουλί της Ευρώπης, τη Νανόχηνα (Anser erythropus), που κάθε χρόνο διανύει χιλιάδες χιλιόμετρα από τη Σκανδιναβία έως τους υγροτόπους της Βόρειας Ελλάδας για να διαχειμάσει».

https://www.avgi.gr/koinonia/436189_i-symfonia-gia-tin-prostasia-ton-ydrobion-poylion-kai-oi-asteriskoi “

 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ