Αρχική » Grid with Sidebar » Στο επίκεντρο η θήρα στον Αμβρακικό…VIDEO

Στο επίκεντρο η θήρα στον Αμβρακικό…VIDEO

by iHunt
Στο επίκεντρο η θήρα στον Αμβρακικό...VIDEO

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Την Παρασκευή 28/6/2024 πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό Επιμελητήριο Άρτας το «Τοπικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία προστατευόμενων και μη ειδών της άγριας πανίδας στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού».

SVESTONOF
Στο επίκεντρο η θήρα στον Αμβρακικό...VIDEO

Ο κ. Σταθόπουλος, ο κ. Γκουντούφας και ο κ. Δρούγας

Η ετήσια αυτή σύσκεψη πραγματοποιήθηκε πκατόπιν πρόσκλησης του Γενικού Γραμματέα Δασών κ. Ε. Σταθόπουλου με τη συμμετοχή όλων των Υπηρεσιών και φορέων που εμπλέκονται στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους στη διαχείριση και προστασία της περιοχής του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού και της ευρύτερης περιοχής.

Η συνάντηση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία καθώς παρευρέθηκαν όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες και οι φορείς που εμπλέκονται στην εφαρμογή του «Τοπικού Σχεδίου Δράσης», οι οποίοι λόγω χωρικής αρμοδιότητας, των ειδικών γνώσεων και της εμπειρίας τους εμπλέκονται στην προστασία και παρακολούθηση των ειδών άγριας πανίδας και γενικότερα στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αποδεικνύοντας περίτρανα την ευαισθητοποίησή τους για την προστασία του Αμβρακικού Κόλπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ :  Καταγγελία του Κτηνιατρικού Συλλόγου για παράνομη λήψη DNA σε σκύλους

Αρχικά, έγινε παρουσίαση από τις Δασικές Υπηρεσίες του θεσμικού καθεστώτος προστασίας και ρύθμισης της θήρας στην ευρύτερη περιοχή του Αμβρακικού Κόλπου.

Ακολούθησε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Προγράμματος «Φαινολογίας της μετανάστευσης» της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, το οποίο παρακολουθεί και καταγράφει τα μεταναστευτικά πουλιά από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από τη Μυτιλήνη μέχρι τον Αμβρακικό.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από την ΚΣΕ, με τη συμμετοχή όλου σχεδόν του επιστημονικού της προσωπικού των κυνηγετικών οργανώσεων από το 2005, µε την επιστημονική καθοδήγηση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και σε συνεργασία µε το Μεσογειακό Ινστιτούτο Διατήρησης της Θηραματικής και Άγριας Πανίδας (IMPCF) και το Ίδρυµα των Μεταναστευτικών Πτηνών της Δυτικής Παλαιαρκτικής (OMPO).

Την παρουσίαση έκανε ο επιστημονικός συνεργάτης της Δ’ ΚΟΣΕ κ. Ευάγγελος Χατζηνίκος και κυριολεκτικά έκλεψε την παράσταση, αφού με πλήρη τεκμηριωμένα στοιχεία απόδειξε και στον πιο δύσπιστο ότι η θήρα στον Αμβρακικό δεν έχει δημιουργήσει κανένα απολύτως πρόβλημα στους πληθυσμούς της ορνιθοπανίδας.

Στο επίκεντρο η θήρα στον Αμβρακικό...VIDEO

ο Βαγγέλης Χατζηνίκος

Από την άλλη, ο εκπρόσωπος της Ορνιθολογικής Εταιρείας κ. Παπακωνσταντίνου ήρθε στη σύσκεψη εντελώς απροετοίμαστος με μοναδικό επιχείρημα «Δεν θέλουμε να υπάρχει κυνήγι στον Αμβρακικό». Δεν μπόρεσε να πείσει κανέναν μέσα στην αίθουσα αφού δεν προσκόμισε ούτε ένα στοιχείο γιατί δεν πρέπει να υπάρχει κυνήγι στον Αμβρακικό. Η θήρα είναι επιστήμη και όχι κορώνες που κάποτε μπορεί να έπιαναν τόπο, όχι όμως το 2024 με μια δασική υπηρεσία που ξέρει να κρίνει και μια ηγεσία του υπουργείου που ξέρει να αποφασίζει.

Το λόγο πήρε ο Αντιπρόεδρος της Ε’ ΚΟΗ κ. Παπαγρηγορίου που μίλησε για την προσπάθεια που κάνει η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία να κρατήσει τη λαθροθηρία μακριά από τον Αμβρακικό βασιζόμενη στην πρόληψη αλλά και στην καταστολή. Τόνισε ότι η ομοσπονδία εξοπλίζεται με όλο τον σύγχρονο εξοπλισμό που την καθιστούν κυρίαρχη στο δύσκολο χώρο του Αμβρακικού.

Μίλησαν επίσης πρόεδροι από τους τοπικούς κυνηγετικούς συλλόγους, από την αστυνομία, την πυροσβεστική αλλά και εκπρόσωποι των τοπικών δασικών αρχών.

Στα πορίσματα – αποφάσεις της ετήσιας συντονιστικής σύσκεψης συγκαταλέγονται, ο σχεδιασμός των επόμενων δράσεων που θα γίνουν με βάση το Τοπικό Σχέδιο. Να σημειωθεί ότι, στη θεματολογία που αποτελεί αντικείμενο συζήτησης των ετήσιων συντονιστικών συσκέψεων συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων, τα προγράμματα φύλαξης του Εθνικού Πάρκου, η αξιολόγηση τυχόν περιστατικών λαθροθηρίας που αντιμετωπίστηκαν, η λήψη αποφάσεων για τη βελτίωση σε επιχειρησιακό επίπεδο της συνεργασίας και της αποτελεσματικότητας όλων των πλευρών και ο προγραμματισμός δράσεων για το επόμενο έτος.

Στη συνάντηση εργασίας, συμμετείχαν: ο Γενικός Γραμματέας Δασών κ. Ευστάθιος Σταθόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ κ. Ευάγγελος Γκουντούφας, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δασών του ΥΠΕΝ κ. Παναγιώτης Δρούγας, εκπρόσωποι των Επιθεωρήσεων Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου, καθώς και στελέχη των τοπικών Δασικών Υπηρεσιών, εκπρόσωποι της Αστυνομικής Διεύθυνσης Άρτας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Άρτας κ. Βασίλειος Ψαθάς, η Πρόεδρος της ΕΤΑΝΑΜ κα. Σίμου Αναστασία, καθώς και η Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Εξωστρέφειας & Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αρταίων κα. Λυγούρα Μαίρη (Μαρία).

Επίσης συμμετείχε εκπρόσωπος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, και εκπρόσωποι των αλιευτικών συνεταιρισμών.

Από τις κυνηγετικές οργανώσεις παραβρέθηκαν :

Από την Ε’ΚΟΗ οι :

Τζουμάκας Πέτρος Πρόεδρος
Παπαγρηγορίου Νικόλαος Αντιπρόεδρος
Παπακώστας Ιωάννης Γ. Γραμματέας
Κάτσενος Κων/νος Ταμίας
Μάστορας Γεώργιος Μέλος
Λάϊος Θεοφάνης Μέλος
Γκίκας Μιχάλης Μέλος,
Οι επιστημονικοί συνεργάτες Ηλίας Παππάς και Σπύρος Μπαλαμπέκος καθώς η ειδική γραμματέας Αφροδίτη Σπυρίκου.

Στο επίκεντρο η θήρα στον Αμβρακικό...VIDEO

Ο Τάσος Ξένος και ο Ηλίας Παππάς

Από την Δ’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδος ο Πρόεδρος κ. Νίκος Σταθόπουλος και ο επιστημονικός συνεργάτης κ. Βαγγέλης Χατζηνίκος.

Από την ΚΣΕ ο επιστημονικός συνεργάτης κ. Τάσος Ξένος.

Τον Κ.Σ. Άρτας εκπροσώπησε ο Πρόεδρος κ. Αριστείδης Βάσιος και τον Κ. Σ. Πρέβεζας ο Πρόεδρος κ. Ηλιόπουλος Δημήτριος.

O Πρόεδρος του Κ.Σ. Άρτας κ. Αριστείδης Βάσιος

Το ραντεβού ανανεώθηκε για το 2025.

Kώστας Λουρής για το iHunt.gr

demobanner


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ