Αρχική » Grid with Sidebar » Σκέψεις δημιουργίας «φράχτη για τα αγριογούρουνα» λόγω πανώλης

Σκέψεις δημιουργίας «φράχτη για τα αγριογούρουνα» λόγω πανώλης

Το ξέσπασμα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη Σουηδία έχει προκαλέσει ανησυχία στη Νορβηγία που εξετάζει μέτρα για τον περιορισμό των αγριογούρουνων.

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Σκέψεις δημιουργίας «φράχτη για τα αγριογούρουνα» λόγω πανώλης

Συναγερμό στις Αρχές της Νορβηγίας έχει προκαλέσει το ξέσπασμα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη Σουηδία, καθώς εξετάζει μέτρα για να περιορίσει τον πληθυσμό των αγριογούρουνων της χώρας.

SVESTONOF

Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται είναι η σφαγή χιλιάδων αγριογούρουνων, αλλά και η κατασκευή ενός φράχτη κατά μήκος των συνόρων με τη Σουηδία.

Σύμφωνα με το σχέδιο που υπέβαλε η Αρχή ασφάλειας τροφίμων της χώρας και η περιβαλλοντική της υπηρεσία, έως και 2.000 αγριογούρουνα είναι πιθανό να σφαγιαστούν στη Νορβηγία, με την αιτιολογία ότι αποτελούν «μεγάλο κίνδυνο» για την εμπορική χοιροτροφία.

H Δανίας μείωσε με επιτυχία τον πληθυσμό των αγριόχοιρων της μετά τη δημιουργία ενός φράχτη στα σύνορά της με τη Γερμανία

Εκτός από την παρακολούθηση του πληθυσμού και των επιπτώσεών του, οι φορείς σύμφωνα με τον Guardian προτείνουν επίσης τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του κυνηγιού αγριόχοιρων, τη δυνατότητα πώλησης κρέατος από πυροβολημένους αγριόχοιρους και τη θέσπιση μέτρων για τους παραγωγούς ώστε να εφαρμόζουν έναν «φράχτη προστασίας από αγριόχοιρους» για την προστασία των χοίρων που εκτρέφονται σε εξωτερικούς χώρους.

Άλλα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την κατασκευή φράχτη στη νορβηγική πλευρά των συνόρων για να εμποδίσουν τους αγριόχοιρους να περάσουν στη χώρα από τη Σουηδία, όπου ο πληθυσμός τους εκτιμάται ότι φτάνει τις 300.000.

Το παράδειγμα της Δανίας

Αυτή η σκέψη ακολουθεί το παράδειγμα της Δανίας, η οποία μείωσε με επιτυχία τον πληθυσμό των αγριόχοιρων της μετά τη δημιουργία ενός φράχτη στα σύνορά της με τη Γερμανία. Η αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι μία σοβαρή ιογενής ασθένεια που προσβάλλει τους αγριόχοιρους και τους χοίρους αλλά όχι τους ανθρώπους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ : Επεισοδιακές συλλήψεις για νυχτερινή λαθροθηρία στα Χανιά

Το γεγονός ότι εντοπίστηκε σε νεκρά αγριογούρουνα κοντά στη Φαγκέρστα, μία πόλη 145 χλμ. βορειοδυτικά της Στοκχόλμης, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, προκάλεσε ανησυχία και στη Νορβηγία.

Ωστόσο, ο Καρλ Σταλ, επιζωοτιολόγος για το κράτος της Σουηδίας, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, καθώς όπως δήλωσε επί του παρόντος υπάρχει «μηδενικός» κίνδυνος εμφάνισης της πανώλης των χοίρων στη Σουηδία, αφού ο τελευταίος αγριόχοιρος που βρέθηκε θετικός πέθανε τον Σεπτέμβριο, προσθέτοντας ότι η χώρα δεν έχει ενεργή κυκλοφορία της νόσου. Η ασθένεια είναι παρούσα στην Ευρώπη από το 2007 και στην Ε.Ε. από το 2014.

Ο υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων της Νορβηγίας, Γκέιρ Πόλεσταντ, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι οι Αρχές εργάζονται πάνω σε «νέα και ενισχυμένα μέτρα» για να μειώσουν τον αριθμό των αγριόχοιρων όσο το δυνατόν περισσότερο.

«Εάν έχουμε πανώλη των χοίρων στη Νορβηγία, αυτό θα έχει σημαντικές συνέπειες για όσους ασχολούνται με τη χοιροτροφία, αλλά θα θέσει επίσης σημαντικούς περιορισμούς στη δυνατότητα να κυνηγούν, να εκτελούν εργασίες στο δάσος και να συμμετέχουν σε υπαίθριες δραστηριότητες στις περιοχές που επηρεάζονται από τη μόλυνση», είπε χαρακτηριστικά.

Ο μεγαλύτερος πληθυσμός αγριόχοιρων της Νορβηγίας βρίσκεται στο Όστφολντ, μια κομητεία στα νοτιοανατολικά της χώρας που συνορεύει με τη Σουηδία, αλλά έχουν επίσης εντοπιστεί στο Ινλαντέτ, μια γεωργική κομητεία κοντά και λίγο πιο βόρεια από το Όστφολντ.

Πηγή :https://www.in.gr/


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ