Αρχική » Κυνήγι » Επικαιρότητα » Σάμος: Αγριογούρουνα ρημάζουν τους αμπελώνες λίγο πριν τον τρύγο

Σάμος: Αγριογούρουνα ρημάζουν τους αμπελώνες λίγο πριν τον τρύγο

Κατεστραμμένα σταφύλια από αγριογούρουνα σε αμπελώνα της Σάμου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα του iHunt στα αποτελέσματα αναζήτησης
GΠροσθέστε το iHunt στην Google

Σοβαρές ζημιές στους αμπελώνες της Σάμου προκαλούν για ακόμη μία φορά τα αγριογούρουνα, με τους παραγωγούς να βλέπουν τον κόπο μιας ολόκληρης χρονιάς να καταστρέφεται λίγο πριν και κατά τη διάρκεια του τρύγου.

Οι νέες φωτογραφίες που δημοσιοποίησε ο Πανσαμιακός Αγροτικός Σύλλογος αποτυπώνουν την έκταση του προβλήματος. Βλαστοί έχουν σπάσει, σταφύλια έχουν καταστραφεί και ολόκληρα τμήματα καλλιεργειών φέρουν τα σημάδια από τις συνεχείς επιδρομές των ζώων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Έλληνα Αγρότη», οι αμπελουργοί του νησιού κάνουν λόγο για αδιαφορία τόσο από τις τοπικές αρχές όσο και από το αρμόδιο υπουργείο, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις του Αγροτικού Συλλόγου.

Καταστροφές σε μια κρίσιμη περίοδο

Η αμπελουργία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της αγροτικής οικονομίας της Σάμου και οι ζημιές λίγο πριν από τη συγκομιδή μεταφράζονται σε άμεση απώλεια εισοδήματος για τους παραγωγούς.

Το πρόβλημα με τον αυξημένο πληθυσμό του αγριόχοιρου δεν είναι καινούργιο. Οι αγρότες καταγγέλλουν ότι οι επιδρομές επαναλαμβάνονται εδώ και χρόνια, χωρίς να έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό σχέδιο διαχείρισης.

789 υπογραφές κατατέθηκαν στην Εισαγγελία

Τον Ιούνιο του 2026 ο Πανσαμιακός Αγροτικός Σύλλογος κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σάμου 789 υπογραφές πολιτών και παραγωγών, ζητώντας άμεσες παρεμβάσεις για τον περιορισμό των ζημιών.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Λάφης, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «δεν αντέχεται άλλο αυτή η κατάσταση», επισημαίνοντας ότι η πίεση που δέχεται ο πρωτογενής τομέας του νησιού έχει φτάσει σε οριακό σημείο.

Οκτώ κλωβοί χωρίς φορέα διαχείρισης

Λίγες ημέρες πριν από τη δημοσιοποίηση των νέων καταστροφών, ο Γιώργος Λάφης ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό 2000FM ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες του, οκτώ κλωβοί για αγριόχοιρους βρίσκονται ήδη αποθηκευμένοι στη Σάμο, χωρίς όμως να έχει οριστεί ο φορέας που θα αναλάβει τη λειτουργία και τη διαχείρισή τους.

Όπως υπογράμμισε, η ύπαρξη εξοπλισμού δεν αρκεί χωρίς σαφές επιχειρησιακό σχέδιο, συντονισμό των υπηρεσιών και ανάληψη ευθύνης από συγκεκριμένο φορέα.

Αντίστοιχα προβλήματα καταγράφονται και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως πρόσφατα στο Τρίκορφο Ναυπακτίας, όπου αγριόχοιροι καταστρέφουν καλλιέργειες. Το ζήτημα, όπως έχει αναδείξει επανειλημμένα το iHunt.gr, απαιτεί συντονισμένη εφαρμογή επιστημονικά τεκμηριωμένων μέτρων για τον περιορισμό των ζημιών από αγριόχοιρους και όχι αποσπασματικές παρεμβάσεις.

Οι παραγωγοί της Σάμου ζητούν πλέον άμεσες αποφάσεις, προειδοποιώντας ότι κάθε νέα καθυστέρηση σημαίνει περισσότερες κατεστραμμένες καλλιέργειες και ακόμη μεγαλύτερη απώλεια εισοδήματος.

Μείνετε ενημερωμένοι από το iHunt

Εγγραφείτε στο iHunt Newsletter και λάβετε τα σημαντικότερα νέα για το κυνήγι, την ύπαιθρο, τον εξοπλισμό και τις κυνηγετικές εξελίξεις απευθείας στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ