Αρχική » Grid with Sidebar » Ραντάρ θα σκανάρουν μέρα-νύχτα το Σειχ-Σου για πυρκαγιές

Ραντάρ θα σκανάρουν μέρα-νύχτα το Σειχ-Σου για πυρκαγιές

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Θα σαρώνουν επί 24ωρη βάση όλο το περιαστικό δάσος και σε περίπτωση πυρκαγιάς θα δίνουν το στίγμα της και τη βέλτιστη διαδρομή για την Πυροσβεστική

SVESTONOF

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η εγκατάσταση στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, το Σέιχ Σου ενός έξυπνου συστήματος ανίχνευσης πυρκαγιών το οποίο σε πραγματικό χρόνο θα ειδοποιεί την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Πολιτική Προστασία προκειμένου να σπεύσουν οι δυνάμεις για την κατάσβεσή της.

Το έργο που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω ΕΣΠΑ ανέρχεται στο 1.500.000 ευρώ ενώ η ανάδοχος εταιρεία «Raymetrics» υπέγραψε τη σύμβαση εκτέλεσης τον περασμένο Μάϊο.

Όπως ανέφερε στη Voria.gr η υπεύθυνη πωλήσεων της εταιρείας, κα Κωνσταντίνα Ευσταθίου θα τοποθετηθούν στο Σέιχ Σου δύο ραντάρ τα οποία θα εποπτεύουν 24 ώρες το 24ωρο το δάσος ενώ στο έργο της επόπτευσης θα συνδράμει και μια κινητή μονάδα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπο Στεργιάδη, δύο ιστοί στην κορυφή των οποίων θα βρίσκονται τα περιστρεφόμενα ραντάρ θα τοποθετηθούν σε δύο σημεία εντός του Σέιχ Σου από όπου είναι δυνατή η επόπτευση και των περίπου 35.000 στρεμμάτων του δάσους.

«Στα δύο ψηλότερα σημεία του δάσους θα τοποθετηθούν τα δύο ραντάρ τα οποία ουσιαστικά θα σαρώνουν όλο το Σέιχ Σου. Τα ραντάρ θα κάνουν πλήρη περιστροφή και θα δίνουν άμεσα σε πραγματικό χρόνο το στίγμα της πυρκαγιάς» είπε.

Τα δύο ραντάρ θα είναι συνδεδεμένα μέσω ειδικού λογισμικού με το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Θεσσαλονίκη όπου και θα μεταδίδουν τα δεδομένα, όπως το ακριβές στίγμα της πυρκαγιάς, ενώ, επειδή στην άμεση κατάσβεση μιας δασικής πυρκαγιάς ο χρόνος είναι ζωτικής σημασίας, τα ραντάρ θα δίνουν στους πυροσβέστες και τη βέλτιστη διαδρομή προκειμένου οι πυροσβεστικές δυνάμεις να φτάσουν γρηγορότερα στο σημείο.

«Στο κέντρο της Πυροσβεστικής θα υπάρχουν οθόνες και θα δίνεται από τα ραντάρ το ακριβές σημείο της πυρκαγιάς αλλά και η βέλτιστη διαδρομή για να πάνε οι δυνάμεις πιο γρήγορα στο σημείο κατάσβεσης» είπε στη Voria.gr ο κ. Στεργιάδης.

Τα ραντάρ όπως επισήμανε θα δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο, άρα και τις νυχτερινές ώρες θα μπορούν να μεταδίδουν δεδομένα «καθώς θα έχουν πάνω τους διάφορα συστήματα όπως υπέρυθρες κ.ά».

Θα τοποθετηθούν ραντάρ και σε άλλα δάση

Το έξυπνο σύστημα προστασίας του Σέιχ Σου από τις πυρκαγιές όπως είπε ο κ. Στεργιάδης είναι πιλοτικό «και πρώτη φορά θα εφαρμοστεί στην Κεντρική Μακεδονία και συγκεκριμένα στο Σέιχ Σου».

Ωστόσο, εάν τα αποτελέσματα της εφαρμογής του είναι θετικά τότε όπως είπε «θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα δάση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας όπως στη Σιθωνία, την Κασσάνδρα, την Πιερία και γενικά όποια έχουν πρόβλημα με πυρκαγιές».

Σύμφωνα με τη σύμβαση του έργου, η ανάδοχος εταιρεία έχει ορίζοντα αποπεράτωσης του 18 μηνών, αν και όπως είπε ο κ. Στεργιάδης «ευελπιστούμε ότι τα δύο ραντάρ θα τοποθετηθούν έως το τέλος του καλοκαιριού παρότι η εταιρεία πρόσφατα υπέγραψε την σύμβαση και αρκετά από τα υλικά τα οποία είναι υψηλής τεχνολογίας και έχουν παραγγελθεί από το εξωτερικό».

Πηγή: https://www.voria.gr/

demobanner


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ