Αρχική » Grid with Sidebar » Ψήφισμα σταθμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προστασία των μεγάλων σαρκοφάγων

Ψήφισμα σταθμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προστασία των μεγάλων σαρκοφάγων

by iHunt

demobanner

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μόλις ψήφισε ένα καταληκτικό κοινό ψήφισμα σχετικά με την προστασία της κτηνοτροφίας και των μεγάλων σαρκοφάγων στην Ευρώπη. Το πιο σημαντικό αίτημα του Κοινοβουλίου είναι μια ακόμη έκκληση για την εφαρμογή του άρθρου 19 της οδηγίας για τους οικοτόπους. Μια πλήρως και σωστά εφαρμοσμένη οδηγία περιλαμβάνει μια διαδικασία τροποποίησης των παραρτημάτων της οδηγίας, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα είδη καταγράφονται σύμφωνα με την επιστημονική και τεχνική πρόοδο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μετακίνηση ενός πληθυσμού μεγάλων σαρκοφάγων από ένα παράρτημα (π.χ. από την αυστηρή προστασία) σε ένα άλλο (π.χ. προστασία, με διαχείριση) δεν αλλάζει τη νομική υποχρέωση των κρατών μελών να εξασφαλίσουν ευνοϊκή κατάσταση διατήρησης.

SVESTONOF

Αυτό είναι ένα κρίσιμο αίτημα για τους ενδιαφερόμενους φορείς της υπαίθρου, συμπεριλαμβανομένων των κυνηγών, διότι το καθεστώς αυστηρής προστασίας ορισμένων μεγάλων σαρκοφάγων οδηγεί σε νομικά και διοικητικά αδιέξοδα σε ολοένα και περισσότερα κράτη μέλη. Το πρόβλημα βασίζεται σε μια υπερβολικά στενή ερμηνεία της νομοθεσίας της ΕΕ από ορισμένους ενδιαφερόμενους φορείς και σε συνεχείς νομικές επιθέσεις από ΜΚΟ που ασκούν πιέσεις για καθεστώς μόνιμης αυστηρής προστασίας σε εθνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της FACE, Torbjörn Larsson:

“Η σημερινή ψηφοφορία είναι μια καλή είδηση και μια ακόμη σαφής έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θέσει σε εφαρμογή μια διαδικασία για την τροποποίηση των παραρτημάτων της οδηγίας για τους οικοτόπους. Αυτό ήταν ένα αίτημα του προηγούμενου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλων θεσμικών οργάνων της ΕΕ, καθιστώντας όλο και πιο δύσκολο για την Επιτροπή να μην ενεργήσει”.

Πολλοί πληθυσμοί μεγάλων σαρκοφάγων, ιδίως οι λύκοι της Ευρώπης, συνεχίζουν να επεκτείνονται. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη κατάσταση διατήρησης των λύκων στην Ευρώπη, έχουν αναφερθεί περίπου 19.000 άτομα στην ΕΕ, με αύξηση του εύρους εξάπλωσης πάνω από 25% μόνο την τελευταία δεκαετία. Αυτό δεν αντικατοπτρίζεται σωστά στη διαδικασία αναφοράς της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία οι πληθυσμοί αναφέρονται σε βιογεωγραφικό επίπεδο, το οποίο είναι ακατάλληλο για εξαιρετικά κινητικά είδη όπως ο λύκος και ο λύγκας.

Οι περιοχές εξάπλωσης των πληθυσμών μεγάλων σαρκοφάγων μπορεί να εκτείνονται σε χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα και μοιράζονται αναπόφευκτα από κρατικά ή άλλα διοικητικά σύνορα. Τα μέτρα διατήρησης, παρακολούθησης και διαχείρισης καθώς και οι αξιολογήσεις της κατάστασης διατήρησης θα πρέπει να διεξάγονται σε βιολογικά ορθά και διασυνοριακά επίπεδα. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την τελευταία αξιολόγηση της IUCN για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη.

Διαχωρισμός της “κυνηγετικής δραστηριότητας” και των παρεκκλίσεων για τα αυστηρά προστατευόμενα είδη:
Στην εισήγηση ζητήθηκε να εξαιρεθεί η “κυνηγετική δραστηριότητα” ως νόμιμο εργαλείο διαχείρισης βάσει του άρθρου 16 της οδηγίας για τους οικοτόπους. Ωστόσο, αυτό απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών. Οι κυνηγοί συμμετέχουν ενεργά στη διαχείριση των μεγάλων σαρκοφάγων και η χρήση παρεκκλίσεων για πληθυσμούς που προστατεύονται αυστηρά εφαρμόζεται μόνο υπό αυστηρά συστήματα αδειοδότησης για τη συμμόρφωση με τους όρους που ορίζονται στην οδηγία.

Επιπλέον, θα πρέπει να τονιστεί ότι σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η διαχείριση μεγάλων σαρκοφάγων “για σκοπούς διαχείρισης πληθυσμών” επιτρέπεται όταν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Μια ποσόστωση (εθνική ή περιφερειακή) μπορεί πράγματι να υπάρχει και να θέτει ένα ανώτατο όριο όσον αφορά το κριτήριο του “περιορισμένου αριθμού” και εντός μιας τέτοιας ποσόστωσης είναι δυνατόν να ληφθούν στοχευμένες αποφάσεις για τα άτομα που μπορούν να ληφθούν. Πολλά κράτη μέλη βασίζονται στους κυνηγούς για την υποστήριξη των προσεγγίσεων διατήρησης και διαχείρισης και για τη διασφάλιση της καλής συνύπαρξης με τις τοπικές κοινότητες. Αυτό έχει επίσης τεκμηριωθεί όλο και περισσότερο σε έρευνες των κοινωνικών επιστημών. Στην Ευρώπη, μερικά από τα πιο επιτυχημένα παραδείγματα συνύπαρξης με μεγάλα σαρκοφάγα, όπως η καφέ αρκούδα, ο λύκος και ο λύγκας, υπάρχουν εκεί όπου υπάρχει ενεργή διαχείριση και συνεργασία με τους κυνηγούς.

του Αλέξανδρου Παλαιολόγου για το iHunt.gr

demobanner


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ