Αρχική » Grid with Sidebar » Πρόεδρος Κτηνιάτρων Μαγνησίας : Προς το παρόν δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο νόμος για τα ζώα συντροφιάς

Πρόεδρος Κτηνιάτρων Μαγνησίας : Προς το παρόν δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο νόμος για τα ζώα συντροφιάς

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Αναστάτωση έχει προκληθεί στον χώρο των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς αλλά και των κτηνιάτρων για την υπουργική απόφαση, που εκδόθηκε προ λίγων ημερών, όπου ανοίγει ο δρόμος αποφυγής της υποχρεωτικής στείρωσης των δεσποζόμενων ζώων εφόσον ο ιδιοκτήτης τους πληρώσει παράβολο ύψους 150 ευρώ για την αποστολή γενετικού τους υλικού στην ειδική βάση.

SVESTONOF

Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή ο πρόεδρος των Κτηνιάτρων Μαγνησίας κ. Παύλος Σταμόπουλος έκανε λόγο για ανέτοιμες υπηρεσίες για να ανταποκριθούν στην υπουργική αυτή απόφαση, καθώς δεν έχει καν συσταθεί επίσημα η υπηρεσία για τη φύλαξη και ανάλυση του γενετικού υλικού των ζώων συντροφιάς.

Εξηγώντας το τι έχει συμβεί, ο κ. Σταμόπουλος, ανέφερε ότι η απόφαση για τις στειρώσεις, περιέρχεται στο νομικό πλαίσιο, το οποίο έχει ψηφιστεί πριν μερικούς μήνες. «Με την υπουργική απόφαση καθορίστηκαν οι λεπτομέρειες γύρω από την αποστολή δειγμάτων γενετικού υλικού σε όσους ιδιοκτήτες δεν θέλουν να προβούν σε στείρωση των ζώων τους. Το πρόβλημα είναι ότι δυστυχώς ο νόμος έχει ψηφιστεί πριν μήνες και ακόμα δεν εφαρμόζεται τίποτα, δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία σε κανένα επίπεδο», επεσήμανε ο ίδιος.

Συνέχισε λέγοντας ότι «εμείς οι κτηνίατροι θα λαμβάνουμε γενετικό υλικό και θα το στέλνουμε σε ένα εργαστήριο φύλαξης και ανάλυσης γενετικού υλικού ζώων συντροφιάς το οποίο βρίσκεται στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Το πρόβλημα είναι ότι η υπηρεσία αυτή δεν έχει συσταθεί επίσημα, ώστε να λειτουργεί» και συμπλήρωσε ότι «ο εκπρόσωπος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου επικοινώνησε μέσω δικηγόρου με το Κέντρο αυτό που θα στέλνουμε το γενετικό υλικό για να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες γύρω απ’ όλη αυτή τη διαδικασία. Απάντηση δεν έχει ληφθεί ακόμα για το εάν έχουν οριστεί αρμόδιοι υπάλληλοι, ποια η διαδικασία παραλαβής και ανάλυσης του γενετικού υλικού, ποιες υπηρεσίες σχετίζονται με τους κτηνιάτρους».

Επεσήμανε δε, ότι το πρόβλημα δεν έγκειται στο παράβολο των 150 ευρώ σε όσους δεν επιθυμούν να στειρώσουν το ζώο τους, καθώς ήδη αυτό αναφέρονταν στον νόμο που έχει ψηφιστεί προ μηνών, αλλά στο εάν εφαρμόζεται ο νόμος και εάν τελικά μπορεί να εφαρμοστεί.

«Η γνώμη μου είναι ότι προς το παρόν δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Ουσιαστικά έχει εκδοθεί μία υπουργική απόφαση χωρίς να είναι έτοιμες οι αρμόδιες υπηρεσίες για να ανταπεξέλθουν σε αυτή την απόφαση, γιατί δεν είναι έτοιμες να παραλάβουν γενετικό υλικό», ανέφερε ο κ. Σταμόπουλος.

Μόνο ο κτηνίατρος ορίζει εάν θα γίνει ή όχι στείρωση

Ο κ. Σταμόπουλος έθεσε το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί υπό άλλη βάση, καθώς το μείζον ζήτημα είναι εάν θα πρέπει ή όχι να γίνονται υποχρεωτικά στειρώσεις σε όλα τα ζώα.

« Για μένα εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα. Μιλάμε για ένα νομοσχέδιο που ψηφίστηκε για το οποίο γνωμοδότησαν οι κτηνίατροι τελευταία στιγμή κυριολεκτικά στο παρά πέντε πριν τεθεί προς ψήφιση. Αυτό δεν έχει γίνει πουθενά παγκοσμίως.

Υπεύθυνος για τις στειρώσεις είναι μόνο ο κτηνίατρος και την απόφαση για το εάν θα στειρωθεί ένα ζώο μπορεί να τη λάβει μόνο ο κτηνίατρος και κανένας άλλος. Όταν μιλάμε για μία χειρουργική επέμβαση σε ζώα και μέσα σε ένα νομοσχέδιο και όλα τα ζώα θεωρούνται υποψήφια για στείρωση ανεξαιρέτως, προκύπτουν πολλά ιατρικά ζητήματα. Δεν υπάρχει ουσιαστικά κανένας διαχωρισμός. Υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις σίγουρα αλλά οι κτηνίατροι γνωμοδότησαν τελευταίοι.

Τα κίνητρα που έγινε αυτό είναι καθαρά ψηφοθηρικά. Για το θέμα των στειρώσεων προκύπτουν πολλά ζητήματα, η επιλογή πάντα αφορά τον ιδιοκτήτη εάν θέλει να στειρώσει ή να πληρώσει ένα παράβολο. Είναι ένα νομοσχέδιο που πιστεύω ότι θα αποτύχει παταγωδώς», υπογράμμισε ο κ. Σταμόπουλος.

Σημείωσε δε, ότι σε μια σύντομη αναζήτηση που έκανε είδε πως δεν εφαρμόζεται τέτοιο μέτρο πρόληψης- αποστολή γενετικού υλικού- σε άλλη χώρα της Ευρώπης και κατέληξε πως «το θέμα δεν είναι εάν θα στείλουμε γενετικό υλικό ή θα στειρώσουμε, το θέμα είναι ότι πρέπει να τεθούν κριτήρια συγκεκριμένα σχετικά με τη στείρωση και στα κριτήρια αυτά υπεύθυνος είναι μόνο ο κτηνίατρος».

Πηγή :https://magnesianews.gr/


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ