Αρχική » Grid with Sidebar » Πομποί σε λύκους – τσακάλια- αλεπούδες που κυκλοφορούν στα δάση της Κεντρικής & Ανατολικής Μακεδονίας

Πομποί σε λύκους – τσακάλια- αλεπούδες που κυκλοφορούν στα δάση της Κεντρικής & Ανατολικής Μακεδονίας

by iHunt
Πομποί σε λύκους

demobanner
Πομποί σε λύκους- τσακάλια- αλεπούδες που κυκλοφορούν στα δάση της Κεντρικής & Ανατολικής Μακεδονίας

Σε 12 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας (Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης)  το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ξεκινά μια διαφορετική των συνηθισμένων έρευνα.

SVESTONOF

Η άδεια που χορήγησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος εξηγεί τι θα ερευνηθεί: « Εγκρίνουμε την άδεια έρευνας για τη διερεύνηση της αλληλεπίδρασης και της συνύπαρξης των άγριων κυνοειδών (Τσακαλιού, λύκου και αλεπούς) με τα ήμερα κυνοειδή (αδέσποτα και ημιδεσποζόμενα σκυλιά), αλλά και με τις ανθρώπινες δραστηριότητες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ : Ελάφι έκοβε βόλτες στην Τ.Κ Αγίου Παντελεήμονα του Δήμου Αμυνταίου

Η έρευνα θα γίνει ως το τέλος 2026 με προτεραιότητα το τσακάλι, τον λύκο και την αλεπού. Σύμφωνα με τους ερευνητές θα υπάρξουν και πομποί που θα μπουν σε ζώα ώστε αυτά να είναι υπό παρακολούθηση. Γίνεται γνωστό ότι θα χρησιμοποιηθούν δύο διαφορετικές μέθοδοι τοποθέτησης πομπών στα ζώα.

Η πρώτη θα είναι η κλασική που χρησιμοποιείται για αυτά τα είδη. Σύλληψη των ζώων με ειδικές παγίδες και τοποθέτηση πομπών. Επίσης στους πομπούς που θα τοποθετηθούν θα περιέχουν και μια “πλακέτα” «Daily Diaries» για παρακολούθηση της καθημερινής συμπεριφοράς των ζώων.

Τα DD είναι μια καινούρια τεχνική μελέτης των διαφόρων ζωικών ειδών. Έχουν βάρος μόλις 2 γραμμάρια, τοποθετούνται μέσα στους πομπούς και χρησιμοποιούνται για να καταγράφουν τις μετακινήσεις των ζώων, την συμπεριφορά και την ενεργειακή χρήση και κατανάλωση των άγριων ζώων.

Η δεύτερη τεχνική τοποθέτησης πομπών, θα λειτουργήσει για πρώτη φορά παγκόσμια, πιλοτικά, και θα γίνεται χωρίς να συλλαμβάνονται τα ζώα αλλά με ειδικό μηχανισμό που θα υπάρχει σε μια κατασκευή σαν πύλη, από όπου θα περνούν τα ζώα από μέσα και αυτόματα θα τοποθετούνται οι πομποί στην ράχη τους. Με την έρευνα θα ασχοληθούν 14 Έλληνες και ξένοι επιστήμονες.

 

demobanner


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ