Αρχική » Grid with Sidebar » Περισυλλογή νεκρών αργυροπελεκάνων στις Πρέσπες από τον ΟΦΥΠΕΚΑ

Περισυλλογή νεκρών αργυροπελεκάνων στις Πρέσπες από τον ΟΦΥΠΕΚΑ

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία περισυλλογής των νεκρών αργυροπελεκάνων που “χτυπήθηκαν” από τη γρίπη των πτηνών, στο πλαίσιο επιχείρησης στην οποία συμμετέχουν η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και Δυτικής Μακεδονίας του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο Ελληνικός Στρατός και η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών. Έως σήμερα έχουν απομακρυνθεί 470 πουλιά από τα 1.000 περίπου καταγεγραμμένα νεκρά άτομα.

SVESTONOF

Στόχος είναι να μειωθεί το ιικό φορτίο, ώστε να διαφυλαχθεί η υγεία του υγροτόπου και να προστατευθούν τα υδρόβια πουλιά που φωλιάζουν στην περιοχή. Η γρήγορη συλλογή και η σωστή διαχείριση των νεκρών πουλιών είναι το άμεσο μέτρο για την πρόληψη της εξάπλωσης της μόλυνσης και σε άλλα υδρόβια και αρπακτικά πουλιά.

Η ραγδαία άνοδος των περιστατικών θανάτων δημιουργεί ανησυχία στους επιστήμονες για το μέλλον της αποικίας των αργυροπελεκάνων της Πρέσπας, που είναι η μεγαλύτερη των Βαλκανίων, ενώ τα πουλιά μετακινούνται καθημερινά και στα γειτονικά λιμναία οικοσυστήματα.

Όλες οι Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. που εμπίπτουν χωρικά σε παρόμοιες περιοχές (Κερκίνη, Κάρλα, Αμβρακικός, Μεσολλόγι, Παμβώτιδα κ.τλ.) βρίσκονται σε επιφυλακή για αντίστοιχες ενέργειες στην περίπτωση έξαρσης των περιστατικών.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ