Αρχική » Grid with Sidebar » Παράταση της ενεργητικής επιτήρησης του ιού της λύσσας

Παράταση της ενεργητικής επιτήρησης του ιού της λύσσας

by iHunt
Παράταση της ενεργητικής επιτήρησης του ιού της λύσσας

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Παράταση της ενεργητικής επιτήρησης (αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των εμβολιασμών της άγριας πανίδας) έναντι του ιού της λύσσας, μετά την εαρινή εμβολιαστική εκστρατεία 2024.

SVESTONOF

Με έγγραφό του ο  προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Θ. Αλεξανδρόπουλος ενημρώνει τις κυνηγετικές οργανώσεις ότι η ενεργητική επιτήρηση που ακολουθεί την εαρινή εκστρατεία 2024 και συνίσταται στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των εμβολιασμών των κόκκινων αλεπούδων για τη λύσσα, λαμβάνει παράταση και θα ολοκληρωθεί την 30ή Σεπτεμβρίου 2024, σε όλες τις περιοχές εμβολιασμού.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει :

Με το παρόν έγγραφο, σας ενημερώνουμε ότι η ενεργητική επιτήρηση που ακολουθεί την εαρινή εκστρατεία 2024 και συνίσταται στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των εμβολιασμών των κόκκινων αλεπούδων για τη λύσσα, λαμβάνει παράταση και θα ολοκληρωθεί την 30ή Σεπτεμβρίου 2024, σε όλες τις περιοχές εμβολιασμού.

Οι βασικές λεπτομέρειες εφαρμογής του προγράμματος εμβολιασμού καθορίζονται στην υπ’ αρ 90/14812/17.01.2024 (ΑΔΑ: 9Υ834653ΠΓ-ΞΗΞ) Απόφαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ : Κυνηγός θεράπευσε και στην συνέχεια απελευθέρωσε λαγό…VIDEO

Υπενθυμίζεται, ότι και για το έτος 2024, προβλέπεται οι δικαιούχοι (κυνηγοί και φύλακες θήρας) να επιχορηγηθούν με το ποσό των πενήντα ευρώ (50€) για κάθε αλεπού που θανατώνεται ή έχει θανατωθεί στις περιοχές εφαρμογής του προγράμματος εμβολιασμού της άγριας πανίδας για τη λύσσα και προσκομίζεται στις κατά τόπους κτηνιατρικές αρχές.

Η διαδικασία σχετικά με τις επιχορηγήσεις για τη συλλογή δειγμάτων στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος καθορίζεται στην ετήσια Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την έγκριση προγράμματος οικονομικών αποζημιώσεων, ενισχύσεων και λειτουργικών δαπανών που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας, (διερεύνηση, πρόληψη, επιτήρηση, έλεγχος, εκρίζωση, έκτακτες επεμβάσεις), στο πλαίσιο εφαρμογής των ισχυουσών ειδικών κτηνιατρικών διατάξεων.

Περαιτέρω και με στόχο τη διατήρηση του καθεστώτος ελευθερίας που κατέχει η χώρα μας από τη λύσσα, επισημαίνουμε την αναγκαιότητα αύξησης του αριθμού δειγμάτων προς εξέταση, στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος ενεργητικής επιτήρησης για το νόσημα.

Για το σκοπό αυτό, παρακαλούμε επίσης τους αρμόδιους για τη συλλογή φορείς (συνεργεία δίωξης και κυνηγούς) να δοθεί έμφαση στην προσκόμιση στις κτηνιατρικές υπηρεσίες ενήλικων αλεπούδων έναντι νεαρών.

Τα πολύ νεαρά ζώα αδυνατούν να προσλάβουν το εμβόλιο – δόλωμα και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων από αυτά δεν αποτυπώνουν αντικειμενικά την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών. Σ

το σημείο αυτό, κρίνεται απαραίτητο να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους συναδέλφους, καθώς και όλους τους συνεργάτες που συνδράμουν με κάθε μέσο στην επιτυχία του προγράμματος.

Σε ό,τι αφορά στην ενεργητική επιτήρηση της λύσσας, στη χώρα, η συμμετοχή της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας και των Κυνηγετικών Ομοσπονδιών της χώρας μας, ήταν και παραμένει καθοριστική.

Για το λόγο αυτό, παρακαλούμε να ενημερωθούν τα μέλη της Συνομοσπονδίας και των Κυνηγετικών Ομοσπονδιών για τις παραπάνω δράσεις, μέσω και των σχετικών περιοδικών και ιστοσελίδων.

Σας ευχαριστούμε για τη διαρκή, μακρόχρονη συμβολή σας και ευελπιστούμε στην συνέχιση της πολυετούς μας συνεργασίας.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία.

Ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής
Θ. Αλεξανδρόπουλος

 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ