
Μια νέα Θεματική Ομάδα Εργασίας (Θ.Ο.Ε), συγκροτείται στην Επιθεώρηση Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Αττικής, με στόχο να μπει πιο καθαρή τάξη στη διαχείριση περιστατικών άγριας πανίδας (θηλαστικών) που εμφανίζονται σε περιοχές της Αττικής — ιδιαίτερα εκεί όπου η πόλη «ακουμπά» το βουνό και τα περιαστικά δάση. Στο επίκεντρο μπαίνουν η ασφάλεια των πολιτών, η δημόσια υγεία και ο καλύτερος συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ : Από τη θεωρία στο συμβάν: τι είχε προβλέψει ο Χατζηνίκος πριν το Τατόι …VIDEO
Γιατί τώρα
Το σκεπτικό της απόφασης δείχνει ότι το ζήτημα έχει κλιμακωθεί: καταγράφονται υπηρεσιακοί συντονισμοί από το 2025, αναφορές και έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ. για θέματα άγριας πανίδας, αλλά και εισαγγελική παραγγελία. Παράλληλα, γίνεται ειδική μνεία σε έγγραφο που αφορά διαχείριση λύκων στην περιοχή της Πάρνηθας, στο πλαίσιο δράσεων που συνδέονται με τη δημόσια ασφάλεια. Με απλά λόγια: η παρουσία άγριων θηλαστικών κοντά σε κατοικημένες ζώνες δεν αντιμετωπίζεται πλέον ως «μεμονωμένο περιστατικό», αλλά ως θέμα που απαιτεί συνεχή παρακολούθηση και σαφές επιχειρησιακό πλάνο.
Τι ρόλο θα έχει η Ομάδα
Η Θ.Ο.Ε. λειτουργεί ως «κεντρικό σημείο συντονισμού». Παρακολουθεί τα περιστατικά, αξιολογεί πώς αντιμετωπίζονται και εισηγείται —ιεραρχικά— προτάσεις, ώστε η αρμόδια Επιθεώρηση να μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις για τη διαχείριση άγριας πανίδας στην περιοχή ευθύνης των Δασικών Υπηρεσιών. Στόχος είναι να υπάρχει κοινή εικόνα, γρηγορότερη κινητοποίηση και καλύτερη αξιοποίηση προσωπικού και μέσων όταν προκύπτει ανάγκη.
Τι θα κάνει στην πράξη
- Παρακολουθεί περιστατικά παρουσίας άγριων θηλαστικών και πώς αυτά διαχειρίζονται τοπικά.
- Εξετάζει τις ενέργειες που έγιναν και καταθέτει προτάσεις για τα επόμενα βήματα.
- Υποστηρίζει επιστημονικά και τεχνικά τα Δασαρχεία της Αττικής, ώστε οι χειρισμοί να βασίζονται σε τεκμηρίωση.
- Συντονίζει, όπου χρειάζεται, τη συνεργασία με δήμους και άλλες δημόσιες αρχές, ώστε η αντιμετώπιση να είναι πιο άμεση.
- Τηρεί πρακτικά και διακινεί εισηγήσεις/γνωμοδοτήσεις μέσω της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΥΠΕΝ προς τους εμπλεκόμενους για λήψη μέτρων.
Σημείο-κλειδί: η Θ.Ο.Ε. δεν «υποκαθιστά» τις αρμόδιες αρχές στο πεδίο. Ενισχύει όμως τον συντονισμό και τη λήψη αποφάσεων, ώστε να μειώνονται οι καθυστερήσεις και οι ασάφειες.
Ποιοι συμμετέχουν
Η σύνθεση της Ομάδας δείχνει ότι επιδιώκεται «ολιστική» εικόνα: συμμετέχουν στελέχη από την Επιθεώρηση Δασικής Πολιτικής Αττικής, υπηρεσίες του ΥΠΕΝ που σχετίζονται με βιοποικιλότητα και διαχείριση άγριας ζωής και θήρας, ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., αλλά και τα Δασαρχεία Πάρνηθας, Πεντέλης και Καπανδριτίου (με τακτικά και αναπληρωματικά μέλη). Συντονιστής ορίζεται ο Επιθεωρητής Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Αττικής.
Πώς θα λειτουργεί
Οι συνεδριάσεις θα γίνονται εντός ωραρίου δημοσίων υπηρεσιών, με πρόσκληση του Συντονιστή ή και εκτάκτως όταν ζητηθεί. Προβλέπεται δυνατότητα δια ζώσης ή τηλεδιάσκεψης, ενώ οι προτάσεις θα λαμβάνονται κατά πλειοψηφία. Τα μέλη συμμετέχουν χωρίς αμοιβή.
Τι σημαίνει αυτό για τον πολίτη
Για τους κατοίκους της Αττικής, ειδικά σε περιοχές δίπλα σε βουνό/δάσος, η δημιουργία της Θ.Ο.Ε. σημαίνει ότι τα περιστατικά με άγρια θηλαστικά θα αντιμετωπίζονται με ενιαία γραμμή, καλύτερο συντονισμό και μεγαλύτερη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Για τους δήμους, ανοίγει ένας πιο καθαρός δίαυλος συνεργασίας με τις δασικές αρχές. Και για όσους δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο (κτηνοτροφία, αναψυχή, οργανώσεις κ.λπ.), δημιουργείται ένα πλαίσιο που μπορεί να οδηγήσει σε πιο συνεκτικές πρακτικές διαχείρισης.


