Αρχική » Grid with Sidebar » Ολοκληρώθηκε έρευνα καταγραφής του πληθυσμού των τρυγονιών

Ολοκληρώθηκε έρευνα καταγραφής του πληθυσμού των τρυγονιών

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Στ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας και Θράκης, ολοκληρώθηκε στις 19 Αυγούστου 2022, η τρίτη, κατά σειρά, ετήσια καταγραφή πληθυσμών των τρυγονιών στην Μακεδονία και Θράκη που υλοποίησε η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας και Θράκης (ΚΟΜΑΘ). Στην πρώτη, πανελλαδικά, μεγάλης έκτασης καταγραφή των αναπαραγόμενων τρυγονιών, συμμετείχαν τριάντα (30) ερευνητές – καταγραφείς (Δασολόγοι, Δασοπόνοι και Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες). Η έρευνα διεξήχθη από την πρώτη Μάϊου ως και τις 19 Αυγούστου, τα τρία τελευταία έτη.

SVESTONOF

Κάθε ερευνητής καταγράφει τα τρυγόνια (οπτικά και ακουστικά) σε εννέα, επιλεγμένα σημεία, μία φορά ανά δεκαήμερο. Έτσι, καταγράφονται τα τρυγόνια σε 270 σημεία, σε έντεκα εξόδους για κάθε καταμετρητή, στη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου και έως την έναρξη της περιόδου θήρας. Συνολικά πραγματοποιούνται 2.970 σημειακές καταμετρήσεις ανά έτος.

Τα στοιχεία που έχουν προκύψει, από την τριετή ερευνητική προσπάθεια, βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας η οποία όταν ολοκληρωθεί θα βοηθήσει στην εξαγωγή των πρώτων ασφαλών συμπερασμάτων σχετικά με την αναπαραγωγή του τρυγονιού στη Βόρεια Ελλάδα.

Τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τη συγκεκριμένη έρευνα, που θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, θα έρθουν να συμπληρώσουν και να ενισχύσουν τα στοιχεία που συλλέγει για περισσότερο από 20 χρόνια η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος (ΚΣΕ) μέσα από το πρόγραμμα Άρτεμις, αλλά και τα στοιχεία των τελευταίων δύο ετών, που συλλέγονται μέσα από την εφαρμογή για την κάρπωση του τρυγονιού, που έχει δημιουργήσει και διαθέτει δωρεάν σε όλους τους κυνηγούς η ΚΣΕ.

Ο ανατολικός μεταναστευτικός διάδρομος του τρυγονιού στην Ευρώπη, σε αντίθεση με το δυτικό, διατηρεί υψηλούς πληθυσμούς του είδους και παρά τα αδιάσειστα επιστημονικά δεδομένα, υπάρχουν κύκλοι τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη που πιέζουν αυθαίρετα για απαγόρευση της θήρας του τρυγονιού στην Ελλάδα.

Οι Κυνηγετικές Οργανώσεις με τις μελέτες – έρευνες που εκπονούν εδώ και πολλά χρόνια, είναι σε θέση να τεκμηριώσουν απόλυτα τις θέσεις τους, σε ότι αφορά στη θήρα του τρυγονιού στη χώρα μας.

demobanner


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ