Οι αυξημένες αρμοδιότητες της θηροφυλακής και οι.. επιθέσεις των λύκων στα κυνηγόσκυλα
Χ. Χόχολης: «Θα μπορούσε να είναι και καλύτερη η χρονιά, αλλά…»
Τελευταίος μήνας κυνηγιού ο Φεβρουάριος και ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Χάρης Χόχολης μιλά στην «Θ» για την φετινή σεζόν, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η χρονιά για τα πτηνά θα μπορούσε να είναι και καλύτερη», αλλά και για την θηροφυλακή, που συχνά – πυκνά φέρνει αποτελέσματα από τους ελέγχους για την θήρα, καθώς και για το ζήτημα που ταλανίζει πολλούς κυνηγούς με σκυλιά, που δεν είναι άλλο από τις επιθέσεις των λύκων σε αυτά. Ο κ. Χόχολης, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι «πάντοτε υπάρχουν παράνομες πράξεις», ενώ αναφορικά με τα περιστατικά επίθεσης λύκων, αφενός επιβεβαιώνει την αύξηση του αριθμού τους σε πανελλαδικό αλλά και πανευρωπαϊκό επίπεδο και αφετέρου διευκρινίζει ότι προς στιγμήν δεν υπάρχουν αποτελέσματα για το αν «λειτουργούν» τα ειδικά γιλέκα για τα κυνηγόσκυλα.
«ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΗΣ»
Πιο αναλυτικά ο κ. Χόχολης, αναφορικά με την θηροφυλακή, εξήγησε ότι «η θηροφύλακες είναι προανακριτικοί υπάλληλοι. Δεν είναι μόνον για τις άδειες. Ασκούν καθήκοντα ανακριτικά, όπως οι δασοφύλακες και έχουν το δικαίωμα εκ του νόμου να ελέγχουν όλες τις παραβάσεις που έχουν σχέση με το κυνήγι.
Το να αφαιρέσεις το όπλο ή να υποβάλλεις μήνυση είναι μέσα στα πλαίσια των καθηκόντων. Δεν είναι κάτι που το κάνουν χωρίς να έχουν τις εγγυήσεις του κράτους. Υπάρχουν πάρα πολλές παραβάσεις. Δεν είναι μόνο το αν κυνηγάς σε μια επιτρεπόμενη ή σε μια απαγορευμένη ζώνη ή αν δεν έχεις άδεια. Εκτός από τα καθήκοντα της θηροφυλακής έχουν και άλλα καθήκοντα που έχουν σχέση και με το περιβάλλον κλπ (π.χ. μπορούν να αναφέρουν παράνομη υλοτόμηση – εάν την διαπιστώσουν – στις αρχές). Γενικά έχουν μεγάλη γκάμα καθηκόντων και αρμοδιοτήτων.
Δεν είναι μόνον το κυνήγι. Εφόσον γίνονται παρανομίες – παρατυπίες, θα πρέπει να βεβαιώνονται. Να αναφέρονται στις αρμόδιες αρχές και να ακολουθούνται όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται (π.χ. αν είναι ποινικά αδικήματα, θα πάνε κατηγορούμενοι). Τις μηνύσεις οι θηροφύλακες τις υποβάλλουν μέσω του Δασαρχείου Ξάνθης.
Δεν πηγαίνουν μόνοι τους να κάνουν μια μήνυση, αλλά μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών (Δασαρχείο, Εισαγγελία κλπ και αν υπάρχει ποινικό αδίκημα ο Εισαγγελέας ασκεί ποινική δίωξη).
Επίσης, τώρα που καταργήθηκαν τα πταίσματα και αντικαταστάθηκαν από πρόστιμα, υπάρχουν και ποινές προστίμων. Επιβάλλουν και πρόστιμα οι θηροφύλακες, όπως και οι δασικοί, όπως και όλοι. Υπάρχουν πάρα πολλές διατάξεις. Ο Δασικός Κώδικας προβλέπει πάρα πολλά άρθρα που έχουν σχέση με την θήρα.
Επειδή οι θηροφύλακες ανήκουν στους κυνηγετικούς συλλόγους και μισθοδοτούνται από εμάς και οι Ομοσπονδιακοί και αυτοί του Συλλόγου, θα πρέπει και εμείς να αναδεικνύουμε τις δράσεις τους (σ.σ. με αναρτήσεις του συλλόγου). Δεν λαμβάνουμε θέση για το αν σωστά άσκησαν την μήνυση ή όχι. Αυτά θα τα κρίνει το δικαστήριο, εάν φτάσουν σε αυτό. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα κρίνουμε γιατί και πως και ούτε παρεμβαίνουμε στο ζήτημα της άσκησης των καθηκόντων τους».
«ΠΑΝΤΟΤΕ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ – ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΟΙ ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΕΣ»
Σε ερώτηση της «Θ» αναφορικά με το αν τα εν λόγω περιστατικά έχουν αυξηθεί ανησυχητικά τα τελευταία χρόνια, ο κ. Χόχολης απαντά:
«Προσωπικά πιστεύω ότι πάντοτε υπάρχουν παράνομες πράξεις. Πολλές φορές δεν εντοπίζονται γιατί δεν είναι και πολλοί οι θηροφύλακες. Έχει δυο άτομα ο Κυνηγετικός Σύλλογος και άλλα δύο άτομα είναι Ομοσπονδιακοί. Και βέβαια είναι και οι δασικοί. Δεν έχεις την δυνατότητα να ελέγξεις όλους τους κυνηγούς σε όλη την περιοχή. Μερικές φορές η παραβατικότητα αυξάνει, χρησιμοποιούνται άλλα, πιο προηγμένα, μέσα για παράνομες πράξεις και γενικά εξελίσσονται και αυτά τα ζητήματα. Οι θηροφύλακες κάνουν σωστά την δουλειά τους και ελέγχουν αυτούς που πρέπει να ελέγξουν. Δεν έχουν ούτε πρόθεση να υποβάλλουν μηνύσεις (αναγκαστικά). Όταν διαπιστώσουν μια παράνομη πράξη ή μια παράνομη ενέργεια θα την βεβαιώσουν. Δεν γίνεται διαφορετικά. Διότι αλλιώς θα πάνε αυτοί κατηγορούμενοι για παράβαση καθήκοντος».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ : Φλώρινα: Συνελήφθησαν τρεις λαθροκυνηγοί μετά τον τραυματισμό 43χρονου
«ΤΕΛΕΙΩΣΕ Ο ΛΑΓΟΣ – ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΤΟ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟ – ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ Η ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΤΗΝΑ, ΑΛΛΑ…»
Αναφορικά με τον τελευταίο μήνα του κυνηγιού, τον Φεβρουάριο αλλά και τον «απολογισμό» της σεζόν, ο ίδιος τόνισε ότι «ο Φεβρουάριος είναι ο τελευταίος μήνας που μας επιτρέπεται το κυνήγι και κυνηγούμε αυτά που επιτρέπονται τον μήνα Φεβρουάριο. Ο λαγός έχει πια τελειώσει, ενώ το αγριογούρουνο – και λόγω του υπερπληθυσμού – μπορούν να το κυνηγήσουν και τον Φεβρουάριο, κάτω από προϋποθέσεις.
Όσον αφορά στην σεζόν, ο καθένας έχει τις επιλογές του. Δεν κυνηγούν όλοι οι κυνηγοί τα ίδια θηράματα. Άλλοι κυνηγούν πουλιά, άλλοι λαγό, άλλοι αγριογούρουνα κ.ο.κ. Εμείς δεν έχουμε αντίληψη του τι θηρεύει ο καθένας, πάντως λόγω των καιρικών συνθηκών μπορούμε να πούμε ότι θα μπορούσε να είναι και καλύτερη η χρονιά ειδικά για τα πτηνά. Αλλά εν πάση περιπτώσει, εμείς βγαίνουμε περισσότερο για να ασκήσουμε την δραστηριότητα που αγαπάμε. Δεν είναι αυτοσκοπός να χτυπήσουμε όσα περισσότερα πουλιά μπορούμε.
Βγαίνουμε περισσότερο για να νιώσουμε εμείς καλά. Βέβαια αν μπορέσεις να καρπωθείς και κάποιο θήραμα, είναι ακόμη καλύτερα, αλλά επαναλαμβάνω ότι δεν είναι αυτοσκοπός. Δεν έχουμε κάποιο πολύ βαρύ Χειμώνα, όπως είχαμε τα παλαιότερα χρόνια, με πιο πολλές μέρες χιονόπτωσης, παγετού κλπ.
Οι συνθήκες είναι πολύ πιο ήπιες, οπότε αναλόγως και τα θηράματα προσαρμόζονται σε αυτές τις ήπιες συνθήκες και δεν υποχρεώνονται είτε να μεταναστεύσουν είτε να μετακινηθούν. Εμείς κυνηγούμε κυρίως αποδημητικά. Δεν έχουμε πολλά ενδημικά θηράματα ειδικά στα πτερωτά».
«ΠΟΛΛΟΙ ΟΙ ΛΥΚΟΙ – ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΓΙΛΕΚΑ ΣΤΑ ΣΚΥΛΙΑ»
Τέλος, αναφορικά με τα περιστατικά επίθεσης και θανάτωσης κυνηγόσκυλων από λύκους, ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης, σημειώνει ότι «σαν σύλλογος προμηθευτήκαμε κάποια γιλέκα για την προστασία των σκύλων – έναν ενδεικτικό αριθμό από τον πυρήνα διαχείρισης της οροσειράς της Ροδόπης – αλλά δεν έχουμε κάποια πληροφόρηση από τους κυνηγούς ότι αυτά τα σκυλιά με τα γιλέκα δέχθηκαν κάποια επίθεση από λύκο ώστε να ξέρουμε αν λειτούργησαν σωστά.
Αυτά τα σκυλιά που δέχθηκαν επίθεση και προφανώς θανατώθηκαν από τους λύκους, είναι από τα σκυλιά που δεν είχαν γιλέκο. Δεν λέω ότι οπωσδήποτε πρέπει όλα τα σκυλιά να φορούν γιλέκο, γιατί δεν έχουμε κάποια αποτελέσματα ή στατιστικά για να πούμε ότι «πρέπει να κάνουμε αυτό». Δυστυχώς οι λύκοι είναι πολλοί και έχουν αυξηθεί όχι μόνον πανελλαδικά αλλά και πανευρωπαϊκά.
Μάλιστα υπάρχουν και σκέψεις να ληφθούν και κάποια μέτρα σε επίπεδο ΕΕ, τα οποία δεν μπορώ να προσδιορίσω. Είναι δεδομένο όμως ότι έχει αυξηθεί ο πληθυσμός τους.
Είναι πάρα πολύ πρώιμο όμως να πούμε εάν λειτουργούν ή όχι τα γιλέκα, γιατί δεν είχαμε κάποιο επεισόδιο με τα σκυλιά που φέρουν αυτά τα γιλέκα».
Πηγή : ΘΡΑΚΗ