Αρχική » Grid with Sidebar » Νέο κρούσμα αφρικανικής πανώλης σε αγριόχοιρο στη Φλώρινα

Νέο κρούσμα αφρικανικής πανώλης σε αγριόχοιρο στη Φλώρινα

by iHunt
κρούσμα αφρικανικής πανώλης σε αγριόχοιρο

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Νέο κρούσμα αφρικανικής πανώλης σε αγριόχοιρο στη Φλώρινα

Από την Υποδ/νση Κτηνιατρικής ΠΕ Φλώρινας, ανακοινώνεται η ύπαρξη θετικού κρούσματος Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων, σε αγριόχοιρο που ανευρέθηκε νεκρός στις 03/04/2024, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Σκοπού, του Δήμου Φλώρινας της ΠΕ Φλώρινας, εντός της Απαγορευμένης Ζώνης Ι. Πραγματοποιήθηκε δειγματοληψία στα πλαίσια της παθητικής επιτήρησης του νοσήματος και η επιβεβαίωση έγινε μετά από τη διενέργεια σχετικών εργαστηριακών εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών (Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη νόσο).

SVESTONOF

Υπενθυμίζεται ότι είναι το 2ο κρούσμα στην ΠΕ Φλώρινας και συνολικά στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ύστερα από την αρχική του εντόπιση σε μονάδα κατοικίδιων χοίρων, στην ίδια περιοχή της ΠΕ Φλώρινας, τον Ιούλιο του 2023. Πολυάριθμα κρούσματα της νόσου, είτε σε εκτρεφόμενους, είτε σε αγριόχοιρους, έχουν εντοπιστεί το τελευταίο διάστημα στις ΠΕ Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Σερρών, Δράμας και Κιλκίς, καθώς και σε γειτονικές χώρες, κατά μήκος των βόρειων συνόρων της χώρας.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες είναι μόνιμα σε επιφυλακή, με συνεχείς δειγματοληψίες στα πλαίσια είτε ενεργητικής, είτε παθητικής επιτήρησης του νοσήματος, με οριοθετήσεις ζωνών σε περιπτώσεις κρουσμάτων και επιβολή μέτρων εντός των ζωνών αυτών και συνεχείς ελέγχους σε χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση της νόσου, εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή στην πιστή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας, ιδιαίτερα από κατόχους οικόσιτων χοίρων, που είναι ζωτικής σημασίας, προκειμένου να αποτραπεί η ενδεχόμενη επαφή των ζώων τους με μολυσμένους αγριόχοιρους ή άλλους χοίρους ελεύθερης βόσκησης.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ