Αρχική » Grid with Sidebar » Νέες φωλιές και αύξηση των κιρκινεζιών στην περιοχή των Λεχαινών

Νέες φωλιές και αύξηση των κιρκινεζιών στην περιοχή των Λεχαινών

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Στην τοποθέτηση 61 φωλιών για κιρκινέζια προχώρησε από το 2020 ως σήμερα η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου του ΟΦΥΠΕΚΑ, στο πλαίσιο έργου που υλοποιείται με στόχο την εδραίωση του πληθυσμού του Κιρκινεζιού στην περιοχή των Λεχαινών. Μάλιστα, ως αποτέλεσμα των δράσεων του έργου, ήδη καταγράφεται σημαντική αύξηση του απειλούμενου αυτού είδους.

SVESTONOF

Τα παραπάνω ανέφερε η Δρ. Βιολογικών Επιστημών, Μαρία Δημάκη, στο πλαίσιο ενημερωτικής εσπερίδας που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στα Λεχαινά Ηλείας από τη Μονάδα Διαχείρισης με σκοπό την παρουσίαση των διαχειριστικών δράσεων που υλοποιούνται με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» (ΥΜΕΠΕΡΑΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Η κ. Δημάκη, ως μέλος της ομάδας υλοποίησης του έργου με τίτλο «Παρακολούθηση του Κιρκινεζιού (Falco naumanni) στα Λεχαινά και στην ευρύτερη περιοχή» ανέφερε ότι στόχος του έργου είναι η εδραίωση του πληθυσμού του Κιρκινεζιού στην περιοχή μέσω της επίτευξης ενός μεγέθους πληθυσμού που να είναι βιώσιμος και εκτός κινδύνου εξαφάνισης. Με σκοπό την υποβοήθηση του φωλιάσματος του είδους στα Λεχαινά και την ευρύτερη περιοχή τοποθετήθηκαν 61 επιπρόσθετες τεχνητές φωλιές στα χωριά Λεχαινά, Μυρσίνη, Τραγανό, Στρούσι, Αρετή και Ανδραβίδα, ενώ αντικαταστάθηκαν παλιές φθαρμένες, συνεχίζοντας το μέχρι τώρα -από το 2015- έργο του πρώην Φορέα Διαχείρισης.

Ακόμη, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε δακτυλίωση νεοσσών κιρκινεζιών για τη καλύτερη παρακολούθηση του είδους. Τα αποτελέσματα της παρακολούθησης του είδους είναι πολύ ενθαρρυντικά, όπως επισήμανε η κ. Δημάκη. Σε κάθε περίπτωση, τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στο τέλος του 2023.

Αποκατάσταση παρόχθιου δάσους

Στο πλαίσιο της εσπερίδας, ο εκπρόσωπος της εταιρείας «ΒΙΟΣΦΑΙΡΑ», κ. Κωνσταντίνος Γρίβας, παρουσίασε την πιλοτική διαχειριστική δράση αποκατάστασης παρόχθιου δάσους που πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ.

Ειδικότερα, αποκαταστάθηκε παρόχθιο δάσος σε ρέμα του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, έγινε το 2020 η πρώτη συλλογή σπόρων από δέντρα της περιοχής, τα οποία καλλιεργήθηκαν στο δασικό φυτώριο μέχρι τη μεταφύτευσή τους στη φυσική περιοχή. Τα παρόχθια δάση έχουν υψηλή οικολογική αξία, λόγω του πλούτου ειδών που φιλοξενούν, της ιδιαίτερης θέσης τους στο τοπίο και των οικολογικών τους λειτουργιών.

Συστάδες με σκλήθρα (Alnus glutinosa) και νερόφραξους (Fraxinus angustifolia subsp. oxycarpa) έχουν καταγραφεί τις τελευταίες δεκαετίες σε ελάχιστες θέσεις στην Πελοπόννησο, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται μέσα και γύρω από το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς. Ο κ. Γρίβας τόνισε την αναγκαιότητα δράσεων διατήρησης και αποκατάστασης αυτών των συστάδων, οι οποίες συγκεντρώνουν στη μικρή τους έκταση μεγάλο αριθμό ειδών και ποικιλία ενδιαιτημάτων, παρέχοντας καταφύγιο, χώρο φωλιάσματος και διάδρομο μετακίνησης για πολλά είδη (θηλαστικά, πουλιά, έντομα κ.α.).

Στην εκδήλωση συμμετείχαν η Βουλευτής Ηλείας, Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα, ο Βουλευτής Ηλείας, Μιχάλης Κατρίνης, μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και ο Αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Δυτικής Ελλάδας, Λάμπρος Δημητρογιάννης.

demobanner


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ