Η σύσταση Επιτροπής από μέλη του δημοτικού συμβουλίου με στόχο την επεξεργασία πρότασης που θα κατατεθεί στην Κεντρική Διοίκηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος του υπερπληθυσμού των ελαφιών και η οποία θα περιλαμβάνει τον αποχαρακτηρισμό τους ώστε να επιτραπεί το ελεγχόμενο κυνήγι τους, αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, έπειτα και από σχετική πρόταση του Δημάρχου κ. Αντώνη Καμπουράκη.
Για το θέμα του υπερπληθυσμού των ελαφιών εισηγήθηκε στο δ.σ. ο Αντιδήμαρχος Νότιας Ρόδου κ. Σάββας Καραταπάνης. Όπως είπε, πρόκειται για ένα θέμα που ταλανίζει την κοινωνία του νησιού μας και κυρίως τον αγροτικό πληθυσμό, οι συσκέψεις διαδέχονται η μία την άλλη ενώ η τελευταία που έγινε ήταν υπό τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Αμυρά, πολιτικούς παράγοντες του νησιού και με τη συμμετοχή αγροτών.
Εκεί συζητήθηκαν κάποια μέτρα που περιλαμβάνουν την τοποθέτηση ταϊστρών και ποτίστρων σε επιλεγμένα σημεία του νησιού, ανοιχτές περιφράξεις ώστε να εμποδιστεί η κάθοδος του ελαφιού προς τις αγροτικές καλλιέργειες, μια και ο πληθυσμός του έχει φθάσει σε τέτοιο σημείο που κατεβαίνει και στα χωριά στη Νότια Ρόδο ενώ κάποιοι είπαν στη συνεδρίαση ότι φθάνει ακόμη και στα όρια της πόλης της Ρόδου!
Για τον ίδιο, το θέμα του υπερπληθυσμού δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί έτσι ήρθε σε επαφή με δύο Πανεπιστημιακές Σχολές της χώρας μας, κατέληξε στην πρόταση για δημιουργία ενός μηχανισμού στειρώσεων, μόνιμο, στο νησί για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που, σε συνδυασμό με το μεγάλο πρόβλημα της ανεξέλεγκτης βόσκησης, έχει δημιουργήσει μία εκρηκτική κατάσταση με συνέπειες ακόμη και οικολογικές. Πρότεινε, λοιπόν, να ξεκινήσει μία συνεργασία ανάμεσα στον Δήμο Ρόδου και το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας και να κληθούν επιστήμονες να μας υποβάλουν προτάσεις.
Η εισήγηση του κ. Καραταπάνη πυροδότησε μία συζήτηση στο δ.σ. κατά την οποία αναδείχθηκε το μέγεθος του προβλήματος. Το μέλος της μείζονος, κ. Σάββας Διακοσταματίου, είπε ότι τον βρίσκει απολύτως σύμφωνο η πρόταση του κ. Καραταπάνη και ότι συντάσσεται και εκείνος με τη λύση των στειρώσεων και τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης η οποία θα μας οδηγήσει σε κάποιες λύσεις ώστε κάποια στιγμή να σταθούμε με σοβαρότητα απέναντι σ’ αυτό το θέμα. Είπε, ακόμη, ότι θα μπορούσε να συζητηθεί και η μεταφορά πληθυσμών σε άλλα μέρη της χώρας.
Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο Πρόεδρος του Σώματος, κ. Μιχάλης Σοκορέλος, ο οποίος ανέφερε έχει ασχοληθεί με το θέμα και έθεσε υπόψη των μελών κάτι που, όπως είπε, εφαρμόζεται σε άλλα κράτη, είναι κερδοφόρο και μπορεί να ελεγχθεί ο πληθυσμός, το κυνήγι. Αλλά για να γίνει αυτό-συνέχισε-πρέπει, πρώτον, το ελάφι να αποχαρακτηριστεί και να γίνει είδος όπως το αγριογούρουνο ή το ζαρκάδι σε κάποιες περιοχές.
Είπε, ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος όχι για να μειωθεί αλλά για να σταματήσει ο πληθυσμός τους σε αυτά τα επίπεδα. Αναφέρθηκε, ακόμη, και στα ατυχήματα που προκαλούν τα οποία, όπως είπε, είναι πολύ βαριά και ανέφερε ότι, ετησίως, στη Ρόδο έχουμε περίπου 20 ατυχήματα από ελάφια και ευτυχώς, μέχρι στιγμής, δεν υπήρξε κανένα θανατηφόρο παρά μόνο μία υποψία για ένα δυστύχημα με μηχανή κοντά στο Βάτι.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, τέως Δήμαρχος, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, είπε ότι το θέμα αυτό ταλανίζει το νησί την τελευταία δεκαετία που ο αριθμός των ελαφιών αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Θύμισε, ακόμη, ότι στην προηγούμενη θητεία είχαν φθάσει λίγο πριν υπογράψουν μία π.σ. μεταξύ Περιφέρειας, Δήμου, Υπουργείου και Πανεπιστημίου που θα έκανε τη μελέτη και τότε ο Επίτροπος θεώρησε ότι δεν ήταν μέσα στις αρμοδιότητες του Δήμου και την έκοψε. Ζήτησε, ακόμη, διευκρίνιση σχετικά με το ποσό των πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ που αναφέρθηκε, από που προέρχεται.
Τον λόγο πήρε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Νίκος Καραμαρίτης ο οποίος είπε ότι υπάρχουν πολλές προτάσεις αλλά η πιο λογική λύση είναι αυτή της στείρωσης και πρότεινε να συναφθεί μία π.σ. με το «Αττικό Πάρκο» γιατί το κυνήγι θα ενεργοποιήσει αμέσως αντανακλαστικά που θα τους φέρουν σε αντίθεση με ομάδες συμπολιτών μας οι οποίοι δεν θέλουν να σκοτώνονται τα ελάφια. Επίσης, μπορούμε να τα προωθήσουμε σε άλλες περιοχές της χώρας, είπε και τόνισε ότι «δεν μπορούμε άλλο να κάνουμε τους θεατές», είπε.
Για το θέμα αυτό, μίλησε και το μέλος της μείζονος, τέως Αντιδήμαρχος και προερχόμενος από τη Νότια Ρόδο, κ. Μιχάλης Παλαιολόγος, ο οποίος αφού συνεχάρη τον κ. Καραταπάνη που έφερε το θέμα στο δ.σ., είπε ότι πρόκειται για ένα θέμα που ταλανίζει όλο το νησί και ειδικά τη Νότια Ρόδο, για αυτό το όμορφο και αγαπητό ζώο, το ελάφι, το οποίο άρχισε να γίνεται πλέον επιβλαβές για τους επαγγελματίες αγρότες και επικίνδυνο για όλους τους πολίτες για τυχόν ατύχημα.
Θύμισε ότι το 2008 είχε ασχοληθεί ως Αντιδήμαρχος Νότιας Ρόδου και ανέφερε ότι ακούγεται ότι ο πληθυσμός του στο νησί έχει φθάσει στις 20.000! Μάλιστα, δεν παρέλειψε να περιγράψει και παρ’ ολίγον ατύχημα με την οικογένειά του ενώ ο ίδιος είναι επαγγελματίας αγρότης και μετέφερε την αγανάκτησή τους. Συμφώνησε με την πρόταση του κ. Διακοσταματίου ενώ εστίασε στη στείρωση ως λύση και επεσήμανε ότι δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου αλλά υποχρέωση της πολιτείας. Ως λύση πρότεινε αυτήν που θα ισορροπεί το οικοσύστημα και θα μπορεί να ζει το ζώο αλλά να προστατευθούν και ανθρώπινες ζωές και οι αγρότες.
Τον λόγο πήρε και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, κ. Γιάννης Καμπούρης, επίσης προερχόμενος από τη Νότια Ρόδο, ο οποίος είπε ότι ο αριθμός που έχουν φθάσει τα ελάφια είναι ασύλληπτος, καθώς πρόκειται για αγέλες και έχουν γίνει «κίνδυνος-θάνατος», ειδικά από την Απολακιά μέχρι το Κιοτάρι. Όπως είπε, θα πρέπει να γίνει ένας συνδυασμός λύσεων για να μειωθεί ο πληθυσμός τους. Και ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Δημήτρης Κρητικός είπε ότι θα πρέπει να εξετάσουμε συνδυασμό λύσεων και πρότεινε ακόμα, ίσως μέσω της Ε.Ε., να έρθουμε σε επαφή με άλλες χώρες και να δωρίσουμε ελάφια στους ζωολογικούς κήπους που θα μπορούσαν να γίνουν και πρεσβευτές του τόπου μας.
Η εντεταλμένη πρωτογενούς τομέα, κα Κική Πάττα-Αποστολίδη, μίλησε για τη σύμβαση με αμερικάνικα πανεπιστήμια από το Μισσούρι, από τον Σύλλογο του κ. Ηλία Τομάζου που θα έρθει μία ομάδα κτηνιάτρων για τα ανεπιτήρητα, τα αδέσποτα και τα ελάφια για τα οποία θα κάνει και μία έρευνα.
Ο κ. Καραταπάνης διευκρίνισε ότι η εισήγησή του έχει να κάνει μόνο με την έναρξη συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο και ο ίδιος ουδέποτε ανέφερε χρηματοδότηση πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ. Αυτή αναφέρθηκε στη σύσκεψη που είχε γίνει με τον κ. Αμυρά, είπε.
Ο δήμαρχος
Τοποθετούμενος επί του θέματος ο Δήμαρχος, κατέθεσε την προσωπική του άποψη εδώ και τέσσερα-πέντε χρόνια η οποία έγκειται σε 100-150 ελάφια ανά κυνηγετική άδεια με έσοδο στο Δασαρχείο αλλά και στην πρωτοβουλία σεβασμού του ελαφιού. Όπως είπε, είναι ένα αγαπητό ζώο καθώς και ότι η ισορροπία και η βιοποικιλότητα δεν θα πρέπει να επιτρέπει τον πολλαπλασιασμό ενός είδους εις βάρους ενός άλλου είδους.
Πιστεύει ότι η εισήγηση του κ. Καραταπάνη για συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μπορεί να προχωρήσει και παράλληλα να συμφωνήσουν για να προτείνουν έναν αριθμό ελαφιών που μπορεί ένας κυνηγός, νόμιμα, για συγκεκριμένη περίοδο, να κυνηγήσει και τα έσοδα αυτά να πηγαίνουν στο Δασαρχείο και να το προτείνουν στην Κεντρική Διοίκηση.
Μάλιστα, ανέφερε την εκτίμησή του για τον συνολικό αριθμό των ελαφιών, των αιγοπροβάτων και των γουρουνιών που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα ή με γνώση των κτηνοτρόφων που δεν τους έχουν τα ενώτια ή για άλλους λόγους, λέγοντας ότι πρέπει να ξεπερνάει τις 55 με 70 χιλιάδες ζώα στο νησί!
Για τον λόγο αυτό θα συσταθεί μία Επιτροπή με τον Αντιδήμαρχο κ. Στράτο Καρίκη, το νομικό σύμβουλο του Δήμου κ. Θόδωρα Παπαγεωργόυ, την κα Πάττα, τον κ. Καραταπάνη, το μέλος της μείζονος κ. Γιώργο Πόκκια και έναν από την παράταξη του κ. Κρητικού και του κ. Πότσου εφόσον το επιθυμεί. Είπε, ακόμη, ότι η Επιτροπή θα καταλήξει εάν αποτελεσματικότερος τρόπος είναι η συνεργασία του Πανεπιστημίου με τον Δήμο ή θα πρέπει να προχωρήσουμε μέσω της Αναπτυξιακής Εταιρίας «Κολοσσός».
Πάντως, στο σημείο αυτό, ο κ. Σοκορέλος επανέλαβε ότι προϋπόθεση για όλα αυτά είναι να αποχαρακτηριστεί το ελάφι και να χαρακτηριστεί επιβλαβές αφού σε διαφορετική περίπτωση δεν γίνεται τίποτα βάσει της νομοθεσίας. Ο κ. Καραταπάνης επεσήμανε ότι κάτι τέτοιο είναι πάρα πολύ δύσκολο. Ο Δήμαρχος πρότεινε να πάρει το δ.σ. την πολιτική απόφαση σχετικά με το αίτημα προς την Κεντρική Διοίκηση.
Πηγή :https://www.rodiaki.gr/