Αρχική » Grid with Sidebar » Μήνυση σε οργάνωση Προστασίας Άγριων Πτηνών για θανάτωση Χρυσαετού

Μήνυση σε οργάνωση Προστασίας Άγριων Πτηνών για θανάτωση Χρυσαετού

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Κινητοποίηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς επίσης αρμόδιων φορέων, για προστατευόμενο είδος Χρυσαετού σε Οργάνωση Προστασίας της Άγριας Ζωής

SVESTONOF

Το άγριο πτηνό συμμετείχε σε δυο ερευνητικά προγράμματα του ΥΠΕΝ με την αιγίδα και του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων οι υπεύθυνοι Οργάνωσης ‘Δραση για την Άγρια Ζωής’ ανέφεραν ότι κατέληξε και παρανόμως ακολούθησαν διαδικασία αποτέφρωσης προκαλώντας την κινητοποίηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του NantiaReport.gr το ΥΠΕΝ απέστειλε (02/08) έγγραφο στο άτυπο Κέντρο ‘Δραση για την Άγρια Ζωής με έδρα τη Θεσσαλονίκη- ωστόσο δε φερει επίσημη άδεια λειτουργίας- να παραδώσουν νεαρό Χρυσαετό ο οποίος τελούσε υπό την αιγίδα ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στον Ελληνικό Σύλλογο Ιερακοθηρίας για εκγύμναση όπως εκατοντάδες άλλα άγρια πτηνά

Το άγριο πτηνό είχαν αφαιρέσει από την φωλιά του ειδικοί επιστήμονες του προγράμματος καθώς γεννήθηκε με δυσμορφία στα πόδια (έφερε τέσσερα πόδια) και χειρουργήθηκε από Κτηνιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου που είχε την απόλυτη ευθύνη και επίβλεψη του πουλιού για οποιαδήποτε ιατρική πράξη. Καθώς αυτή η δυσμορφία εντοπίζεται πρώτη φορά παγκοσμίως και κρίθηκε υψηλής επιστημονικής αξίας για μελέτη και είχε συσταθεί ειδική διεπιστημονική ομάδα έρευνας από κτηνιάτρους, βιολόγους και άλλους ειδικούς. Σε έγγραφο με χθεσινή ημερομηνία του ΥΠΕΝ απαγορεύουν οποιαδήποτε κτηνιατρική πράξη στο πτηνό καθώς τελεί υπό την ευθύνη του ΑΠΘ και είχε ληφθεί απόφαση να παραδοθεί στο Σύλλογο Ελληνικής Ιερακοθηρίας, για να επιστρέψει στο φυσικό του περιβάλλον μετά την αποκατάστασή του.

Το πτηνο είχε τεθεί υπο προσωρινή φιλοξενία στήν Οργάνωση ‘Δραση για την Άγρια Ζωής Θεσσαλονίκης, ωστόσο οι υπεύθυνοι του Σύλλογου μια μερα μετα την έκδοση της απόφασης του ΥΠΕΝ απεστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας καθως δεν επιθυμούσαν να παραδώσουν το πτηνο για εκγύμναση και απελευθέρωση, έχοντας επιλέξει χώρο διαβίωσης του το κλουβί.

Το ΥΠΕΝ συνεχισε την διαδικασία ωστε να παραληφθεί το άγριο πουλί ενω (04/08) είχε δηλώσει ημερομηνία μετάβασης στο χώρο κλιμάκιο του Δασαρχειου, για να παραλάβει το άγριο πουλί. Ωστόσο σύμφωνα με την ενημέρωση του NantiaReport.gr οι δασοφύλακες που μετέβησαν στο χωρο, έλαβαν αρνητική ανταπόκριση απο την Πρόεδρο της Οργάνωσης ‘Δραση για την Άγρια Ζωής, να παραδώσει τον αετο στο ΥΠΕΝ με το πρόσχημα ότι το πουλι κατέληξε.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του NantiaReport.gr πρωι (04/08) απο το Κέντρο Περίθαλψης Αγριας ζωης αρνήθηκαν να εκτελέσουν την εγγραφη εντολή του ΥΠΕΝ ενω δεν παρέδωσαν ούτε το πτηνο όπως θα όφειλαν με την αιτιολογία ότι το έκαψαν, ενέργεια που αντίκειται στις διατάξεις καθώς υπάρχουν αρμόδια κρατικά όργανα που επιλαμβάνονται της διαδικασίας αποτέφρωσης, όπως ο κρατικός κτηνιατρος. Ενώ στα έγγραφα που ζητήθηκαν δεν υπήρχαν παραστατικά για τον προσδιορισμό της αιτίας θανάτου του άγριου πουλιού ή φωτογραφικού υλικού που να το αποδεικνύουν ενω υποστήριξαν οτι έγινε νεκροψία και αποτεφρώθηκε το άγριο πουλί.

Οπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνικής Ιερακοθηριας, Σταύρος Αθανασίου, «Αυτό που ζήσαμε σήμερα,ήταν περα από κάθε λογικη. Που μπορεί να φτασει ο άρρωστημενος νους, για να ικανοποιηθεί η αυθαίρετη πρακτική που επιδιώκουν να επιβάλλουν. Ασχετα με το τι ενέργειες θα κάνει το ΥΠΕΝ ο ΣΕΙ θα κάνει μήνυση για θανάτωση του πτηνου. Η υπόθεση θα φτασει στη Δικαιοσύνη, και οι ένοχοι θα κληθούν να λογοδοτήσουν»

Πηγή :https://www.nantiareport.gr/


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ