Για αιώνες, η μετανάστευση των πουλιών αποτελούσε γρίφο για πολλούς. Ενώ οι άνθρωποι παρατηρούσαν ότι ορισμένα είδη πουλιών εμφανίζονταν και εξαφανίζονταν σε συγκεκριμένες εποχές του χρόνου, μπορούσαν μόνο να μαντέψουν πού πήγαιναν. Ο φιλόσοφος Αριστοτέλης διατύπωσε τη θεωρία ότι τα μεταναστευτικά πουλιά απλώς έπεφταν σε χειμερία νάρκη το χειμώνα, είτε σε γωνιές και σχισμές είτε κάτω από το νερό, αλλά μόλις το 1822 η θεωρία του καταρρίφθηκε οριστικά.
O πελαργός του Rostocker. Πηγή: Zoologische Sammlung der Universität Rostock
Ένας λευκός πελαργός, Ciconia Ciconia, βρέθηκε έξω από το χωριό Klütz στην ακτή της Βαλτικής της σημερινής Γερμανίας. Ωστόσο, ο πελαργός δεν ήταν ένας συνηθισμένος πελαργός, καθώς είχε ένα δόρυ 30 ιντσών που τον διαπερνούσε. Η λόγχη είχε εισέλθει από την αριστερή πλευρά του σώματος του πελαργού και είχε εξέλθει στα μισά του λαιμού του από τη δεξιά πλευρά. Ο κυνηγός που είχε χτυπήσει τον πελαργό θρήνησε για την απώλεια του δείπνου του και του βραβευμένου του δόρατος, αλλά εν αγνοία του παρείχε την απόδειξη ότι η θεωρία του Αριστοτέλη ήταν λανθασμένη.
Το τραύμα του πελαργού από το δόρυ έδειξε ότι δεν είχε πέσει σε χειμερία νάρκη αλλά είχε πετάξει μια σημαντική απόσταση, αποδεικνύοντας ότι είχε μεταναστεύσει. Το τραύμα έδειξε επίσης ότι ο πελαργός ήταν σε θέση να αντέξει τις προκλήσεις της μετανάστευσης, όπως η αλλαγή του καιρού και η σωματική άσκηση που απαιτείται για ένα τόσο μακρύ ταξίδι.
Η ανακάλυψη του τραυματισμένου πελαργού άνοιξε το δρόμο για περαιτέρω έρευνες σχετικά με τη μετανάστευση των πτηνών. Οι ορνιθολόγοι άρχισαν να μελετούν πιο προσεκτικά τις συνήθειες των πτηνών και ανακάλυψαν ότι τα πτηνά χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους πλοήγησης για να βρουν το δρόμο τους. Ορισμένα πουλιά πλοηγούνται χρησιμοποιώντας τον ήλιο, τα αστέρια και το μαγνητικό πεδίο της γης. Άλλα χρησιμοποιούν ορόσημα και απομνημονεύουν τη διαδρομή τους. Ακόμα, άλλα ακολουθούν τα μεταναστευτικά μοτίβα άλλων πτηνών, χρησιμοποιώντας τα ως οδηγούς.
Σήμερα, γνωρίζουμε ότι η μετανάστευση των πτηνών είναι ένας απίστευτος άθλος αντοχής και κατανοούμε πολύ καλύτερα πώς τα πτηνά είναι σε θέση να πλοηγούνται σε τόσο μεγάλες αποστάσεις. Οι ορνιθολόγοι χρησιμοποιούν δορυφορική παρακολούθηση και άλλη τεχνολογία για να μελετήσουν τη μετανάστευση των πουλιών και συνεχίζουν να μαθαίνουν νέα πράγματα για τις συνήθειες και τις συμπεριφορές αυτών των συναρπαστικών πλασμάτων.
Ένα άλλος πελαργός που κατάφερε να επιστρέψει από την Αφρική με ένα βέλος στο σώμα του.
Συμπερασματικά, για χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι πίστευαν ότι τα μεταναστευτικά πουλιά πέφτουν σε χειμερία νάρκη το χειμώνα, αλλά ένας τραυματισμένος πελαργός απέδειξε το αντίθετο. Σήμερα γνωρίζουμε ότι η μετανάστευση των πουλιών είναι ένα πολύπλοκο και αξιοσημείωτο φαινόμενο και συνεχίζουμε να μαθαίνουμε περισσότερα γι’ αυτό κάθε μέρα.
Η συντακτική ομάδα του iHunt.gr