Αρχική » Grid with Sidebar » Λευκή μπεκάτσα θηρεύτηκε στη Χαλκιδική

Λευκή μπεκάτσα θηρεύτηκε στη Χαλκιδική

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Μια μπεκάτσα με λευκό φτέρωμα θηρεύτηκε πριν μερικές ημέρες την Κασσάνδρα Χαλκιδικής και ο κυνηγός που τη θήρευσε ενημέρωσε τον Κυνηγετικό Σύλλογο Κασσάνδρας. Ο σύλλογος αναφέρει στην δημοσίευση που έκανε στο facebook…

SVESTONOF

Διαβάστε επίσης : Θηρευτηκε λευκη περδικα στη Λημνο

Η Δ/νση Επιστημονικής Τεκμηρίωσης της ΚΟΜΑΘ ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με την συγκέντρωση στοιχείων – φωτογραφιών για την εμφάνιση «ανωμαλιών» (χρωματική απόκλιση, σωματομετρικών ιδιαιτεροτήτων κ.α.) σε είδη θηραμάτων.

Κάποιες φορές θηρεύονται μπεκάτσες των οποίων τμήμα του φτερώματός τους είναι λευκό. Παλαιότερα το φαινόμενο αναφερόταν ως αλφισμός ή αλμπινισμός ή λευκοπάθεια ή μερικός αλφισμός. Ο αλφισμός προκαλείται από την έλλειψη της χρωστικής ουσίας μελανίνης και οφείλεται σε έλλειψη του ενζύμου που είναι υπεύθυνο για τη βιοσύνθεση της μελανίνης.

Χαρακτηριστικό των ατόμων με αλφισμό είναι η ροζ ίριδα των ματιών και τα σοβαρά προβλήματα όρασης που, συνήθως, συνεπάγεται. Όπως είναι εύκολα αντιληπτό τέτοια άτομα δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν, εύκολα, στο φυσικό περιβάλλον γι αυτό είναι εξαιρετικά σπάνια η εμφάνισή τους.

Διαβάστε επίσης : Θηρεύτηκε λευκή μπεκάτσα…VIDEOΘηρεύτηκε μπεκατσα με λευκα φτερα

Σήμερα η εμφάνιση λευκών τμημάτων στο φτέρωμα των πτηνών χαρακτηρίζεται ως λευκισμός που οφείλεται σε γενετική μετάλλαξη που εμποδίζει τη χρωστική ουσία, ιδιαίτερα τη μελανίνη, να εναποτεθεί σωστά στα φτερά του πτηνού. Στις μπεκάτσες το ποσοστό των λευκιστικών ατόμων ανέρχεται σε περίπου 0,01-0,03% και εκδηλώνεται συνήθως με την εμφάνιση λευκών πρωτευόντων. Ο λευκισμός δεν επηρεάζει τη ζωή ενός πτηνού, πλην ίσως ότι το κάνει πιο ευάλωτο σε αρπακτικά τα οποία μπορούν να το εντοπίσουν πιο εύκολα.”


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ