Αρχική » Grid with Sidebar » Κυνήγι και ο ρόλος του πατέρα …..

Κυνήγι και ο ρόλος του πατέρα …..

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Γιορτή του Πατέρα η 19η Ιουνίου και σύμφωνα με έρευνες ο πατέρας είναι αυτός που κάνει το γιο κυνηγό. Ο πατέρας είναι ο κύριος μέντορας των περισσότερων κυνηγών και συνεπώς οι κυνηγοί θα πρέπει να τιμούν το ρόλο του πατέρα για έναν ακόμα λόγο, αφού μας μύησαν σε αυτήν τη σπουδαία δραστηριότητα ομορφαίνοντας τη ζωή μας.

SVESTONOF

Του Δρος Χρήστου Κ. Σώκου

Σύμφωνα με τους επιστήμονες όλο αυτό ξεκινά απαρχής του ανθρώπινου είδους και η σχέση πατέρα και γιου έχει μεγάλη σημασία στην ενηλικίωση των αγοριών. Ο καθηγητής φιλοσοφίας John Cuddeback θα γράψει πως πολλά αγόρια στις ημέρες μας εκδηλώνουν συμπεριφορές ανυπακοής, βίας, κατάθλιψης και τεμπελιάς. Ο καθηγητής επικεντρώνεται στο ρόλο του πατέρα και υποστηρίζει πως κανένας, ούτε μητέρα, ούτε αδελφός, ούτε άλλος μπορεί εύκολα να αντικαταστήσει τον πατέρα. Τα αγόρια, έστω υποσυνείδητα, έχουν την ανάγκη επαφής με τον πατέρα τους.

Ο Steven Pinker (2012) ψυχολόγος και ανθρωπολόγος αναφέρει ότι για χιλιάδες έτη τα αγόρια κοινωνικοποιούνται από τους πατεράδες τους ή άλλους μεγαλύτερους άντρες και συμμορφώνονται με τους άγραφους κανόνες των ανδρικών κοινωνικών ομάδων. Στην ανάπτυξη ισχυρών δεσμών μεταξύ πατέρα και γιου δεν έχουν τόση σημασία εκφράσεις τρυφερότητας, αλλά περισσότερο μετρούν η επαφή και ο χρόνος που αφιερώνεται σε «αντρικές δραστηριότητες». Κάπου εκεί έχει σημαντικό ρόλο και θέση το κυνήγι.

Τη διδακτική αξία του κυνηγίου καταδεικνύει πρώτος ο Ξενοφών πριν από 2500 έτη: «…Από τους παλαιότερους, όσοι μαθήτευσαν κοντά στον Χείρωνα, όταν ήταν νέοι κάνοντας αρχή από τα κυνήγια διδάχτηκαν πολλά και καλά πράγματα. Από τούτα προήλθε η μεγάλη αρετή τους, για την οποία ακόμα και τώρα θαυμάζονται».

Υπάρχουν σίγουρα πολλές σπουδαίες δραστηριότητες που μπορεί να κάνει πατέρας και γιος. Ωστόσο κάποιες δραστηριότητες είναι καλύτερες από άλλες. Σύμφωνα με τον Cuddeback το κυνήγι – όπως το ψάρεμα, η κηπουρική και η ξυλουργική – είναι δραστηριότητες που θα πρέπει να θεωρούνται περισσότερο ιδανικές. Ποιες όμως είναι αυτές οι ιδιαιτερότητες που καθιστούν το κυνήγι κατάλληλη δραστηριότητα για την επαφή πατέρα και γιου; Ο Cuddeback αναφέρει τις ακόλουθες τρεις:

Μόνοι στη φύση. Μακριά από άλλους ανθρώπους και τη βοή, αλλά μπροστά στο μεγαλείο της φύσης, το κυνήγι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για ενίσχυση της σχέσης.

Δραστηριότητα ευχάριστη αλλά και συνάμα χρήσιμη. Όταν ένα αγόρι είναι σε θέση να εκτελέσει ή να συμμετάσχει σε κάποια προφανώς «ανδρική» δράση, υπό την επίβλεψη του πατέρα του, υπάρχει βαθιά ικανοποίηση και απόλαυση. Αυτό οφείλεται εν μέρει στη μοναδική αίσθηση αυτοεκτίμησης που γεννάται από τέτοιες ενέργειες. Το να φέρει στο σπίτι τον καρπό του κόπου του, το θήραμα, και να τον παρουσιάσει στη γυναίκα που αγαπούν περισσότερο ο ίδιος και ο πατέρας του: «κοίτα μαμά τι έχω κάνει για σένα», αποτελεί σημαντικό και χειροπιαστό κατόρθωμα για ένα παιδί.

Καθοδήγηση και εκτίμηση της φυσικής τάξης. Τα αγόρια πάντα παρατηρούν τι αγαπούν οι πατεράδες τους και με ποιες αρχές ζουν. Βαθιές πεποιθήσεις για το τι είναι αλήθεια ή τι πρέπει να γίνει, έχουν καθοριστική δύναμη για το παιδί όταν αποδεικνύονται από τις πράξεις του πατέρα. Το κυνήγι, ως πολυδιάστατη δραστηριότητα, ενσωματώνει πολλά μαθήματα ζωής και πολλές αρχές που πρέπει να γίνονται, χωρίς πολλά λόγια:

«πυροβολούμε στην κατάλληλη απόσταση ώστε να μην τραυματίζουμε άσκοπα το θήραμα», «θηρεύουμε μόνο ό,τι θα φάμε», “όλα τα θηράματα είναι ένα δώρο που πρέπει να λαμβάνεται με ευγνωμοσύνη”, “το κυνήγι δεν βλάπτει τον πληθυσμό”, “η ασφάλεια των άλλων είναι πάντα η κορυφαία προτεραιότητα”.

Κάθε πράξη έχει πραγματικές συνέπειες. Δεν υπάρχει πάτημα κουμπιού «νέου παιχνιδιού» εδώ. Ένα αγόρι το νιώθει αυτό και μαθαίνει την υπευθυνότητα της πραγματικότητας.

Αποδείξεις των ανωτέρω οι ισχυρές μνήμες όλων των κυνηγών με τους πατεράδες τους.

Η ελληνική πολιτεία και το εκπαιδευτικό της σύστημα, σαλπάρουν για αλλού.

 

 

 

 

 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ