Αρχική » Grid with Sidebar » Κρήτη: Απειλή ξανά οι άρκαλοι ύστερα από δεκαετίες

Κρήτη: Απειλή ξανά οι άρκαλοι ύστερα από δεκαετίες

Είδος ασβού που «Εξαπλώνεται η παρουσία τους και στη πόλη»

by iHunt

demobanner

Ειδικότερα, η παρουσία αρκάλου στην πόλη του Ηρακλείου δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Είναι απτό φαινόμενο και μάλιστα η παρουσία τους έχει πλέον εξαπλωθεί και σε κεντρικά πεζοδρόμια της πόλης του Ηρακλείου

SVESTONOF

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν στο αστικό κέντρο του Ηρακλείου οι ασβοί ή τα κουνάβια (ή αλλιώς άρκαλοι), όπως διαμηνύει ο κτηνίατρος-ερευνητής, Αλέκος Στεφανάκης. Οι ζημιές είναι αρκετά μεγάλες από την αύξηση αυτήν στον πρωτογενή τομέα παραγωγής και σε δέντρα όπως η ελιά.

Ο κ. Στεφανάκης, μεταξύ άλλων, διεμήνυσε πως τόσο η Πολιτεία όσο και η Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα εκείνα, ώστε να προχωρήσουν τα προγράμματα που αφορούν την καταπολέμηση των κουνουπιών, καθώς φέτος, εξαιτίας της γενικότερης κλιματικής αλλαγής, ο αριθμός θα είναι αρκετά μεγαλύτερος, με άμεση συνέπεια να δούμε περιστατικά ασθενειών και ιώσεων, όπως του ιού του Δυτικού Νείλου.

Ειδικότερα, η παρουσία αρκάλου στην πόλη του Ηρακλείου δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Είναι απτό φαινόμενο και μάλιστα η παρουσία τους έχει πλέον εξαπλωθεί και σε κεντρικά πεζοδρόμια της πόλης του Ηρακλείου. Φαίνεται, ωστόσο, πως η κλιματική αλλαγή έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο σε αυτό, καθώς όπως διεμήνυσε ο κτηνίατρος και ερευνητής κ. Αλέκος Στεφανάκης, υπάρχει αύξηση τόσο στο αστικό κέντρο του Ηρακλείου όσο και στην ύπαιθρο, με πολλές καλλιέργειες να έχουν κυριολεκτικά διαλυθεί.

Επίσης, πέραν των ασβών και των αρκάλων, σημαντική αύξηση παρουσιάζουν και τσιμπούρια σε σκύλους και σε γάτες.

«Η φύση λειτουργεί εξισορροπητικά για το σύστημα. Φαίνεται όμως πως η κλιματική κρίση και ο ήπιος χειμώνας έχουν αναγκάσει αρκετά ζώα να είναι ορατά στην αστική περιοχή του Ηρακλείου, αλλά να έχουμε και περισσότερα τέτοια ζώα στην ύπαιθρο. Ο αριθμός των ασβών και των αρκάλων τις νυχτερινές ώρες στο Ηράκλειο είναι μεγαλύτερος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα, σε συζητήσεις που έχω με ανθρώπους που απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα παραγωγής μού λένε πως οι ασβοί φέτος έχουν διαλύσει τις ελιές τους. Δεν είναι μόνο η εμφανής παρουσία τους στο Ηράκλειο, αλλά και οι ζημιές που προκαλούν στις καλλιέργειες. Επίσης, τα τσιμπούρια έχουν αυξηθεί θεαματικά. Ο ευνοϊκός χειμώνας και η θέρμανση έχουν αυξήσει την αναπαραγωγή των τσιμπουριών στις γάτες και στους σκύλους της πόλης», είπε ο κ. Στεφανάκης.

Είναι άξιο αναφοράς πως παρέμβαση έκανε και ο αμπελουργός Γιώργος Στειακάκης, ο οποίος ανέφερε: «Στο δικό μου κτήμα υπάρχουν δύο ή τρεις αρκαλότρυπες ή αρκαλιές, αλλά ζημιά δεν έχω δει. Στην περιοχή Φοινικιά-Μαλεβίζι δεν έχει υπάρξει θέμα. Αλλά δε σημαίνει πως δεν έχουν υπάρξει ζημιές σε περιβόλια άλλων περιοχών του Ηρακλείου. Μπορεί να πηγαίνουν στα περιβόλια και να κάνουν ζημιές. Εγώ βλέπω ασβούς τη νύχτα. Σίγουρα όμως η αύξησή τους εξηγείται, όπως υποστηρίζουν και οι ειδικοί, από τον ευνοϊκό χειμώνα που είχαμε φέτος. Η έλλειψη νερού δημιουργεί προβλήματα. Οι ασβοί ανοίγουν μεγάλα λαγούμια. Δεν επιτίθενται όμως».

Ένα εύλογο ερώτημα που δημιουργείται είναι εάν υπάρχει κίνδυνος για τη σωματική υγεία των πολιτών. Ο κ. Στεφανάκης είπε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών, παρά μόνο στην περίπτωση που έρθουν αντιμέτωποι με έναν άρκαλο. Όπως είπε, «ο άρκαλος είναι υπεύθυνος για τη λύσσα, που είναι μια λοιμώδης ασθένεια».

“Καμπανάκι” για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Ο κ. Στεφανάκης δε στάθηκε μόνο στους αρκάλους και ασβούς. Μίλησε, μεταξύ άλλων, και για τα κουνούπια. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «θα υπάρξει μεγάλο ζήτημα στην Κρήτη με τα κουνούπια. Θα έχουμε αρκετά κουνούπια τα οποία θα είναι φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Τώρα διανύουμε την περίοδο της κλιματικής αλλαγής. Το βλέπουμε και από την αφρικανική σκόνη, όπου παρατηρείται αύξηση παρασίτων-ξενιστών, αλλά και μετακίνηση πληθυσμών όχι προς τα βόρεια αλλά προς τα νότια».

Τι συνέπειες έχουν;

Ο κ. Στεφανάκης διεμήνυσε πως πρέπει τόσο η Τοπική και η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση όσο και η Πολιτεία να εντατικοποιήσει ελέγχους και προγράμματα για την καταπολέμηση των κουνουπιών. Ειδάλλως, βρισκόμαστε μπροστά σ’ ένα καλοκαίρι όπου κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου θα είναι εμφανή.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «θα έχουμε θέμα με τα κουνούπια στην Κρήτη. Θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Πολλά κουνούπια σημαίνουν και ασθένειες για τον άνθρωπο και πολύ φοβάμαι μήπως ζήσουμε ένα καλοκαίρι που θα χαρακτηριστεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Είναι ευθύνη όλων των αρμόδιων φορέων να δώσουν έμφαση στη σωματική ακεραιότητα των ανθρώπων. Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται από κουνούπια και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής».

Πηγή :https://www.neakriti.gr/

demobanner


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ