Αρχική » Grid with Sidebar » Καιρός: Έρχεται ψυχρή μάζα από τη Μαύρη Θάλασσα με βροχές και χιόνια

Καιρός: Έρχεται ψυχρή μάζα από τη Μαύρη Θάλασσα με βροχές και χιόνια

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Καλός προβλέπεται ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας την Τετάρτη (16/3), ωστόσο το σκηνικό θα αλλάξει τις αμέσως επόμενες ημέρες.

SVESTONOF

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, ο καιρός αναμένεται να χαλάσει τα επόμενα 24ωρα. Τα φαινόμενα θα περιλαμβάνουν βροχές και χιόνια, τα οποία φέρνει η ψυχρή μάζα που «κατηφορίζει» από τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί και η Αττική.

Παρ’ όλα αυτά, το νέο κύμα κακοκαιρίας θα αργήσει λιγάκι να έρθει σε σχέση με τις προβλέψεις των προηγούμενων 24ώρων. Εντούτοις, αυτό σημαίνει ότι η ίδια… αργοπορία θα αφορά και τον χρόνο στον οποίο θα εγκαταλείψει την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, την Τετάρτη 16 Μαρτίου αναμένονται νεφώσεις κατά διαστήματα, ενώ πιθανότητα σποραδικών βροχών υπάρχει για τη Θράκη και τα ορεινά της δυτικής χώρας από το απόγευμα.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -4 έως 13 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από -2 έως 12, στη Θεσσαλία από 0 έως 17, στην Ήπειρο και στη Στερεά από -1 έως 15, στην Πελοπόννησο από 0 έως 16, στα νησιά του Ιονίου από 4 έως 14, στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου από -1 έως 13, στις Κυκλάδες από 1 έως 14, στα Δωδεκάνησα από 4 έως 12 και στην Κρήτη από 1 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις κατά διαστήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 2 μποφόρ, από το μεσημέρι από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ και προς το βράδυ από δυτικές διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Η ορατότητα έως το πρωί θα είναι τοπικά περιορισμένη. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 6 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Στο νομό Θεσσαλονίκης προβλέπονται νεφώσεις κατά διαστήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 2 και το μεσημέρι από νότιες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Η ορατότητα έως το πρωί θα είναι τοπικά περιορισμένη. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 4 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός: Αλλάζει από την Πέμπτη με βροχές και χιόνια

Από την Πέμπτη 17 Μαρτίου, ωστόσο, το σκηνικό του καιρού θα αλλάξει. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, θα αναπτυχθούν νεφώσεις που θα αυξηθούν στα βόρεια και βαθμιαία στην υπόλοιπη χώρα, ενώ θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά και ηπειρωτικά.

Χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά και από τη νύχτα και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Η ορατότητα στα δυτικά ηπειρωτικά θα είναι τις πρωινές ώρες τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα νότια 5 με 6 μποφόρ, γρήγορα όμως στα βορειοανατολικά και σταδιακά στα υπόλοιπα ανατολικά θα στραφούν σε βορειοανατολικούς 4 με 6 και στο βόρειο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία και στο βόρειο Αιγαίο, όπου δεν θα ξεπεράσει τους 10 με 12 βαθμούς Κελσίου. Στις υπόλοιπες περιοχές δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει τους 14 με 16 και στα νότια τους 17 βαθμούς Κελσίου. Τις πρωινές και βραδινές ώρες θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός στα βόρεια.

ΕΜΥ: Η εξέλιξη των φαινομένων μέχρι και τη Δευτέρα 21/3

Από την πλευρά της, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει την Πέμπτη (17/3) λίγες νεφώσεις που γρήγορα στα βόρεια και βαθμιαία στην υπόλοιπη χώρα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές, κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά.

Χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά και από τη νύχτα και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Η ορατότητα στα δυτικά ηπειρωτικά θα είναι τις πρωινές ώρες τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα νότια 5 με 6 μποφόρ, γρήγορα όμως στα βορειοανατολικά και σταδιακά στα υπόλοιπα ανατολικά θα στραφούν σε βορειοανατολικούς 4 με 6 και στο βόρειο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία και στο βόρειο Αιγαίο, όπου δεν θα ξεπεράσει τους 10 με 12 βαθμούς Κελσίου. Στις υπόλοιπες περιοχές δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει τους 14 με 16 και στα νότια τους 17 βαθμούς Κελσίου. Τις πρωινές και βραδινές ώρες θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός στα βόρεια.

Την Παρασκευή (18/3), στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά και τη βόρεια Κρήτη. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, σε ημιορεινές περιοχές στα κεντρικά και βόρεια, καθώς και σε περιοχές της Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα, η οποία θα είναι ιδιαίτερα αισθητή στα βόρεια. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

Το Σάββατο (19/3), τοπικές νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες στα ανατολικά ηπειρωτικά, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, όπου θα σημειωθούν βροχές ή χιονόνερο, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και ημιορεινά καθώς και σε περιοχές στα κεντρικά και βόρεια με χαμηλότερο υψόμετρο. Τα φαινόμενα θα είναι κατά κανόνα ασθενή.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7, στα πελάγη τοπικά 8 και στα νότια πιθανόν 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση και θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, με τη μέγιστη τιμή της στα κεντρικά και βόρεια να μην ξεπερνά τους 7 με 8 βαθμούς Κελσίου και στα υπόλοιπα τους 10 με 12 βαθμούς. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Την Κυριακή (20/3) και τη Δευτέρα (21/3), τοπικές νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και ημιορεινά καθώς και σε περιοχές στα κεντρικά με χαμηλότερο υψόμετρο.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Αρναούτογλου: Έρχεται ψυχρή μάζα από τη Μαύρη Θάλασσα

Καλό καιρό -για την εποχή- προβλέπει με τη σειρά του για την Τετάρτη 16 Μαρτίου ο Σάκης Αρναούτογλου.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, οι επόμενες ώρες θα έχουν πολύ καλές συνθήκες και άνοδο της θερμοκρασίας. Ωστόσο, δεν θα λείψουν κάποιες αραιές συννεφιές, κατά διαστήματα πυκνότερες στα ανατολικά και βορειοανατολικά.

Στην Αττική, τις πρωινές ώρες θα έχει εναλλαγές ηλιοφάνειας και κάποιας αραιής συννεφιάς, πρόσκαιρα και λίγο πιο πυκνής. Όμως, από το μεσημέρι και μετά θα κυριαρχήσει ηλιοφάνεια και το βράδυ η ξαστεριά. Οι άνεμοι νότιοι στα 4 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία στους 3 με 16 βαθμούς Κελσίου.

Στην Κεντρική Μακεδονία τις προμεσημβρινές ώρες θα υπάρχει εναλλαγή ηλιοφάνειας με αραιή συννεφιά και ειδικά το πρωί ελαφρώς περιορισμένη ορατότητα. Μετά το μεσημέρι οι αραιές συννεφιές θα περιοριστούν στα ανατολικά τμήματα της περιφέρειας.

Με βάση την πρόβλεψη του Σάκη Αρναούτογλου, σύννεφα θα εμφανιστούν από την Πέμπτη (17/3), καθώς έρχεται ψυχρή μάζα, που θα δώσει βροχές και χιόνια στη Μακεδονία, κεντρική Στερεά και ανατολική Πελοπόννησο. Παρ’ όλα αυτά, δεν θα επηρεαστεί ακόμη η Αττική, καθώς η ψυχρή μάζα δεν θα κατευθυνθεί προς τον νότο, όπως γίνεται συνήθως, αλλά προς τη βόρεια Ελλάδα.

Αλλά, από την Παρασκευή (18/3) τα φαινόμενα θα μετακινηθούν και πιο νότια, με αρκετές χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα στα κεντρικά και στα πεδινά της βόρειας Ελλάδας.

Το Σάββατο (19/3) τα φαινόμενα θα είναι έντονα με χαμηλές χιονοπτώσες σε περιοχές όπως η Θεσσαλία και η Εύβοια.

Την Κυριακή (20/3) τα χιόνια θα επηρεάσουν ακόμη και την Αττική, αλλά και Εύβοια, Βοιωτία, Πελοπόννησο και Κρήτη.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ