Αρχική » Grid with Sidebar » Ιστορίες με οπλές και κέρατα

Ιστορίες με οπλές και κέρατα

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Ένας φίλος όλο λέει ότι τώρα τον Νοέμβρη θα με πάρει μαζί του, για να δω κάτι «αντρικές» μονομαχίες σε μέρος που ξέρει πάνω στα Βαρδούσια.

SVESTONOF

Θα παραφυλάξουμε σερνικούς να λύνουν τους λογαριασμούς τους βίαια… και με «τοξική αρρενωπότητα !

Είναι σκληρός o μήνας αυτός για τα αρσενικά αγριόγιδα. Οι τράγοι αρχίζουν να διεκδικούν τα δικαιώματά του επί της αγέλης των θηλυκών. Έξαψη και τεστοστερόνη στο φουλ!

Tο «θέλω ένα θηλυκό» στον κόσμο των αγριόγιδων, σημαίνει… νικάω τους ανταγωνιστές μου.

Δίνουν μάχες μεταξύ τους, σαν να πρόκειται να διαβούν το τελευταίο σύνορο της ύπαρξης.

Και, κάποιες φορές, ο πιο αδύναμος γκρεμίζεται στο βάραθρο που χάσκει από κάτω…

Στο Φραχτό της Ροδόπης συμβαίνει το ίδιο. Στη Γκαμήλα, στο Πολυνέρι, στο Αρματολικό και στο Βροντερό της Πίνδου, επίσης. Και στον Μύτικα ή στο Οροπέδιο των Μουσών του Ολύμπου, οι ίδιες συγκρούσεις διεξάγονται.

Αυτόν τον μήνα, ο βουνίσιος άνεμος γίνεται ανήσυχος και φορτισμένος. Τα ορεινά διάσελα «ντύνονται» με οπλές και κέρατα. Επιβήτορες «σαιτεύουν» στους γκρεμούς, κυνηγώντας ο ένας τον άλλο. Ριψοκίνδυνοι πήδοι στο χάος. Από βράχο σε βράχο, το άλμα τους μια… βελονιά ακριβείας πάνω από το κενό!

Και ενώ τα «μπακούρια» σκοτώνονται μεταξύ τους, οι θηλυκές πιο πέρα, αδιάφορες, βόσκουν και περιμένουν τον νικητή.

«Α ρε παλιομισοφόρια τι τραβάνε για εσάς τα αγόρια»…

Μου λέγανε κάτι φίλοι δασολόγοι που κάθε χρόνο ανεβαίνουν στο Φραχτό της Ροδόπης , ότι συχνά σε αυτούς τους έρωτες – όπως σε όλους τους έρωτες – έρχονται και τα πάνω – κάτω.

Μερικές χρονιές πριν, διαπίστωσαν γερασμένο τον πληθυσμό τους εκεί!

Ενώ η σχέση αρσενικών-θηλυκών ήταν καλή, δεν ίσχυε το ίδιο και στην αναλογία ενηλίκων-ανηλίκων ζώων. Τα μικρά ήταν πολύ λίγα, και υπήρχε λόγος γι’ αυτό:

Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν μία… υπογεννητικότητα των θηλυκών, καθώς δεν γεννούσαν τον προσδοκώμενο αριθμό μικρών, ώστε να «ανανεωθεί» ο πληθυσμός και η σύνθεση των κοπαδιών.

Η εξήγηση ήταν πως οι μεγάλοι και γέρικοι τράγοι εκτόπιζαν τα νεότερα αρσενικά από τα «χαρέμια» τους, ώστε να ζευγαρώσουν οι ίδιοι με τα θηλυκά. Όμως, λόγω μεγάλης ηλικίας … τα «πυρά» τους ήταν «άσφαιρα»!

Στην ηλικία των επτά και οκτώ ετών, το γενετικό υλικό των τράγων είναι αδύναμο και δεν δίνει απογόνους, γι’ αυτό και υπήρχαν πολλά ενήλικα θηλυκά δίχως μικρά…

Διώχνοντας τους νέους αρσενικούς που θα μπορούσαν να δώσουν καλές γέννες, οι ηλικιωμένοι τράγοι συντελούσαν στη γήρανση των κοπαδιών.

Πιο απλά και λαικά, οι… μεσήλικες ήταν αρκετά «μάγκες» και ακμαίοι για να νικούν τους νεαρότερους ανταγωνιστές τους, αλλά όχι όσο… «βαρβάτοι» έπρεπε με τα θηλυκά.

– «Και τότες, γιατί τους διαλέγουν τα θηλυκά στο ζευγάρωμα;», θα αναρωτηθεί κανείς.
– Γιατί είναι πιο ελκυστικοί στα θηλυκά αυτοί οι… βαριεστημένοι μεσήλικες, από τους όλο κέφι, όρεξη και μπρίο νεαρούς τράγους; Τι διάολο, όλο… πονοκέφαλο έχουν οι θηλυκές των κοπαδιών ;

Τις έκανα και εγώ αυτές τις ερωτήσεις, στους επιστήμονες που μελετούσαν την κατάσταση στο Φραχτό της Ροδόπης…

Όμως, όταν πρόκειται για τον τρόπο που σκέφτεται ή θέλγεται ένα θηλυκό, ακόμα και… η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά!

Δημήτρης Στριλάκος

demobanner


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ