Αρχική » Grid with Sidebar » Η τηλεμετρία στη μελέτη της μετανάστευσης της τσίχλας

Η τηλεμετρία στη μελέτη της μετανάστευσης της τσίχλας

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Το Γραφείο Μελετών και Έρευνας για την Άγρια Ζωή και το Αγροτικό Περιβάλλον της Ιταλικής Κυνηγετικής Ομοσπονδίας ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο του 2021 την έναρξη ενός πειραματικού ερευνητικού προγράμματος για τη μετανάστευση της Τσίχλας, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, με τη χρήση δορυφορικής τεχνολογίας.

SVESTONOF

Τα πρώτα δεδομένα από την έναρξη της μετανάστευσης δύο ατόμων που επισημάνθηκαν στη Σαρδηνία τον Δεκέμβριο του 2021 είναι τώρα διαθέσιμα. Μετά από μια μακρά περίοδο διαχείμασης σε μια περιοχή στην επαρχία Nuoro, βρίσκονται τώρα αντίστοιχα στην περιοχή του San Quirico d’Orcia στην Τοσκάνη και στην περιοχή του μικρού χωριού Kolaric στην Κροατία, περίπου 50 χλμ. από το Ζάγκρεμπ.

Τα τελευταία σήματα στη Σαρδηνία ήταν στις 14 Μαρτίου για τη τσίχλα Daniele και στις 10 Μαρτίου για τη τσίχλα Onifai. Η μετανάστευση αυτών των πτηνών ξεκίνησε επομένως στα τέλη Μαρτίου και ακολούθησε βορειοανατολική κατεύθυνση προς την Τοσκάνη και το Λάτσιο.

Περιμένουμε τώρα σημάδια κίνησης για την τσίχλα “Gollei”, η οποία έδωσε σημάδια παρουσίας στον τόπο διαχείμασής της μέχρι τις 16 Μαρτίου, και ελπίζουμε να λάβουμε πληροφορίες από ένα άλλο θέμα, ενώ για δύο δείγματα τα σήματα ήταν ανεπαρκή. Αυτά τα πρώτα δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι οι πομποί είναι κατάλληλοι για την παροχή πληροφοριών σχετικά με το είδος αυτό, το οποίο θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι δεν έχει μελετηθεί ποτέ με αυτή την τεχνολογία και για το οποίο απαιτούνται συσκευές πολύ μικρού βάρους και, κατά συνέπεια, πιο ευαίσθητες από εκείνες που χρησιμοποιούνται σε μεγαλύτερα είδη. Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτά επιτρέπουν στην Ιταλική Κυνηγετική Ομοσπονδία να συνεχίσει την έρευνα το επόμενο έτος, προκειμένου να αποκτήσει ένα πιο σημαντικό δείγμα.

Τα δεδομένα αυτά, σε συνδυασμό με άλλες μελέτες που διεξάγονται φέτος στην Απουλία και τη Λιγουρία, θα επιτρέψουν την απόκτηση ακριβών πληροφοριών σχετικά με τη μετανάστευση του είδους και την ημερομηνία έναρξής της.

Απόδοση στα Ελληνικά :Αλέξανδρος Παλαιολόγος για το iHunt.gr


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ